Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να εντοπίσεις το πιο έξυπνο άτομο σε μια ομάδα; Ξεκίνα με μια εύκολη ερώτηση. Μετά κάνε μια περίπλοκη. Για παράδειγμα, μπορείς να είσαι σε μια κλήση Zoom με την ομάδα marketing. Χρειάζεσαι ιδέες για το πώς να δαπανήσεις το τελευταίο ποσό του προϋπολογισμού σου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορείς να πάρεις, αλλά ποιανού τις ιδέες θα εμπιστευτείς; 

Η Shailesh Panthee, γιατρός στο Νεπάλ, υποστηρίζει ότι μια απλή και άμεση ερώτηση στην αρχή είναι ένας γρήγορος τρόπος να αποκαλύψεις ποιος είναι πρόθυμος ή υπερβολικά πρόθυμος να αποδείξει την αξία του. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις “Υπενθυμίστε μου ξανά, τι σημαίνει CTR;” Και μετά κάνε ένα βήμα πίσω και άκου. Ποιος βιάζεται να δώσει την απάντηση; Οι υπερβολικά πρόθυμοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι συχνά απελπισμένοι για επιβεβαίωση που ξεχνούν αν η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη, παραλείποντας το βήμα του ελέγχου ορθότητας και στοχεύοντας αποκλειστικά στη νίκη. Υπάρχει ακόμα ένας λόγος που οι έξυπνοι άνθρωποι διστάζουν να απαντήσουν προφανείς ερωτήσεις: Υποπτεύονται ότι είναι παγίδα. 

Αν βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, το άτομο που ηγείται της βιντεοκλήσης, μόλις σταματήσει η οχλαγωγία, μπορείς να κάνεις την πραγματική, πιο δύσκολη και πιθανώς πιο δημιουργική ερώτηση: Πώς πρέπει να δαπανήσουμε τον υπόλοιπο προϋπολογισμό μας; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί που βιάστηκαν προηγουμένως, τώρα θα κρατούν την ανάσα τους. Είτε θα είναι ικανοποιημένοι με την επιβράβευση που δέχτηκαν απαντώντας την πρώτη ερώτηση, είτε απλά δεν θα ξέρουν τι να απαντήσουν. 

Πώς ένα σύστημα συγκέντρωσης πόντων μπορεί να σε κάνει να δείχνεις το εξυπνότερο άτομο στο δωμάτιο 

Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να ακούς είναι πιο πολύτιμο από το να μιλάς. Και τα δύο βέβαια δεν είναι εξίσου πολύτιμα με τη σκέψη. Αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν τα προφανή, ώστε να αφιερώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους σε ό,τι απαιτεί ανάλυση και δημιουργικότητα. Η υπερβολική προθυμία μας αφήνει εκτεθειμένους στο λάθος και την απροσεξία. Η σύνεση και η οργανωμένη σκέψη δεν ξεχωρίζουν πάντα, αλλά αξίζει να τα διαθέτεις σε κάθε περίπτωση.

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

Μην πιστεύετε ό,τι ακούτε – Τι πραγματικά λέει η επιστήμη για τον διαλογισμό

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.