Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα άσχημα όνειρα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία σου.
-Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο διαλογισμός.


Σου συμβαίνει να ξυπνάς θυμωμένος το πρωί με νεύρα, κακή διάθεση ή έτοιμος για καβγά μετά από ένα όνειρο που είδες; Πολύ πιθανόν το όνειρο αυτό να ευθύνεται για το ότι ξύπνησες στραβά. Μελέτες αναφορικά με τον ύπνο δείχνουν πως ένας άνθρωπος κάθε βράδυ βλέπει κατά μέσο όρο 4-7 όνειρα τα οποία ποικίλουν. Άλλα είναι ευχάριστα και κατανοητά, άλλα πάλι είναι στενάχωρα, περίπλοκα, ασαφή ακόμη και εφιαλτικά. Κάποιοι για την ερμηνεία του ονείρου τους ανατρέχουν σε κάποιο γνωστό άτομο, συνήθως ηλικιωμένο, που μπορεί να ερμηνεύει τα όνειρα, άλλοι στον Καζαμία, άλλοι πάλι δεν δίνουν σημασία και το ξεχνούν .

Όμως η αλήθεια είναι πως ένα έντονο όνειρο το θυμόμαστε και μπορεί να μας επηρεάζει. Ο Φρόιντ στα βιβλία του, υποστηρίζει ότι τα όνειρα σχετίζονται με την εκπλήρωση των επιθυμιών και τον εσωτερικό μηχανισμό λογοκρισίας μας.

Έτσι, οποιοδήποτε όνειρο μπορεί να πατήσει το κουμπί του υποσυνείδητου σου σε τέτοιο έντονο βαθμό που να σε κάνει να ξυπνήσεις έξαλλος, σε σύγχυση και να σε κάνει να αναρωτιέσαι «μα τι στο καλό έχει συμβεί τώρα;». Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν δεν μπορείς να θυμηθείς το όνειρο που είδες ενώ ένα πολύ άσχημο όνειρο συνεχίζει να σε ακολουθεί για πολλές ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πλέον δεν βλέπουμε τόσο συχνά όνειρα.

Κι όμως τα άσχημα όνειρα είναι καλά

Το περίεργο είναι πως έρευνες πάνω στο θέμα έχουν δείξει ότι τα αρνητικά όνειρα είναι στην πραγματικότητα θετικά για την εγκεφαλική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση για την ψυχολογία μας.

Μάλιστα η Anne Germain, διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστήμιο του Pittsburgh δήλωσε στο CNN πως: «Πιστεύουμε ότι ο λόγος που τα άσχημα όνειρα παρουσιάζονται τόσο συχνά είναι για να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα στρεσογόνα γεγονότα» και πως μόνο αν συμβαίνουν τακτικά για ένα μήνα περίπου ή έχουν μεγάλη διάρκεια (σε όρους ύπνου πάντα), μπορούν να επηρεάσουν την συναισθηματική και πνευματική μας υγεία.

Πώς να επανέλθεις καλύτερα το πρωί

Το γεγονός πάντως ότι μόλις ξύπνησες με κακή διάθεση είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με ένα δυσάρεστο όνειρο. Εκτός από την ανάγκη να αντιμετωπίσεις άμεσα τη δυσφορία που σου προκάλεσε το όνειρο που είδες για να συνεχίσεις την ημέρα σου ήρεμος, μπορείς να δοκιμάσεις τα πιο κάτω που ειδικοί συμβουλεύουν προκειμένου να κρατήσεις μακριά την αρνητικότητα των ονείρων σου και η ημέρα σου να κυλήσει ομαλά και απρόσκοπτα.

Σου προτείνουμε λοιπόν τρεις πραγματικά δοκιμασμένες μεθόδους που δεν θα αφήσουν ένα δυσάρεστο όνειρο να καταστρέψει την ημέρα σου.

1.Πάρε μολύβι και χαρτί

Αν ξύπνησες μετά από ένα όνειρο, μην ανοίξεις τα μάτια σου ή κινηθείς. Προσπάθησε εκείνη τη στιγμή να ανακαλέσεις τι είδες. Στη συνέχεια, άνοιξε τα μάτια σου και κατάγραψε όσα περισσότερα θυμάσαι. Αν είσαι πολύ κουρασμένος για να καταγράψεις λεπτομέρειες, προσπάθησε να γράψεις κωδικοποιημένα τα σημαντικότερα στοιχεία. Αργότερα όταν ξυπνήσεις το πρωί, μπορείς να εμπλουτίσεις την καταγραφή. «Μετά από έναν ανήσυχο ύπνο με περίεργα και δυσάρεστα όνειρα, μια καλή πρακτική είναι να γράψεις τι όνειρο είδες» λέει η ειδική για τον ύπνο Kathrin Hamm. «Με τον καιρό μπορείς να διαπιστώσεις και να εντοπίσεις τη βασική αιτία αυτού που σου συμβαίνει και σε απασχολεί»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έρευνες έχουν συνδέσει το άγχος και την ανησυχία με τη συχνότητα των δυσάρεστων ονείρων, η συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να σε βοηθήσει να αντιληφθείς τα συναισθήματά σου και παράλληλα να τα διαχειριστείς.

Μια άλλη ειδική για τον ύπνο η Whitney Roban, συστήνει μια μέθοδο προ του ύπνου που βοηθάει στο να να περιοριστούν τα άγχη και οι νυχτερινοί εφιάλτες. «Βγάλε από το μυαλό σου πριν πέσεις για ύπνο κάθε ανησυχία και αγχώδη σκέψη. Αυτό θα σε βοηθήσει να προλάβεις αυτές οι σκέψεις να μη μετατραπούν σε άσχημα όνειρα και ταραγμένο ύπνο» εξηγεί η Dr. Whitney Roban.

2.Πάρε… δρόμο

Οταν ξυπνάς κακόκεφος ή με νεύρα, ενστικτωδώς δεν έχεις καμία διάθεση να σηκωθείς και το μόνο που θέλεις είναι να παραμείνεις στο κρεβάτι και να μιζεριάσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν να αλλάξεις περιβάλλον. Προσπάθησε λοιπόν να σηκωθείς από το κρεβάτι, να ανοίξεις το παράθυρο και να βγεις στο φως. «Μια άλλη καλή επιλογή είναι να κάνεις μερικούς γύρους γύρω από το σπίτι για να αποσπάσεις το μυαλό σου απομακρύνοντας τον εαυτό σου από αυτόν το χώρο» λέει η Dr. Hamm. Το να σηκωθείς από το κρεβάτι, να τεντώσεις το σώμα σου και να κάνεις μερικές απλές ασκησούλες (θυμήσου τη σουηδική γυμναστική που έκανες στο σχολείο) γεμίζει το σώμα σου ενέργεια. Επίσης επανάφερε το μυαλό σου στην πραγματικότητα και στο παρόν, μακριά από το όνειρο που είδες.

3.Πάρε βαθιά αναπνοή

Μια πολύ επιμελημένη πρακτική που κάνει θαύματα είναι και ο διαλογισμός. Μετά από μια πολύ ανήσυχη νύχτα με άσχημα όνειρα και πρωινό ξύπνημα όλο νεύρα ή θυμό δοκίμασε να πάρεις βαθιές αναπνοές και να κάνεις διαλογισμό. «Θα ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα σου και θα σε κάνει να ξεχάσεις εντελώς την προηγούμενη νύχτα» λέει η Dr. Roban, ενώ η Dr. Hamm προσθέτει πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να διαχωρίσεις τι συνέβη στα όνειρά σου από την πραγματική ζωή, ξεριζώνοντας από το μυαλό σου το άγχος και κυρίως υπενθυμίζοντάς σου ότι όλα ήταν απλώς ένα όνειρο.

Διάβασε ακόμα:

Εμμονική Συμπεριφορά Με Τις Selfies; Τι Μπορεί Να Κρύβεται Πίσω;

Το Δέντρο Που Ονομάζεται «Εμείς»

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.