Αν και σε γενικές γραμμές προσέχω τη διατροφή μου, υπάρχουν φορές που δεν κάνω υγιεινές επιλογές και μετά το μετανιώνω. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγω;

Δύο απλές ερωτήσεις είναι ικανές να βελτιώσουν τη σχέση σου με το φαγητό…

Οι υγιείς σχέσεις είναι σημαντικές. Καθημερινά προσπαθούμε να δημιουργούμε δεσμούς που μας βελτιώνουν, μας χαλαρώνουν ή μας κάνουν καλύτερους γενικότερα! Για παράδειγμα όταν γνωρίζουμε ένα καινούργιο άνθρωπο ο οποίος μας φαίνεται ενδιαφέρον έχουμε μάθει να θέτουμε από πριν κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας – πριν ακόμα εξάγουμε συμπέρασμα για το αν μας κεντρίζει το ενδιαφέρον ή όχι – και βάση των απαντήσεων που θα δώσουμε καταλήγουμε εάν θέλουμε περαιτέρω σχέσεις μαζί του. Αλλά οι συνειρμοί που γίνονται είναι τόσο γρήγοροι που σχεδόν δεν συνειδητοποιούμε ότι τους κάνουμε…

Πως θα μας φαινόταν λοιπόν εάν κάτι τέτοιο εκπαιδευόμασταν να κάνουμε και όσον αφορά στα φαγητά που καλούμαστε να επιλέξουμε;

Αρχικά, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι «είμαστε ό,τι τρώμε!», που σημαίνει ότι η καλή διατροφή βελτιώνει τόσο την υγεία μας αλλά και το πώς φαινόμαστε προς τα έξω, τόσο όσον αφορά στο Σωματικό μας βάρος, το δέρμα μας αλλά και τη συνολική μας ευεξία και καλή μας διάθεση. Συνεπώς, η ποιότητα της διατροφής μας είναι σημαντική!

Δυστυχώς, πολλές φορές καλούμαστε να συμβιβαστούμε σε μη κατάλληλες διατροφικές επιλογές λόγω:

  • Έλλειψης χρόνου
  • Ακαταλληλότητας μέρους
  • Μη σωστής καθοδήγησης

Αποτέλεσμα; Αυτές οι επιλογές μας κάνουν να αισθανόμαστε δυσφορία, μας γεμίζουν «κενές» θερμίδες και πολλές φορές καταστρέφουν ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής που προσπαθούμε να υιοθετήσουμε. 

Υπάρχει λύση; Φυσικά!

Μπορούμε λοιπόν με απλές ερωτήσεις που θα μάθουμε να κάνουμε στο εαυτό μας να αποφεύγουμε έξυπνα αλλά με επιτυχία τέτοιες καθημερινές διατροφικές παγίδες!

1.Το τρόφιμο που σκέφτομαι να καταναλώσω είναι επεξεργασμένο; Εάν ναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα συστήνεται να καταναλωθεί. Εάν όχι:

2.Με μία γρήγορη ματιά στο διατροφικό του πίνακα είναι τα κορεσμένα λιπαρά του λίγα (‹7%), είναι φτωχό σε απλά σάκχαρα, περιέχει μικρές ποσότητες αλατιού (Σ.Η.Π: 2 γραμμάρια);

Εάν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι ναι τότε κατά πάσα πιθανότητα το τρόφιμο είναι κατάλληλο και υγιεινό!

Ειδικότερα, αυτό που αξίζει να επισημάνουμε εδώ είναι η σωστή αποκρυπτογράφηση και κατανόηση των ετικετών τροφίμων. 

Καταλήγοντας, η συνεχής αναζήτηση ενός κατάλληλου τροφίμου ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη δουλειά ή εκτός σπιτιού είναι αναγκαία και πιστεύω ότι με αυτό τον απλοϊκό και γρήγορο τρόπο μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στις διατροφικές μας επιλογές!

Η Μαριέττα Μαρκούση είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής με ειδίκευση στη διατροφή και άσκηση. Από το 2010 έως σήμερα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Αθήνας, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διατηρεί μια νέα διαιτολογική μονάδα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε θέματα διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βάσει των αρχών της μεσογειακής διατροφής, το οποίο αποτέλεσε τον τίτλο της πτυχιακής της διατριβής, καθώς και στα επίπεδα υδάτωσης στην βελτίωση της ποδηλατικής απόδοσης που αποτέλεσε τον τίτλο της μεταπτυχιακής της διατριβής.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Ψωνίζεις Υγιεινά Στο Σούπερ Μάρκετ

Ευχάριστοι Τρόποι Να Κάψεις Θερμίδες Εκτός Από Τη Γυμναστική

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.