Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια.
-Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς το δίκτυο υποστήριξης σου.


Είναι βράδυ. Έχω ξαπλώσει. Κλείνω τα μάτια και ευελπιστώ να βυθιστώ σε ένα γλυκό όνειρο. Αλλά, λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο. Κι έτσι, αντί να μετράω προβατάκια, αρχίζω να απαριθμώ όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά. Ή, μάλλον, καλύτερα, δεν απαριθμώ. Δεν υπάρχει τάξη στο άγχος. Ό,τι με βασανίζει εμφανίζεται ταυτόχρονα και από παντού. Και χορεύει. Βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση. Και όσο ο χορός συνεχίζεται, τόσο η καρδιά μου πάει να σπάσει, το στομάχι μου γίνεται κόμπος και νιώθω τη λογική να με εγκαταλείπει.

Μα, για μισό λεπτό. Τη δική μου ιστορία λέω ή τη δική σας; Σηκώστε το χέρι όσες και όσοι έχετε βιώσει αυτό που μόλις περιέγραψα έστω και μία φορά στη ζωή σας. Είμαστε πολλοί, έτσι δεν είναι;

Ήταν Τρίτη και μόλις είχα αφήσει τον γιο μου στο μάθημα μπάσκετ, όταν έλαβα μήνυμα ότι κλείνουν τα σχολεία λόγω κορονοϊού. Το πρώτο βράδυ, όπως διαβάσατε, ήταν δύσκολο. Το πρωί, ωστόσο, σηκώθηκα αποφασισμένη. Πήρα χαρτί και μολύβι και θύμισα στον εαυτό μου γιατί έχω επιλέξει να κάνω το επάγγελμα που κάνω: για να υποστηρίξω τους ανθρώπους να καθορίσουν συνειδητά την ευδαιμονία τους, προσωπική και επαγγελματική. Να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Να γίνουν πραγματικοί ηγέτες του εαυτού τους.

Το project “19 Συμβουλές για τις Μέρες με τον Covid-19” ξεκίνησε με στόχο να ακούσω τους προβληματισμούς σας και να μοιραστώ κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με θετική διάθεση τη νέα πραγματικότητα.

Συγκρατώ και καταγράφω εδώ πέντε βασικές προτάσεις:

Πρόταση 1 – Καθορίστε τι Ελέγχετε και τι Όχι

Συνήθως, καταναλώνουμε πολλή ενέργεια με το να επικεντρωνόμαστε στα άγχη τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε και μετά δεν έχουμε τη δύναμη ή την απαραίτητη ενέργεια να ασχοληθούμε με ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Πρώτα ξεκαθαρίστε τι ελέγχετε (λ.χ. διαχείριση οικονομικών) και τι όχι (λ.χ. πότε θα βγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό) και έπειτα επιλέξτε να ασχοληθείτε μόνο με ό,τι ελέγχετε.

Πρόταση 2 – Βάλτε Όρια

Σε ό,τι κάνετε (εργασία, διασκέδαση, χαλάρωση κ.ά.) και όπου το κάνετε (σπίτι, γραφείο κ.ά.) βάλτε όρια. Η οριοθέτηση θα βοηθήσει όχι μόνο εσάς να είστε πιο συγκεντρωμένοι, και άρα πιο παραγωγικοί, αλλά θα συμβάλλει επίσης στο να εδραιώσετε πιο υγιείς σχέσεις με τους συνανθρώπους σας.

Πρόταση 3 – Αποκτήστε Συνήθειες

Η απότομη μετάβαση σε μία διαφορετική πραγματικότητα μας απομάκρυνε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Ωστόσο, οι συνήθειες είναι αυτές που μας κρατούν γειωμένους και μας προσφέρουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς. Και όταν τις χάνουμε, πολλοί από εμάς νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι. Αποκτήστε, αλλά κυρίως, διατηρείστε τις συνήθειές σας, προγραμματίζοντας την ημέρα σας.

Πρόταση 4 – Παραμείνετε Παραγωγικοί

Παραμείνετε παραγωγικοί φτιάχνοντας μια ρεαλιστική λίστα υποχρεώσεων, όπου κάθε υποχρέωση θα είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Αποφύγετε την ασάφεια και τις γενικότητες. Για παράδειγμα, αντί να γράψετε “να δουλέψω στην έκθεση αναφοράς”, κάτι που μοιάζει συγκεκριμένο αλλά είναι εξαιρετικά γενικό, γράψτε “να κάνω έρευνα για το τάδε σημείο της έκθεσης στο ίντερνετ και να γράψω πέντε παραγράφους”, κάτι που είναι πολύ συγκεκριμένο.

Επίσης, μάθετε να ολοκληρώνετε ένα πράγμα τη φορά. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το multitasking -το να ασχολείσαι συγχρόνως με πολλά πράγματα- κάθε άλλο παρά αυξάνει την παραγωγικότητα. Και τέλος, ζητήστε από κάποιον να σας υποστηρίξει. Μπορεί να είναι συνάδελφος ή ένας φίλος. Τι θα κάνει ακριβώς; Θα σας υπενθυμίζει, σε τακτά και προσυμφωνημένα χρονικά διαστήματα, τι έχετε αναλάβει και θα ρωτάει την πρόοδό σας.

Πρόταση 5 – Παραμείνετε Συνδεδεμένοι

Τέλος, μην ξεχνάτε να κρατάτε ενεργό το υποστηρικτικό σας δίκτυο, τα άτομα εμπιστοσύνης, τους συμμάχους σας, τις συλλογικότητες στις οποίες ανήκετε και τους θεσμούς, επίσημους ή ανεπίσημους, τους οποίους εμπιστεύεστε, μέσα από τη δημιουργία καθημερινών πρακτικών.

Διαλέξτε ό,τι σας ταιριάζει. Πετάξτε ό,τι δεν σας αρέσει. Πειραματιστείτε και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δοκιμάσει και να αποτύχει. Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, όποια κι αν είναι αυτή.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Γιαννιού στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Έξυπνοι τρόποι για να κρατήσεις επαφή με αυτούς που δεν βλέπεις κάθε ημέρα

Στον καιρό του κορονοϊού…

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.