Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η εργασία σε βάρδιες παχαίνει
– Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και κατάθλιψης


Βιάζεσαι να πεις ναι στη νυχτερινή βάρδια που σου πρότειναν στην εργασία σου, επειδή τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα; Χμμ, μήπως να το ξανασκεφτείς; Γιατί εκτός από την ποσότητα και ποιότητα ύπνου που θα υποβαθμιστεί σοβαρά, είναι πολύ πιθανή και μια σημαντική επιβάρυνση στην υγεία σου. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνους που έχουν σταθερό ωράριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. Χαράλαμπο Μερμίγκη, Πνευμονολόγο και Ειδικό Ιατρός Ύπνου (Sleep Specialist), η επιβάρυνση ισχύει όχι μόνο για τη βραδινή βάρδια αλλά για όλους όσοι εργάζονται σε βάρδιες (εκτός του 9π.μ έως 5 μ.μ ωαρίου). Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ύπνου, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες κοιμούνται 1 έως 4 ώρες λιγότερο από εκείνα που εργάζονται στο τυπικό ωράριο.

Τι μπορεί να αυξήσει η εργασία σε βάρδια:

Tο βάρος

Το να κοιμάσαι λιγότερο ή ενάντια στο βιολογικό σου ρολόι, πράγμα που είναι σύνηθες στα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια, αυξάνει την πιθανότητα να παχύνεις, καταλήγοντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital, που έχει δημοσιευθεί στο Journal Science Translational Medicine. Επίσης, έρευνα του University of Queensland Shcool of Nursitn And Midwifery που εξέτασε 2000 νοσοκόμες στην Αυστραλία έδειξε ότι η μετάβαση από την πρωινή στη νυχτερινή βάρδια μπορεί να αυξήσει το βάρος σε διάστημα δύο χρόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες διαπιστώνονται πιο χαμηλά επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους.

Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Σύμφωνα με ανάλυση 34 ερευνών, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, το 7% των καρδιακών προσβολών εκδηλώνονται σε άτομα που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια. Αυτό που κυρίως έχει διαπιστωθεί είναι ότι η εργασία τη νύχτα επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τον κίνδυνο ατυχήματος

Το να δουλεύεις σε νυχτερινή βάρδια αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά δύο φορές περισσότερο, υποστηρίζει έρευνα του University of British Columbia, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Scandinavian Journal of Work Environment and Health. Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια παρουσιάζουν συνήθως έλλειψη ύπνου, πράγμα που μειώνει τα αντανακλαστικά, καθώς και τον βαθμό προσοχής και συγκέντρωσης. Ως εκ τούτου αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος.

Την υπογονιμότητα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard University διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινή βάριδα ήταν λιγότερο γόνιμες. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες αυτής της ομάδας είχαν λιγότερα ωάρια. Επίσης, είχαν πιο αυξημένη πιθανότητα αποβολής, σύμφωνα με μελέτη του Bisperbjerg and Frederikbersberg Hospital στην Κοπεγχάγη.

Την πιθανότητα κατάθλιψης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Τhe International Journal of Occupational and Environmeνtal Health, το να δουλεύει κανείς σε κυκλική κι όχι μόνο νυχτερινή βάρδια μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης. Όπως εξηγούν οι επικεφαλής του University of Buenos Aires, εκείνοι που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια έχει διαπιστωθεί ότι έχουν πιο χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η δουλειά σε βάρδιες μπορεί να πυροδοτήσει ή επιδεινώσει τις διαταραχές διάθεσης, καθώς και τις αγχώδεις διαταραχές.

Την πιθανότητα καρκίνου μαστού

Το νούμερο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Το να δουλεύει σε νυχτερινή βάρδια μια γυναίκα αυξάνει την πιθανότητα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κατά 30%. Αυτο επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα που διεξήχθη από το Centre for research in Epidemiology and Population Health, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Specifically.

Τι συστήνει ο ειδικός;

Τι μπορείς να κάνεις, όμως, αν δεν μπορείς να αποφύγεις τη νυχτερινή βάρδια στην εργασία σου ή το επάγγελμα σου απαιτεί να εργάζεσαι σε βάρδιες; Ο πνευμονολόγος και ειδικός στον ύπνο Δρ. Χαράλαμπος Μερμίγκης εξηγεί ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες είναι να κοιμούνται χωρίς σταθερό ωράριο ύπνου και όπου βρουν π.χ. στον καναπέ. Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερα έμφαση στον ύπνο τους, αν δε θέλουν να οδηγηθούν σε έλλειψη ύπνου και στις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται. Στόχος τους πρέπει να είναι να κοιμούνται συνολικά 7-8 ώρες κι ας μην είναι πάντα συνεχόμενος ο ύπνος τους. Θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να κοιμούνται ώρες που δεν υπάρχει σκοτάδι αλλά φως. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Cleveland Clinic Sleep Center και τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου, αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Να κρατήσουν ένα ημερολόγιο ύπνου, όπου θα σημειώνουν ακριβώς πότε και πόσες ώρες κοιμούνται, προκειμένου να ρυθμίσουν το πρόγραμμα του ύπνου τους.
  • Να αποφασίσουν ακριβώς πότε θα κοιμούνται, προκειμένου να συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ύπνου, τηρώντας ένα ωράριο ύπνου και τις ρουτίνες που απαιτούνται πριν από αυτόν (π.χ. φορώ τις πιτζάμες μου, πλένω τα δόντια μου).
  • Να τηρούν το πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που μπορεί να μη δουλεύουν.
  • Να φροντίζουν να κοιμούνται σε σκοτεινές συνθήκες π.χ. κοιμούνται κλείνοντας τα παραθυρόφυλλα.
  • Να ζητήσουν από τα μέλη που συγκατοικούν να κάνουν ησυχία την ώρα που κοιμούνται, κάνοντας κάποιες προσαρμογές π.χ. Να φορούν ακουστικά όταν ακούν μουσική ή βλέπουν τηλεόραση ή να αποφεύγουν τις οικιακές δουλειές που κάνουν θόρυβο, όπως η ηλεκτρική σκούπα.
  • Να μειώσουν τις βάρδιες σε λιγότερο από 4 συνεχόμενες τη βδομάδα και λιγότερο από 5 συνεχόμενες σε περίπτωση που δουλεύουν νύχτα.
  • Να αποφεύγουν αλκοόλ, καφέ και νικοτίνη, καθώς και την πολύωρη εργασία. Επίσης, να αποφεύγουν την κοινωνική απομόνωση.
  • Να μην ξεκινούν την εργασία τους με έλλειψη ύπνου. Αντίθετα, να φροντίζουν πριν ξεκινήσει η βάρδια τους να έχουν πάρει ένα σύντομο ύπνο, ώστε να μη νυστάζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.  

Διάβασε ακόμα:

Πώς Ο Ύπνος Επηρεάζει To Πεπτικό Σου Σύστημα

Ο Κακός Ύπνος Σχετίζεται Με Το Αλτσχάιμερ

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.