Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι ποσοστό ανθρώπων ιδρώνει υπερβολικά.
– Γιατί αν είσαι νευρικός, παράγεις περισσότερο ιδρώτα.


Μόλις έσφιξες τα χέρια με τον νέο σου συνεργάτη, πελάτη ή γνωριμία «κλειδί» για την επαγγελματική σου εξέλιξη και νιώθεις ντροπή για τα ιδρωμένα σου χέρια; Θέλεις να βγεις ραντεβού με ένα πρόσωπο που φιλοδοξείς να γοητέψεις και σκέφτεσαι ότι θα γίνεις μούσκεμα από το άγχος σου; Χρειάζεται να παρουσιάσεις το project σου στη σχολή ή το γραφείο και αναρωτιέσαι πώς θα κρύψεις τους υγρούς λεκέδες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ρούχα σου;

Τα αισθήματα άγχους και ντροπής που προκαλεί ο υπερβολικός ιδρώτας είναι κοινά σε όλους. Γιατί σε μένα, ίσως πεις, όμως μάθε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά το 3% του πληθυσμού.

Παρόλο που η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, την αποφυγή της υπερθέρμανσής του και την προσαρμογή στο περιβάλλον, μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν ακόμα κι όταν το σώμα τους δεν χρειάζεται δρόσισμα. Μπορεί να ιδρώνουν πάρα πολύ από την κορυφή ως τα νύχια ή μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος (κυρίως στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες ή το κεφάλι), με το υπόλοιπο δέρμα να μένει στεγνό. Σε κάθε περίπτωση, η εφίδρωσή τους είναι τόσο έντονη, ώστε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Το πρόβλημα της υπερβολικής εφίδρωσης αφορά το 3% του πληθυσμού.

Πότε πρέπει να το ψάξεις

Πώς θα καταλάβεις, όμως, αν το ότι ιδρώνεις έντονα μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση; Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, στην υπεριδρωσία, που είναι ένα παθολογικό πρόβλημα, ιδρώνει κανείς τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο από το φυσιολογικό, με συνέπεια ο ιδρώτας του να είναι εμφανής, να ιδρώνει ακόμα κι όταν είναι ακίνητος, να μουσκεύουν τα ρούχα του, να «μουλιάζει» το δέρμα και να ξεφλουδίζει.

Η υπεριδρωσία μπορεί να οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και να επιδεινώνεται από τα έντονα συναισθήματα, όπως το άγχος και η νευρικότητα. Μπορεί όμως να συνδέεται και με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, ο υπερθυρεοειδισμός κ.ά. Ένα, επίσης, συχνό αίτιο στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση.

Η υπεριδρωσία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί και ο Δρ. Μιχελάκης εξηγεί τι χρειάζεται να κάνεις. 

Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του ιδρώτα

1.Μην προσπαθείς να λύσεις μόνος σου το πρόβλημα

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, πρέπει πρώτα να διαγνωστεί σωστά. Ο δερματολόγος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό και ανάλογα με τα αίτια που θα διαγνώσει να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

2.Κράτα ημερολόγιο

Κατά την επίσκεψή σου στον δερματολόγο πρέπει να μπορείς να απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, όπως αν ιδρώνεις υπερβολικά πολύ, αν ιδρώνεις μόνο την ημέρα ή και τη νύχτα, πόσο συχνά αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα και αν έχεις παρατηρήσει ότι η εφίδρωσή σου σχετίζεται με συγκεκριμένες συνθήκες ή καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, αν η εφίδρωσή σου σχετίζεται με κάτι που έφαγες ή με την κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ, με το στρες, με τη ζέστη, ή τη γυμναστική – μην ξεχνάς ότι ιδρώτας και γυμναστική πάνε πακέτο – για να τα απαντήσεις σε όλα αυτά, θα βοηθούσε να κρατήσεις ημερολόγιο για λίγες εβδομάδες, ούτως ώστε να δεις τι είχε προηγηθεί των επεισοδίων υπεριδρωσίας.

3.Χρησιμοποίησε σωστά τα προϊόντα

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείς πως το προϊόν που χρησιμοποιείς είναι αντιιδρωτικό και όχι αποσμητικό. Επίσης, φρόντισε να εφαρμόζεις το αντιιδρωτικό προϊόν σε στεγνό και καθαρό δέρμα το βράδυ, μετά το νυκτερινό μπάνιο και πριν την κατάκλιση. Το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς όμως, θα το καθορίσει ο δερματολόγος. Αν ιδρώνεις πολύ, επιτρέπεται να χρησιμοποιείς αντιιδρωτικά προϊόντα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως παλάμες, πέλματα, μασχάλες, πρόσωπο, στήθος, βουβωνική χώρα, αρκεί να έχεις τη σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου σου και να τα έχεις δοκιμάσει πρώτα σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σου.

Διάβασε ακόμα:

Οι Γιατροί Είναι Ξεκάθαροι: Πρέπει Να Ιδρώνεις Καθημερινά!

Η Υγεία Σου Έχει Προτεραιότητα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.