Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να αποφύγεις στον καθαρισμό του κινητού σου.
-Τι συστατικά πρέπει να περιέχει το σωστό απολυμαντικό.


Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν δείχνει ότι θα μας εγκαταλείψει σύντομα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστεύσεις τον εαυτό σου είναι να κρατήσεις τα χέρια σου καθαρά και μακριά από το πρόσωπό σου, όσο περισσότερο γίνεται. Ένας άλλος τρόπος να κρατήσεις μακριά τα μικρόβια είναι να αποστειρώσεις το κινητό σου. Το Centers for Disease Control and Prevention κατατάσσει το κινητό στις επιφάνειες που αγγίζονται συνεχώς, κάτι που το καθιστά πιθανό φορέα του ιού. 

Αλλά το να καθαρίσεις το κινητό σου σωστά δεν είναι τόσο απλό όσο μοιάζει. Γι’ αυτό διάβασε τι πρέπει να αποφύγεις. 

Τα Όχι

Κάθε είδους υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του κινητού σου. Η Apple συστήνει οι άνθρωποι να αποφεύγουν τα καθαριστικά σπρέι ή τα βαριά προϊόντα, όπως η χλωρίνη. Θέλεις το κινητό σου να είναι καθαρό μεν αλλά να δουλεύει δε.

Τα Ναι

Ένα απαλό καθάρισμα με ένα προϊόν που περιέχει κατά 70% ισοπροπυλική αλκοόλη είναι αυτό που χρειάζεται. Το C.D.C. υποστηρίζει ότι τα οικιακά απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά. Φόρα γάντια μιας χρήσης για να το καθαρίσεις και πλύνε τα χέρια σου προσεκτικά, όταν τελειώσεις. Όπως το κινητό σου, τα επαναχρησιμοποιούμενα γάντια μπορεί να αποτελούν την κατοικία τμημάτων του ιού, κάνοντάς τα στην ουσία άχρηστα.

Και μην ξεχάσεις τη θήκη του κινητού σου. Καθάρισέ τη μέσα-έξω, πάνω-κάτω. Άφησέ τη να στεγνώσει, πριν την ξαναχρησιμοποιήσεις. 

Επίσης, σκέψου μήπως αλλάξεις και τις συνήθειές σου. Μοιράσου εικόνες μέσω μηνυμάτων, αντί να τις δείχνεις στους άλλους με το κινητό σου και επίλεξε συσκευές, όπως τα ακουστικά ή το Bluetooth, για να κρατήσεις το κινητό μακριά από το πρόσωπό σου.

Γιατί να καθαρίσεις το κινητό σου

Αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που θα κάνεις όλη τη μέρα. Αυτή η πανδημία κινείται γρήγορα και η έρευνα αδυνατεί, όπως είναι αναμενόμενο, να συμβαδίσει. Και τα κινητά είναι έτσι κι αλλιώς βρώμικα. Μία έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο journal Germs ανακάλυψε μία εστία βακτηρίων, ιών και παθογόνων μικροοργανισμών σε 27 κινητά εφήβων. Οι επιστήμονες έγραψαν ότι “υποθετούν ότι αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στην εξάπλωση επιβλαβών παραγόντων στην κοινότητα.” 

Να θυμάσαι!

Απολυμαίνοντας σωστά το κινητό σου, μειώνεις τους κινδύνους και προστατεύεσαι πιο αποτελεσματικά. Γιατί η πρόληψη είναι το παν. Δε φοβόμαστε, προστατευόμαστε!

Διάβασε ακόμα:

«Μένουμε σπίτι»: η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Ο σωστός τρόπος να βάζεις τη μάσκα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.