Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η μαγειρική θα σε βοηθήσει να διώξεις το άγχος σου.
-Γιατί πρέπει να βάλεις όριο στην ενημέρωσή σου.


Διαβάζω παντού πόσο σημαντικό είναι για την ψυχολογική μας υγεία να υιοθετήσουμε μια ρουτίνα τις μέρες που #ΜένουμεΣπίτι. Στη σκέψη όμως συγκεκριμένου προγράμματος, νιώθω κλειστοφοβικά – και όσο μένουμε σπίτι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζομαι! Ωστόσο παρατηρώ πως καθημερινά ακολουθώ μερικές συνήθειες που μου φτιάχνουν το κέφι, ακόμα κι όταν ξυπνάω λίγο στραβά, και σκέφτηκα να τις μοιραστώ μαζί σας.

Ορόσημα

Αντί για αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο είναι πιθανό να αποτύχω να ακολουθήσω (και δεν χρειάζομαι επιπλέον άγχος στη ζωή μου), στήνω τη μέρα μου βάσει μικρών απολαύσεων που με γεμίζουν χαρά.

Η Kαλή Mέρα…

Συχνά βλέπω εφιάλτες αυτές τι μέρες και το ίδιο ακούω από φίλους. Υποθέτω πως το άγχος που δεν προλαβαίνει να εκδηλωθεί μες την ημέρα μας επισκέπτεται το βράδυ! Για να αλλάξω διάθεση, ξεκινάω τη μέρα στρώνοντας το κρεβάτι μου και αφού πλυθώ και ντυθώ βγαίνω έξω για “σωματική άσκηση” με ταυτότητα και κινητό ανά χείρας. Είτε βγαίνω για τρέξιμο (οι ενδορφίνες πάντα μου φτιάχνουν τη μέρα, οπότε το προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα) είτε για έναν μεγάλο περίπατο. Ο χρόνος στην ύπαιθρο κάνει θαύματα για την ψυχική υγεία κι ακόμα και αν κινούμαστε στη γειτονιά μας, πάντα μπορούμε να παρατηρήσουμε κάτι νέο: μια ανοιξιάτικη μυρωδιά, ένα ανθισμένο λουλούδι ή των ήχο των πουλιών, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση.

Φαγητό

Εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ την απουσία εστιατορίων από τη ζωή μας αυτή τη στιγμή και επιδίδομαι τακτικά σε μαγειρικές περιπέτειες – μέχρι και πίτσα έφτιαξα μια μέρα. Είναι αγχολυτική και δημιουργική απασχόληση που με βοηθάει να ξεχνάω προσωρινά τι συμβαίνει γύρω μου και με χαλαρώνει. Αν δεν έχετε χρόνο μες την εβδομάδα, τα Σαββατοκύριακα ίσως πρωταγωνιστήσετε στο προσωπικό σας Master Chef!

Προσωπικός Χρόνος

Πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε την κοινωνική αποστασιοποίηση με την οικογένειά μας – τα παιδιά και τα άλλα μας μισά. Με όλα τα θετικά της παρέας που απολαμβάνουμε, η ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Προσπαθώ να ξεκλέβω έστω και 10′ μοναξιάς την ημέρα, για να αφήνω το μυαλό μου να ξεκουραστεί και να περιπλανηθεί χωρίς σκοπό. Για να παρατηρήσω τα συναισθήματά μου και να ξαναγεμίσω τις μπαταρίες μου.

Βαρεμάρα

Αν δεν έχετε παιδιά στο σπίτι, ίσως έχετε νιώσει στιγμές απόλυτης βαρεμάρας όσο μένετε σπίτι. Μη βιαστείτε να γεμίσετε το χρόνο με την πρώτη ασχολία που θα σας έρθει στο μυαλό. Πριν τις έξυπνες συσκευές και τα κοινωνικά δίκτυα, συχνά βρισκόμασταν σε ατελείωτες ουρές, στο λεωφορείο ή σε αίθουσες αναμονής χωρίς εύκολους τρόπους να απασχοληθούμε. Η βαρεμάρα όμως κάνει καλό στο μυαλό μας και στη δημιουργικότητά μας. Με άλλα λόγια: επιδιώξτε να βαρεθείτε!

Παρέα

Κάποιες μέρες η μέρα κυλάει γρήγορα, άλλες έχω περισσότερη ανάγκη για παρέα. Ειδικά για όσους μένουν μόνοι, η τηλεδιάσκεψη είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να νιώσεις συνδεδεμένος με τους αγαπημένους σου. Μπορείτε να εξελίξετε αυτές τις συναντήσεις οργανώνοντας θεματικές βραδιές π.χ. μαγειρέψτε την αγαπημένη σας συνταγή συγχρόνως μ’ ένα φίλο ή ένα φιλικό ζευγάρι, κανονίστε διαδικτυακό ραντεβού στο Θέατρο Πορεία ή ταξιδέψτε μέχρι το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Ποικιλία

Όσο μένουμε σπίτι οι μέρες μπερδεύονται, και τα Σάββατα μοιάζουν επικίνδυνα με τις καθημερινές. Προσπαθώ να διατηρώ μια αίσθηση κανονικότητας, διαχωρίζοντας τις μέρες μέσα από τις καθημερινές μου δραστηριότητες. Το μάθημα γιόγκα που παρακολουθούσα προ κορονοϊού διδάσκεται πλέον διαδικτυακά κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Έτσι αυτές οι μέρες ξεχωρίζουν. Αντίστοιχα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή πάω για τρέξιμο. Έχοντας αυτό το μικρό ορόσημο νιώθω πως οι εβδομάδες κυλάνε “κανονικά” και κάθε μέρα είναι σημαντική και ξεχωριστή.

Τα Δικά μου Περιοριστικά Μέτρα

Στην αρχή αυτής της κρίσης, περνούσα ατελείωτο χρόνο διαβάζοντας τα νέα. Φυσικά, η ενημέρωση είναι σημαντική, όμως παρατήρησα πως αυτή η προσήλωση στα νέα μου δημιουργούσε επιπλέον στρες και λύπη. Περιόρισα λοιπόν το χρόνο που διαβάζω τις ειδήσεις σε μια φορά την ημέρα. Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να ηρεμήσει, ειδικά πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ, για να μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία που καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε.

Αρχική δημοσίευση από την Αλεξία Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Thriving στην κουζίνα, όσο μένουμε σπίτι

Πώς οι single μπορούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.