Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί συνεχίζεις να παίρνεις βάρος ακόμα και αν δεν τρως πολύ.
-Γιατί είναι σημαντική η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου.


Η έλλειψη ύπνου έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Από τη νευρικότητα, τη δυσκολία συγκέντρωσης μέχρι την άσχημη διάθεση. Ταυτόχρονα, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζουν το βάρος μας. Αυτό αποκαλύπτουν αρκετές έρευνες, όπως και μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, ζυγίζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.615 άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος της έρευνας ήταν να μελετηθεί η σχέση μεταξύ ύπνου, διατροφής και μεταβολισμού. Στα πλαίσια της έρευνας μετρήθηκε το ύψος, η περιφέρεια της μέσης και η πίεση των συμμετεχόντων και έγιναν λήψεις δειγμάτων αίματος. Τέλος, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ένα ημερολόγιο διατροφής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί λιγότερο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης HDL, της “καλής” χοληστερίνης που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Ο λιγότερος ύπνος συσχετιζόταν από την άλλη, με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.

Ο περιορισμός του ύπνου οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές που ευνοούν την αυξημένη πρόληψη θερμίδων, τη μειωμένη δαπάνη ενέργειας και οδηγούν κατ’ επέκταση στην αύξηση του βάρους.

Αυτό που η έρευνα δεν εντόπισε ήταν η συσχέτιση μεταξύ διάρκειας ύπνου και διατροφικής ποιότητας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Health, προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην πρόσληψη ζάχαρης και στην επιθυμία για λιπαρές τροφές, καθώς και σε μειωμένη δύναμη θέλησης (σκέψου το λίγο: πόσες φορές δεν έχεις κι εσύ υποκύψει κι εσύ σε ένα όχι και τόσο υγιεινό πρωινό μετά από έναν κακό βραδινό ύπνο;).

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 αποκάλυψε ότι η χρόνια έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου για παχυσαρκία. Ο περιορισμός του ύπνου οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές που ευνοούν την αυξημένη πρόληψη θερμίδων, τη μειωμένη δαπάνη ενέργειας και οδηγούν κατ’ επέκταση στην αύξηση του βάρους. Παράλληλα, μία άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι και ο υπερβολικός ύπνος συνδέεται με την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μπορούμε, επομένως, να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας και σε τι βαθμό μπορεί να την επηρεάζει. Η διάρκεια και η ποιότητα παίζουν σαφώς καθοριστικό ρόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε υπερβολές.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Ο Απογευματινός Ύπνος Αυξάνει Την Αποδοτικότητά Σου

Η Ορμόνη Της Νεότητας