Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να σέβεσαι τον συνομιλητή σου.
-Πώς να εκφράζεις τη διαφωνία σου.


Ζούμε σε μία εποχή-και ειδικά από τότε που έκαναν αισθητή την παρουσία τους τα social media-που έχει χαθεί κάθε ίχνος ευγένειας και διακριτικότητας. Ο καθένας, κρυμμένος πίσω από μία οθόνη, θεωρεί ότι μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη ή άποψή του χωρίς να κρύβει την κακία του ή την αγένειά του. Πόσοι από αυτούς αντιλαμβάνονται ότι αν είσαι αγενής στα social, θα είσαι και στην αληθινή σου ζωή; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι απλά είναι ειλικρινείς και ότι η αλήθεια κάποιες φορές πονάει. Αυτό όμως είναι σχετικό. Η αλήθεια για τον κάθε άνθρωπο είναι υποκειμενική.

Η αντίθετη άποψη δεν χρειάζεται να εκφράζεται με αγένεια

Θαυμάζω εξαιρετικά τους ανθρώπους, που ακόμα και αντίθετη άποψη να έχουν, την εκφράζουν πολιτισμένα. Είναι μεγάλο προτέρημα να μπορείς να παραθέτεις τη γνώμη σου με αξιοπρέπεια, και ας είναι αντίθετη από τη δική μου. Μεγάλο προσόν είναι ακόμα και να διαφωνείς με κάποιον, αλλά να μη τον βρίζεις, να μην τον προσβάλεις και να εκφράζεις χωρίς ειρωνεία και με επιχειρήματα την αντίθετη άποψη. Αυτό δηλώνει παιδεία, διαγωγή, σωστή ανατροφή. 

Τα αγενή σχόλια στους “τοίχους” είναι μάστιγα

Τα social είναι μικρογραφία της αληθινής κοινωνίας και ο καθένας από τα γραπτά του χαρακτηρίζεται, δείχνει την παιδεία του και την ανατροφή του. Το γεγονός ότι έχω ένα δημόσιο βήμα ως blogger, ότι εκφράζω τις απόψεις μου χωρίς φόβο και πάθος και εμπνέω πολλές μαμάδες, δε σημαίνει ότι έχω την απαίτηση να με συμπαθoύν όλοι, αλλά έχω την απαίτηση να με σέβονται, όπως τους σέβομαι και εγώ. Δε θέλω να συμφωνούν όλοι σε όλα μαζί μου-άλλωστε αυτό θα ήταν κοινωνικός διάλογος και παράλογο-αλλά τουλάχιστον να έχουν το επίπεδο να διαφωνούν πολιτισμένα. Αυτό είναι κάτι εξάλλου που χρειάζεται να μάθουμε και στα παιδιά μας. Τα λεγόμενά μας και οι πράξεις μας μάς χαρακτηρίζουν. Ας αλλάξουμε λίγο το σκηνικό εμείς οι νέοι γονείς και ας μάθουμε στη νέα γενιά να επικροτεί τη διαφορετική άποψη και όχι να τη λιθοβολεί. Ξεκινώντας, ακόμα διδάσκοντάς τους τον τρόπο που εκφράζουν την ανοιχτά τη γνώμη τους στα social και τους “τοίχους” των άλλων.  

Διάβασε ακόμα:

Φιλίες Στη Δουλειά. Πόσο Λειτουργικές Μπορούν Να Είναι;

Mindfulness: Ο Τρόπος Για Να Σταματήσεις Να Ζεις Μηχανικά

Author(s)

  • Έφη Αργυροπούλου

    Συγγραφέας-Blogger

    Η Έφη Αργυροπούλου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.