Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με τι μοιάζει ο εθισμός στους υδατάνθρακες.
-Ποια συμπληρώματα διατροφής να προτιμήσεις.


Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα γλυκά και τα άμυλα πρέπει να έχουν ελάχιστη θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, συνεχίζουμε να υπερκαταναλώνουμε υδατάνθρακες και να υποφέρουμε από τις όλο και πιο ανησυχητικές συνέπειες του διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Οι περισσότεροι απλά δεν μπορούν να πουν όχι στα αγαπημένα τους τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτό δεν είναι ούτε πρόβλημα θέλησης, ούτε ψυχολογικό πρόβλημα. Ο εθισμός στους υδατάνθρακες, όπως και ο αλκοολισμός, είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα χημείας του εγκεφάλου. Ευτυχώς, υπάρχει συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο που το λύνει πραγματικά.

Τι συμβαίνει στον εθισμένο στους υδατάνθρακες εγκεφάλο;

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα των 4 νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο: σεροτονίνη, ενδορφίνη, ντοπαμίνη και GABA.

Χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο που συνδυάζει διατροφή και συμπληρώματα που σταματούν την επιθυμία για υδατάνθρακες και οδηγούν σε εξισορρόπηση της  χημείας του εγκεφάλου. Το μυστικό πίσω από τον εθισμό των υδατανθράκων είναι εκπληκτικά απλό: ένας εγκέφαλος που λιμοκτονεί από πρωτεΐνες. Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων όπως αμινοξέα μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα σχεδόν άμεσα.

Χωρίς την αποκατάσταση του εγκεφάλου με αμινοξέα, οι εθιστικές λιγούρες και το «συναισθηματικό» φαγητό θα συνεχίζονται για πάντα. Με τα αμινοξέα, οι λιγούρες γενικά εξαφανίζονται μέσα σε 24 ώρες. Οι ανεπάρκειες σε νευροδιαβιβαστές είναι η αιτία όλων των εθισμών, όπως και αυτού του εθισμού στους υδατάνθρακες και τα αμινοξέα είναι η λύση.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αμινοξέα

Μέσα από ένα ειδικά μελετημένο διατροφικό πλάνο σε συνδυασμό με στοχευμένα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συγκεκριμένα αμινοξέα πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού, ο στόχος απεξάρτησης από τους υδατάνθρακες είναι εφικτός. Για να πάρετε μια πρώτη ιδέα πως γίνεται ο σχεδιασμός ενός τέτοιου πλάνου που σε κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένο καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:

-Αν κάνετε υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε κακή διάθεση, κούραση και εμμονή με τη ζάχαρη ή εάν καθυστερήσετε να φάτε, το αμινοξύ L-γλουταμίνη βοηθάει να διατηρήσετε τα επιπέδων σακχάρου σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Αν τρώτε για να ενισχύσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας, το αμινοξύ L-τυροσίνη θα λειτουργήσει υπέροχα γιατί αυξάνει την νορεπινεφρίνη στον εγκέφαλο.

-Αν τρώτε λόγω στρες, το αμινοξύ L-theanine είναι φυσικό ηρεμιστικό του εγκεφάλου.

-Αν τρώτε ανακουφιστικά λόγω συναισθηματικού πόνου, το αμινοξύ D-φαινυλαλανίνη αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών στον εγκέφαλο.

-Αν έχετε βραδινές λιγούρες ή προβλήματα διάθεσης, το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη και το 5-HTP (5 υδροξυ-τρυπτοφάνη) μετατρέπονται στο φυσικό αντικαταθλιπτικό τη σεροτονίνη. Μπορούν να εξαφανίσουν τις απογευματινές και βραδινές λιγούρες για υδατάνθρακες και να βελτιώσουν προβλήματα διάθεσης όπως ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανησυχία, εμμονή, και αϋπνία.

Φυσικά, το διατροφικό πρωτόκολλο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.  Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών και πυκνών σε θρεπτικά λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, πολλές φορές είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν αλλεργιογόνες τροφές όπως τρόφιμα με κρυμμένη γλουτένη. Με αυτά τα αμινοξέα και το σωστό διατροφικό πρωτόκολλο μέσα σε 30 ημέρες, μπορείτε να μεταμορφωθείτε από ένα εξαρτημένο στους υδατάνθρακες άτομο σε ένα άτομο που τρέφεται υγιεινά και προτιμά τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά αντί για γλυκά και ζυμαρικά.

Διάβασε ακόμα:

7 Τρόποι Για Να Ενισχύσεις Την Ενέργειά Σου Κάθε Πρωί (Χωρίς Καφεΐνη!)

Ποια Τροφή Προστατεύει Την Καρδιά Σου Και Δεν Το Υποψιάζεσαι

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.