Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η αγάπη του για τα ζώα και η επιθυμία του να βοηθήσει τα πιο ιδιαίτερα, εκείνα με ειδικές ανάγκες, τον οδήγησε στο να αναζητήσει τρόπους για να μπορέσει να το κάνει. Η έρευνα με βίντεο ιδιοκατασκευών από το εξωτερικό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πριν 3 χρόνια με τον Βασίλη να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα χρησιμοποιώντας σωλήνες προκειμένου να δημιουργήσει αμαξίδια και να βοηθήσει ζώα με ειδικές ανάγκες να περπατήσουν ξανά. Σήμερα, έχει κάνει το χόμπι του επάγγελμα και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 700 αμαξίδια. Ένα επάγγελμα που έχει κυριολεκτικά γεννηθεί μέσα από την επιθυμία της προσφοράς και για το οποίο αξίζει να μάθεις περισσότερα. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ας θυμηθούμε γιατί πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα βοηθάμε. 

Κύριε Τζιγκούρα, πώς ξεκίνησε η ιδέα των αμαξιδίων;

Η ιδέα του να ασχοληθώ με ζωάκια με ειδικές ανάγκες γεννήθηκε την άνοιξη του 2015. Άρχισα να παρακολουθώ βίντεο με ειδικές κατασκευές κυρίως από την Αμερική. Υπήρχε μεγάλο ρίσκο γιατί είχα να κάνω με την υγεία του ζώου, η λαχτάρα της βοήθειας όμως υπερίσχυσε. Άρχισα να κάνω δειλά βήματα χρησιμοποιώντας σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης. Με τον καιρό τα εξέλιξα και συνεργάστηκα με κτηνιάτρους που έχουν ειδίκευση στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, έτσι ώστε να έχουμε ένα αμαξίδιο με βεβαίωση καταλληλότητας από την κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η προσφορά, ιδιαίτερα σε πλάσματα που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν αποκτά μεγαλύτερη αξία και καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ύπαρξή μας. Αν δεν προσφέρουμε είναι σαν να μην υπάρχουμε.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν πρόκειται να κατασκευάσετε ένα αμαξίδιο;

Για να κατασκευαστεί ένα αμαξίδιο πρέπει καταρχάς να μετρηθούν κάποιες συγκεκριμένες διαστάσεις του ζώου για να μπορέσουμε να πετύχουμε την τέλεια εφαρμογή σε αυτό. Στη συνέχεια αρχίζει η κατασκευή του, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μία ώρα έως και μία ημέρα και το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την παράδοση και την δοκιμή. Είναι αδύνατο να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω κάθε φορά που βλέπω ένα ζώο να κάνει τα πρώτα του βήματα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πέρα από συγκίνηση, νιώθω μία ανακούφιση γιατί ξέρω ότι τα κατάφερα και συνεχίζω.

 

Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η έννοια της προσφοράς στην ζωή μας;

Η προσφορά, ιδιαίτερα σε πλάσματα που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν αποκτά μεγαλύτερη αξία και καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ύπαρξή μας. Αν δεν προσφέρουμε είναι σαν να μην υπάρχουμε. Είναι ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να σέβεται και να βοηθάει άλλες μορφές ζωής. Ας μην ξεχνάμε πως ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα ζώα του. Αυτό σημαίνει πως κάποιος, ακόμη και αν δεν δηλώνει φιλόζωος είναι υποχρεωμένος να συμβάλλει στην ευζωία των ζώων. Αυτή είναι η έννοια του ρητού και είναι καλό να εφαρμόζεται από όλους μας για ένα καλύτερο αύριο.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το μέλλον;

Μέσα σε τρία χρόνια μετράω περισσότερα από 700 αμαξίδια, που δεν αφορούν μόνο σε οικόσιτα ζώα, αλλά και σε ζώα που ανήκουν στην άγρια φύση. Στόχος είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις ευθανασίες που γίνονταν στο παρελθόν σε ζώα με ειδικές ανάγκες, προσφέροντας παράλληλα χαρά και ποιότητα ζωής σε όσα περισσότερα ιδιαίτερα ζώα γίνεται.

Μπορείς να ακολουθήσεις τον Βασίλη και την δράση του στην σελίδα του στο Facebook

 

Διάβασε ακόμα:

«Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!»

3 Μαθήματα Ζωής Που Μου Έδωσε Ο 7χρονος Γιος Μου

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.