Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον.
-Ποια νέα θέση εργασίας θα δημιουργηθεί.


Ο κόσμος βίωσε μια ιστορική αλλαγή στην αγορά εργασίας του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλο που κάποιες εταιρείες συνήθιζαν να προσφέρουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι ως ένα προνόμιο, έχει γίνει πλέον ο κανόνας για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Μέχρι το 2025, εκτιμάται ότι 70% του εργατικού δυναμικού θα εργάζεται εξ αποστάσεως τουλάχιστον 5 μέρες το μήνα. Παρόλο που το 2020 θεωρείται ο χρόνος της τηλεργασίας, είναι μόνο η αρχή καθώς βλέπουμε την τάση να συνεχίζεται το 2021.

Η τηλεργασία γίνεται μόνιμη

Το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι μόνιμα αναμένεται να διπλασιαστεί το 2021, σύμφωνα με έρευνα από την Enterprise Technology Research (ETR). “Ο δείκτης της αποδοτικότητας αποδεικνύει ότι η τηλεργασία είναι αποτελεσματική,” αναφέρει ο Erik Bradley, chief engagement strategist στην ETR. “Επομένως, όλοι περιμέναμε να σημειωθεί κάποια αύξηση στη μόνιμη τηλεργασία, αλλά δεν περιμέναμε να διπλασιαστεί.” Μια άλλη πρόσφατη έρευνα από την Gartner αποκάλυψε ότι πάνω από τα ⅔ (74%) σχεδιάζουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως και μετά το τέλος της κρίσης της Covid-19. Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανοίγουν το δρόμο.  Η Twitter, που εδρεύει στο San Francisco, ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι επ’ αόριστον. Η Square, επίσης υπό τη διεύθυνση του Jack Dorsey, υιοθέτησε μια παρόμοια πολιτική και θα επιτρέπει στους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι επ’ αόριστον, ακόμα και αφού ανοίξουν τα γραφεία. 

Η τηλεργασία σημαίνει λιγότερος χώρος για το γραφείο

Η Moe Vela, Chief Transparency Officer της TransparentBusiness, προβλέπει ότι η ανάγκη για μεγάλα φυσικά γραφεία θα ανήκει σταδιακά στο παρελθόν. “Οι εταιρείες που λειτουργούν ολοκληρωτικά εξ αποστάσεως χωρίς φυσικά γραφεία θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν” προσθέτει η Vela. Και οι εταιρείες ήδη κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλές εταιρείες, επίσης, σχεδιάζουν ένα νέο συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στο γραφείο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου. Όπως η Anna Convery-Pelletier, CMO at Radware, προτείνει, “Μια στρατηγική μπορεί να είναι να υπάρχουν ειδικές μέρες για τα meetings και την ομαδική εργασία και μερικές άλλες μέρες για τηλεργασία. Τα meetings πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να αφιερώνονται στη σκέψη και στη λήψη αποφάσεων, το σχεδιασμό νέων project ή τις δραστηριότητες για την ομάδα, ενώ η τηλεργασία θα χρησιμεύει για τις ατομικές εργασίες. Το γραφείο θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί και αναδιοργανωθεί απομακρύνοντας τα μικρά γραφεία και δημιουργώντας περισσότερους συνεργατικούς χώρους.” 

Η τηλεργασία απαιτεί περισσότερη αφοσίωση

Σε ένα γραφείο, η θετική στάση και οι δυνατές σχέσεις ανοίγουν το δρόμο προς την πρόοδο. Ένα από τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας είναι ότι είναι πιο δύσκολο να προβάλλεις τα επαγγελματικά κατορθώματα. Το 2021, οι εργαζόμενοι θα χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουν την αφοσίωσή τους ψηφιακά για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες. Σε μια εξ αποστάσεως συνθήκη όπου οι εργαζόμενοι συνεργάζονται μέσω email, η αφοσίωση είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί από τους εργαζομένους και να αναγνωριστεί από τους εργοδότες. Συμμετέχοντας σε ψηφιακά events και σε συσκέψεις και διατηρώντας τον ενθουσιασμό σε καλά επίπεδα, οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σαν ηγέτες, όσο εργάζονται εξ αποστάσεως. 

Η τηλεργασία επηρεάζει τη διαχείριση της απόδοσης 

Η τηλεργασία έχει αλλάξει τη διαχείριση της αποδοτικότητας ουσιαστικά. Οι οργανισμοί θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στη δουλειά που ολοκληρώνεται παρά στις ώρες που δαπανώνται, δημιουργώντας εργαλεία και εφαρμογές που συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των εξ αποστάσεως εργαζομένων. Για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, οι εργοδότες θα χρειάζεται να επιβλέπουν τι κάνουν οι εργαζόμενοι. Σε κάποια φάση, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, όπως ο Υπεύθυνος Τηλεργασίας, για να επιβλέπουν την παραγωγή και τη συνεργασία και να φροντίζουν για τη λειτουργικότητα των διαδικασιών. Το συνεχές feedback θα γίνει απαραίτητο, καθώς οι managers θα προσπαθούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους να διαχειριστούν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Η αναθεώρηση του τρόπου στοχοθεσίας και η αναγνώριση των κύριων δεικτών απόδοσης θα είναι κρίσιμες για να διαχειριστούν τους τηλεργαζόμενους στη νέα πραγματικότητα.

Η τηλεργασία καθιστά την κυβερνοασφάλεια απαραίτητη

Καθώς οι οργανισμοί επιτρέπουν σε ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού να εξακολουθεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, η κυβερνοασφάλεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία το 2021. Στην έρευνα Future of Secure Remote Work Report της CIsco, 85% όλων των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η κυβερνοασφάλεια είναι πολύ σημαντική και πιο σημαντική σε σχέση με πριν την πανδημία. Μια πραγματική ανησυχία αφορά πώς θα δίνεται πρόσβαση στα στοιχεία και πώς θα προστατευτούν αποτελεσματικά. Ο Jack Mannino, CEO of security firm nVisium, συμφωνεί ότι οι οργανισμοί χρειάζεται να σκεφτούν πιο στρατηγικά σχετικά με τις επενδύσεις της κυβερνοασφάλειας και πώς να προστατεύσουν καλύτερα τους εργαζομένους, τα στοιχεία και τον εξοπλισμό. “Η στροφή προς την τηλεργασία έχει οδηγήσει πολλούς οργανισμούς να κάνουν νέες και σημαντικές επενδύσεις στα πληροφοριακά τους συστήματα και δομές,” αναφέρει ο Mannino. “Παρόλο που η στροφή έχει ήδη πραγματοποιηθεί για πολλούς, το χρέος ασφάλειας που δημιουργήθηκε στην πορεία δεν έχει αντιμετωπιστεί σε πολλές περιπτώσεις. Η ασφάλεια ενός εξ αποστάσεως εργασιακού χώρου απαιτεί μια διαφορετική νοοτροπία και αποτελεί μια διευρυμένη περιοχή επίθεσης.” 

Η πανδημία της Covid-19 έχει αποδείξει ότι μπορούμε να εργαστούμε από το σπίτι και μάλιστα αποτελεσματικά, χωρίς απώλεια της αποδοτικότητας. Σε μία έρευνα από τη Mercer, 94% των εργοδοτών αναφέρουν ότι η αποδοτικότητα ήταν ίδια ή υψηλότερη με πριν από την πανδημία, ακόμα και με τους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Το μέλλον της τηλεργασίας απαιτεί πολλές αλλαγές, περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε ψηφιακές δομές και την απελευθέρωση του εργασιακού χώρου. Η ερώτηση είναι, τα πλεονεκτήματα θα ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα; Ο χρόνος θα δείξει.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς οι μεγάλοι ηγέτες χτίζουν ισχυρές ομάδες;

Έρευνα: Τα μυοσκελετικά προβλήματα που οφείλονται στην εργασία αποτελούν την πιο συχνή αιτία αναρρωτικής άδειας και πρόωρης συνταξιοδότησης

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.