Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.
-Γιατί πρέπει να βρεις το νόημα στη δουλειά σου.


Πόσες φορές δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το πρωί μόνο με τη σκέψη πως χρειάζεται να πας στο γραφείο; Και πόσες φορές περιμένεις με ανυπομονησία να περάσει η ώρα στο γραφείο για να γυρίσεις σπίτι σου; Εντέλει πόσο ευχαριστημένος είσαι – εσύ και πολλοί άλλοι – από τη δουλειά που κάνεις; Και πόσο σε γεμίζει η δουλειά σου;

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2014 οι χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των καλών συνθηκών εργασίας με μόλις ένα αποκαρδιωτικό 16% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι οι όροι στην εργασία του είναι καλοί. Αυτό το ποσοστό είναι και το χαμηλότερο στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα εθνικής κλίμακας του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, έδειξε ότι οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ευχαριστημένοι με την παρούσα απασχόλησή τους.

Το να μην αισθάνεσαι, επομένως, καλά για τη δουλειά που κάνεις είναι μάλλον κάτι δικαιολογημένο.

Ο χρόνος, όμως, που αφιερώνεις στην εργασία σου αποτελεί σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου και είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου. Επηρεάζει την ψυχολογία σου και κατά συνέπεια και τις σχέσεις σου-κοινωνικές και προσωπικές. Γι’ αυτό καλό είναι να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς.

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν είσαι ευχαριστημένος από τη δουλειά σου;

Αλλάζεις δουλειά; Καθόλου εύκολο! Παραμένεις και υπομένεις; Ψυχοφθόρο!
Και επειδή πάντα η μέση λύση είναι η καλύτερη, σου προτείνω ένα μικρό οδικό χάρτη για να πάρεις μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά που ήδη κάνεις. Επειδή το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές είναι τα μικρά βήματα, να τι μπορείς να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου για να αλλάξεις την ψυχολογία σου:

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου
Ξεκίνησε την ημέρα σου με λίγη γυμναστική ή με ένα δεκάλεπτο τρεξίματος. Θα βελτιώσει την πρωινή σου διάθεση άμεσα.

Δώσε βάση στη διατροφή σου
Νόστιμα τα «βρώμικα», όμως υγιεινά τα ισορροπημένα. Εχε μαζί σου στη δουλειά σνακς για την αντιμετώπιση της λιγούρας που μπορεί να σε πιάσει.

Εξέτασε καλύτερα τον τρόπο μετακίνησης
Προτίμησε να μένεις κοντά στην εργασία σου. Δηλαδή να μη σου παίρνει περισσότερο από 20 λεπτά να φτάσεις. Αν δεν είναι εφικτό ψάξε να βρεις τρόπους για να πας με τα ΜΜΜ παρά με το αυτοκίνητό σου γιατί ο εκνευρισμός από την κυκλοφοριακή κίνηση θα σε ακολουθεί όλη την ημέρα.

Βελτίωσε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου
Οι ήρεμες και εποικοδομητικές εργασιακές σχέσεις έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και στην καλύτερη ψυχολογία των εργαζομένων.
Γι’ αυτό φρόντισε να γνωριστείς καλύτερα μαζί τους και προσπάθησε να κάνεις διάλειμμα μαζί με κάποιον από αυτούς.

Πήγαινε ένα βήμα παρακάτω

Υπάρχουν μικροί τρόποι βελτίωσης σε κάθε δουλειά που μπορούν να συμβάλλουν σε μια σημαντική αύξηση της ευχαρίστησης που νιώθεις. Και μιλώ για μικροαλλαγές που κάνουν τη διαφορά.

Μια μελέτη της κλινικής Mayo δείχνει ότι οι γιατροί που ξοδεύουν το 20% του χρόνου τους για να κάνουν μια ουσιαστική δουλειά, μια δουλειά με νόημα, έχουν δραματικά λιγότερο ρίσκο να πάθουν επαγγελματική εξουθένωση (burnout). «Οταν βλέπετε ανθρώπους να προκόβουν στη δουλειά τους, παρατηρείστε τους και θα δείτε πως δεν τα βρήκαν έτοιμα αλλά τα έφτιαξαν μόνοι τους», λέει ο Ashley Goodall αντιπρόεδρος της ηγεσίας και της ομάδας πληροφοριών της Cisco και επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου «Εννέα ψέματα για την εργασία».

«Μας λένε στην αρχή κάθε ομιλίας πως αν βρείτε μια δουλειά που σας αρέσει δεν θα δουλέψετε ούτε μια ημέρα της ζωής σας. Αλλά το ρήμα δεν είναι σωστό» λέει προσθέτοντας ότι «οι επιτυχημένοι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους παίρνουν τη δουλειά που βρήκαν στην αρχή και με την πάροδο του χρόνου τη μετατρέπουν στη δουλειά που έχουν σήμερα»

Κάνε μία έξυπνη άσκηση

Το να βελτιώσεις το πώς βλέπεις τη δουλειά σου δεν είναι εύκολο πάντως. Επειδή όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις, σου παρουσιάζω ένα εκπληκτικά απλό και αποκαλυπτικό κόλπο που μπορεί να σε βοηθήσει.

Πάρε ένα τετράδιο και για μια ολόκληρη εβδομάδα κράτα σημειώσεις. Σχεδίασε τρεις στήλες. Στη μια γράψε «Μου αρέσει» στη δεύτερη «Μου είναι αδιάφορο» και στην τρίτη «Δεν μου αρέσει καθόλου». Κάθε φορά που κάνεις μια δουλειά στην εργασία σου, μικρή μεγάλη δεν έχει σημασία, σκέψου καλά τι συναισθήματα σου προκάλεσε και καταχώρησέ τη σε μια από τις τρεις στήλες. Σε ενθουσίασε; Σε δυσαρέστησε; Την ανέβαλες για άλλη ημέρα; Ήταν χαμένος χρόνος; Την τελείωσες αλλά αισθάνθηκες ότι σου πήρε όλη την ενέργεια; Την έκανες μηχανικά;

«Αυτή η άσκηση μπορεί να σου αποκαλύψει κρυφές και λεπτές ενδείξεις γύρω από τη δουλειά σου» λέει ο συγγραφέας και επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου κ. Marcus Buckingham.

«Είναι ένας πολύ απλός τρόπος να καταγράψεις τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις στον πραγματικό χρόνο μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας για τη δουλειά σου» λέει ο κ. Buckingham. «Κατανόησε ποιο είναι αυτό που σε πάει μπροστά. Κατανόησε ποιο είναι αυτό που σε τραβά πίσω. Κατανόησε ποιο είναι αυτό που σε κάνει πιο δημιουργικό, πιο ζωντανό, πιο ενεργητικό”.

Αυτό βέβαια αποτελεί μόνο το σημείο εκκίνησης. Στην πραγματικότητα αυτή η άσκηση είναι ο οδικός χάρτης του πώς μπορείς να συγκεντρώσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου σε πράγματα που σε ενθουσιάζουν. Αντί να προσπαθείς να βελτιώσεις πράγματα που δεν σου αρέσουν ή να βρεις ενδιαφέρον σε πράγματα αδιάφορα, καλύτερα επαναπροδιόρισε τη θέση σου και προσπάθησε να κάνεις αυτά που σου ταιριάζουν και σε τροφοδοτούν με ενέργεια. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να σου πει τι πρέπει να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα στη δουλειά σου. Μόνος σου θα τα βρεις και θα τα μετατρέψεις προς όφελός σου.«Αν δεν ξέρεις τι σε κάνει να αγαπάς τη δουλειά σου, τότε κανείς δε μπορεί να το κάνει αυτό για λογαριασμό σου» λέει ο κ. Buckingham. «Αυτό είναι πάντα στα δικά σου χέρια».

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Είμαι Στη Λάθος Δουλειά;

6+2 Λόγοι Για Να Γράψεις Την Προσωπική Σου Ιστορία

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.