Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις πετσέτα.
– Ποιο είδος είναι καλύτερο να προτιμάς.


Ένα ζεστό μπάνιο. Αυτό δεν ονειρεύεσαι στο τέλος της ημέρας για να αποφορτιστείς; Ιδιαίτερα αν αυτή η μέρα περιλαμβάνει πολλές ώρες στο γραφείο, οδήγηση στο αυτοκίνητο ή μεταφορά με τα μέσα συγκοινωνίας, επίσκεψη στο γυμναστήριο, ψώνια, μαγείρεμα. Τι καλύτερο, εξάλλου, θα μπορούσες να ονειρευτείς από αυτό; Ένα μπάνιο και την αμέσως επόμενη κίνηση: να τυλιχτείς στην καθαρή σου πετσέτα. Ή μήπως δεν είναι τόσο καθαρή; Πιθανόν όχι, αν σκεφτείς πότε ήταν η τελευταία φορά που την έπλυνες. Γιατί, αν δεν είσαι ο τύπος με τη σχετική “μανία” με την καθαριότητα, είναι πολύ πιθανό να μην την πλένεις όσο συχνά θα έπρεπε.

Ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, με ειδίκευση στην Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική, είναι ο ειδικός που μοιράζεται μαζί μας όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή υγιεινή της πετσέτας.

Πότε είναι ώρα για πλύσιμο;

Υπάρχει πρόβλημα αν δεν πλένεται μια πετσέτα τόσο συχνά όσο θα έπρεπε; Ναι, υπάρχει. Όπως ο ίδιος εξηγεί: «αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Και όσο περισσότερο μένει υγρή η πετσέτα, τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί». Έτσι, οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους: νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH.

Παρότι, λοιπόν, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξή τους μπορεί, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις (π.χ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη βουβωνική χώρα). Επίσης, αν η πετσέτα είναι πολύ βρώμικη από τις αλλεπάλληλες χρήσεις, μπορεί εύκολα να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας.

Πόσο συχνά πρέπει ν’ αλλάζεις πετσέτα;

Πόσες φορές, επομένως, μπορείς να στεγνώσεις το δέρμα σου με την πετσέτα του μπάνιου πριν την αλλάξεις; Και τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις για τη σωστή της χρήση;

1.Η ενδεικνυόμενη συχνότητα με την οποία πλένεις την πετσέτα σου πρέπει να είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.

2. Η πετσέτα κάθε φορά που χρησιμοποιείται θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς και γρήγορα (π.χ. σε καλοριφέρ-κρεμάστρα).

3. Η πετσέτα με την οποία σκουπίζεται η γενετήσια περιοχή σε άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να πλένεται αμέσως.

4. Η πετσέτα του μπάνιου χρειάζεται συχνότερα πλύσιμο, εάν κάποιος είναι άρρωστος π.χ έχει κάποια ίωση.

5. Αν στο σπίτι σου έχεις υψηλά επίπεδα υγρασίας και δεν μπορείς να στεγνώσεις εντελώς την πετσέτα, πρέπει να την πλένεις μετά από 3 χρήσεις.

6. Αν χρησιμοποιείς πετσέτα στο γυμναστήριο για να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου ή για να τη στρώνεις πάνω στα όργανα γυμναστικής πρέπει να την πλένεις καθημερινά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείς κάθε φορά που πας στο γυμναστήριο καθαρή φρεσκοπλυμένη πετσέτα.

7. Τον χειμώνα, όταν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα, πρέπει να πλένεις την πετσέτα του μπάνιου σου συχνότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι.

8. Κάθε πετσέτα μπάνιου πρέπει πάντοτε να περνά το τεστ της μυρωδιάς: αν μυρίζει άσχημα, χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή αμέσως.

Οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους όπως νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο.

Ποιο είδος πετσέτας να προτιμήσεις;

Όσον αφορά στο ύφασμα της πετσέτας, οι απορροφητικές, βαμβακερές πετσέτες είναι πιο φιλικές για το δέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να στεγνώσουν. Κι από την άλλη, οι πετσέτες από μικροΐνες στεγνώνουν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δερματική αλλεργία στα ευαίσθητα άτομα. Αν, όμως, δεν είναι κάποιος αλλεργικός, οι πετσέτες αυτές είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για το γυμναστήριο.

Μοιράζεται η πετσέτα;

Πόσο φρόνιμο είναι αλήθεια να μοιράζεσαι την πετσέτα του μπάνιου σου με τον ή την σύντροφό σου; “Ούτως ή άλλως μοιράζεστε τα σεντόνια του κρεβατιού σας επομένως μπορεί να μοιράζεστε και την πετσέτα του μπάνιου, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Η πρώτη είναι ότι κανείς από τους δύο δεν θα πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση και η δεύτερη ότι κανείς δεν θα είναι άρρωστος. Συχνός τρόπος μετάδοσης, πάντως, μιας πολύ κοινής μυκητίασης, της ποικιλόχρου πιτυριάσεως, είναι η κοινή χρήση πετσέτας.

Όσον αφορά τώρα στα παιδιά, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι ενήλικες τις πετσέτες του μπάνιου μαζί τους, γιατί τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα και ιδιαίτερα εάν πάσχουν από δερματικές αλλεργίες (π.χ. ατοπική δερματίτιδα)».

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν πως στο πλαίσιο μιας οικογένειας θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές πετσέτες μπάνιου για να αλλάζονται συχνά.

Διάβασε ακόμα:

H Καλύτερη Στιγμή Για 9 Συνήθειες Υγείας 

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.