Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να κερδίσεις το χαμένο σου ενδιαφέρον
-Με ποιες τεχνικές θα ξεχωρίσεις


Όταν πρόκειται για πηγές κινητοποίησης στη δουλειά, τότε πολλές φορές δεν αρκεί να είσαι ευθύς. Δεν κάνουν όλοι τη δουλειά των ονείρων τους αλλά σίγουρα έχουμε όλοι πρόσβαση σε απλούς τρόπους που μπορούν να μας κινητοποιήσουν.

Η εξωτερική κινητοποίηση, όπως λέει και το όνομά της, έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν. Η εσωτερική, με εσωτερικούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα δουλεύεις στις πωλήσεις και πρέπει να κάνεις έναν συγκεκριμένο τζίρο ώστε να κρατήσεις την θέση σου, ή για να πάρεις κάποιο bonus, τότε έχεις λάβει εξωτερική κινητοποίηση.

Ένα παράδειγμα από την άλλη, εσωτερικής κινητοποίησης είναι το εξής: Το να αναλάβεις ένα project που πάντα ήθελες, σαν είδος ανταμοιβής που δεν περιλαμβάνει χρήματα. Αυτό έχει να κάνει με κάτι που δεν είναι απτό, αλλά με εσωτερική ευχαρίστηση.

Υπάρχουν λοιπόν πολλά είδη κινητοποίησης αλλά το ζήτημα είναι ποιο δουλεύει σε εσένα, ώστε να αποδίδεις γενικά καλύτερα. Όταν ξέρεις πώς να κινητοποιηθείς, τότε γίνεσαι σίγουρα πιο πετυχημένος, αφού έχεις βάλει μια πρόκληση στον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν αναρωτιέσαι όμως, πώς να κινητοποιηθείς με πιο ιδιαίτερους τρόπους, τότε η απάντηση βρίσκεται παρακάτω:

Περιέργεια

Οι άνθρωποι είναι γενικά περίεργοι από τη φύση τους. Εξάλλου και ο Αριστοτέλης έχει γράψει ότι: «Είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει». Το θέμα είναι ότι αν έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα αυτοματοποιημένα, ειδικά στη δουλειά, δύσκολα θα βρούμε κάτι να μας κεντρίσει την περιέργεια. Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Για παράδειγμα, δοκίμασε να ξεκινήσεις την ημέρα σου με κάτι που σου κεντρίζει την περιέργεια, δηλαδή είτε με διαλογισμό, είτε με το να μιλάς με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή οτιδήποτε άλλο νομίζεις.

Η επιχειρηματίας Zander Lurie έγραψε στο Harvard Business Review ότι το κλειδί για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον μας και να να εξάψουμε οι ίδιοι την περιέργειά μας είναι να ρωτάμε τις σωστές ερωτήσεις, να ακούμε με προσοχή και να είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Επιπλέον, ένα ακόμα tip είναι να γνωρίζουμε μέσα μας ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις που θέλουμε, άρα πρέπει να τις βρούμε μόνοι μας.

Αυτονομία

Η ανάγκη μας για αυτονομία, είναι εξαιρετικό μέσω κινητοποίησης. Ίσως έτσι, αποφασίσουμε να δουλέψουμε πιο σκληρά για να αποδείξουμε στους ανώτερούς μας ότι δεν χρειαζόμαστε επίβλεψη, ότι μπορούμε να αναλάβουμε πράγματα μόνοι μας και να τα φέρουμε εις πέρας. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε στο γραφείο και μπορούμε να δουλέψουμε το ίδιο αποτελεσματικά από το σπίτι, προκειμένου να κερδίσουμε το προνόμιο να δουλεύουμε από την άνεση του σπιτιού μας.

Οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να μας κεντρίσουν

Όσο κι αν θέλουμε να πειστούμε για το αντίθετο, όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το τι πιστεύουν οι γύρω μας. Αυτό ακριβώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν κινητοποίηση. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Springfield, Shahram Heshmat, η ανάγκη μας να κερδίσουμε τον σεβασμό τον γύρω μας, μας καθοδηγεί στις αποφάσεις μας. «Οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν πράγματα για τα οποία θα θαυμάζονται αργότερα», αναφέρει. Είναι απολύτως φυσικό να θέλουμε να είμαστε αρεστοί και να μας σέβονται επομένως ακόμα και αν δεν σου αρέσει ιδιαίτερα η δουλειά σου μπορείς να βάλεις σαν στόχο να πετύχεις κάτι δύσκολο ώστε οι γύρω σου να σε φέρνουν σαν παράδειγμα.

Διάβασε ακόμα:

Ξέχνα τους στόχους. Εστίασε στη διαδικασία

Ο Thrive Οδηγός για να αποκτήσεις περισσότερη επιμονή και σθένος

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.