Ο γιος μου είναι 7 ετών. Είναι πεισματάρης, κυνικός και πολύ δραστήριος. Προσπάθησα πολλές φορές να του δείξω ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν κανόνες και πως πρέπει να συμμορφώνεται με αυτούς. Αλλά μάταια.

Μία ημέρα του ζήτησα 4 φορές να συμμαζέψει το δωμάτιό του γιατί ήταν ακατάστατο. Ενώ ετοιμαζόμουν να τον μαλώσω, ο ίδιος μου αποκρίθηκε: “Αγαπάω πολύ την ζωή μου”. Με έπιασαν τα γέλια.  “Πρέπει κι εσύ να αγαπάς την ζωή σου,” συνέχισε και άρχισε να τρέχει σε όλο το σπίτι, χωρίς φυσικά να ασχολείται με το δωμάτιό του.

Εκείνη τη στιγμή έμαθα 3 σημαντικά μαθήματα. Το αντιδραστικό μου παιδί έχει πολύ χιούμορ, είναι πολύ ευτυχισμένο και ευτυχώς δεν θα αφήσει κανέναν – ούτε εμένα φυσικά – να του στερήσει αυτήν την ευτυχία.

Σταμάτησα να σκέφτομαι αν έχω κάνει κάτι λάθος αναφορικά με την ανατροφή του και άρχισα να θαυμάζω όλα αυτά που έκανε σωστά. Φυσικά θα πρέπει να μάθει σέβεται τα όρια και τους κανόνες, αλλά θα πρέπει κι εγώ να μάθω να μην να τον ελέγχω διαρκώς. Θα πρέπει εκείνος να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του, να κάνει αυτό που πρέπει και να στηρίζεται στις αποφάσεις του. Κάτι το οποίο ισχύει και για εμένα.

Έτσι άρχισα να τον ακούω προσεκτικά. Και όσο πιο προσεκτικά τον άκουγα, τόσο πιο πολύ τον θαύμαζα. Ακολουθούν 3 μαθήματα ζωής που μου έδωσε ο 7χρονος γιος μου μέσα από ερωτήσεις που του έθεσα και συμπεριφορές που του ζήτησα να υιοθετήσει.

“Θέλω να είμαι ο εαυτός μου”

Αυτό απαντά στην ερώτηση τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Προφανώς το παιδί πιστεύει στον εαυτό του και δεν θα ήθελε να γίνει τίποτα άλλο πέρα από αυτό που είναι τώρα.

Μάθημα ζωής: Δεν χρειάζεται να γίνεις τα πάντα. Είσαι ήδη όλα όσα πρέπει να είσαι. Η ομορφιά της ζωής έγκειται στο να πιστεύεις σε αυτό που είσαι και σε όλα αυτά που κάνεις.

“Αν κάτι άλλο είναι εξίσου καλό για εμένα, τότε δεν χρειάζεται να τρώω μπιζέλια.”

Αυτή ήταν η αντίδρασή του στην επιμονή μου να τρώει μπιζέλια, τα οποία σιχαίνεται. Αφού με ανάγκασε να παραδεχτώ ότι τα μπιζέλια δεν είναι το μόνο όσπριο που του κάνει καλό, σταμάτησα να τα αγοράζω γιατί τα σιχάθηκα κι εγώ.

Μάθημα ζωής: Κάνε αυτό που λειτουργεί για εσένα. Η ζωή σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να είσαι χαρούμενος. Συνεπώς το να επιλέγεις πράγματα που σου στερούν αυτήν την δυνατότητα ενώ υπάρχουν εναλλακτικές δεν έχει νόημα.

“Ελπίζω σύντομα να νιώσεις καλύτερα. Δοκίμασε κάποιες φορές να μην κοιτάζεις.”

Αυτή ήταν η απάντησή του κάθε φορά που του έλεγα ότι έχω βαρεθεί να κοιτάζω το ακατάστατο δωμάτιό του. Είναι ο ευγενικός του τρόπος να μου πει ότι εγώ έχω το πρόβλημα και ότι ίσως θα πρέπει να κάνω μία αναπροσαρμογή των απαιτήσεών μου.

Μάθημα ζωής: Κάποιες φορές θα πρέπει να σταματήσεις να ανησυχείς για όλα όσα σε ενοχλούν στους άλλους. Γι΄αυτό αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνει κάποιος άλλος, ίσως θα πρέπει να μην ασχολείσαι. Να κοιτάζεις την δουλειά σου και να μην κρίνεις τους άλλους. 

Διάβασε ακόμα:

«Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!»

Πώς Μία Ομάδα Φοιτητών Μου Υπενθύμισε Την Αξία Του Εθελοντισμού

Author(s)

  • Ashia Ervin

    σύμβουλος αυτοβελτίωσης

    Η Ashia Ervin είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός και σύμβουλος αυτοβελτίωσης.