Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το 1/3 των γονιών νιώθει μοναξιά σε ένα υπερ συνδεδεμένο κόσμο.
-Πόσες χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Nestlé.


Ο Δείκτης Γονικής Φροντίδας, μια μοναδική έρευνα για τις γονικές εμπειρίες, αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο των νέων γονέων παγκοσμίως αισθάνονται μοναξιά, παρά το γεγονός ότι ζουν σε έναν υπέρ συνδεδεμένο κόσμο.

H διεξαγωγή της έρευνας, που ανατέθηκε από τη Nestlé ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής της να υποστηρίζει τις οικογένειες τις πρώτες 1.000 ημέρες τους, αναγνωρίζει για πρώτη φορά οκτώ καθολικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία ακόμα πτυχή στην πρωτοβουλία The Nestlé Parenting Initiative – ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της γονικής φροντίδας και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία στο να κάνουμε τη ζωή των γονέων πιο εύκολη.

Βασίζεται στις απόψεις περισσότερων από 8.000 μαμάδων και μπαμπάδων από 16 χώρες με μωρά ηλικίας 0-12 μηνών και αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο συγκριτικής αξιολόγησης και κατανόησης των εμπειριών των γονέων σε όλο τον κόσμο σήμερα. Σε αυτήν την πρώτη έκδοση, ο Δείκτης δείχνει ότι ο σημαντικότερος καθολικός παράγοντας είναι η πίεση, με τα ευρήματα να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μοναξιά σε έναν υπέρ συνδεδεμένο κόσμο: 32% των νέων γονέων δηλώνουν ότι παρόλο που ζουν σε έναν κόσμο όπου οι φίλοι και η οικογένεια είναι μόνο ένα μήνυμα μακριά, είναι εύκολο να νιώσουν απομονωμένοι και μόνοι με ένα μωρό στην αγκαλιά τους.   
  • Κοινωνική ντροπή: σε παγκόσμιο επίπεδο, το μισό ποσοστό (51%) των νέων γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, αισθάνονται έντονη κοινωνική πίεση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πίεση που στην εποχή μας προέρχεται συχνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.   
  • Ενοχή του γονέα: το 45% όσων συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι οι νέοι γονείς νιώθουν πολλές ενοχές γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.  
  • Η απροσδόκητη πραγματικότητα του να είσαι γονέας: σχεδόν το 1/3 (31%) δηλώνει απροετοίμαστο για όσα περιλαμβάνει η πραγματικότητα ενός γονέα, και το 53% αναφέρει ότι χρειάστηκε να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς απ’ όσους περίμενε. 
  • Ανεπιθύμητες συμβουλές: 60% των συμμετεχόντων αναφέρουν πως νιώθουν ότι όλοι έχουν μια άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεγαλώσουν το παιδί τους, είτε θέλουν να ακούσουν αυτή την άποψη είτε όχι. 

To σχόλιο του ειδικού

Η μεθοδολογία και τα ευρήματα του Δείκτη Γονικής Φροντίδας έχουν εξεταστεί από την Δρ. Ming Cui, M.S. στην Στατιστική και Ph.D. στην Κοινωνιολογία, υπότροφος του προγράμματος Fulbright στις Η.Π.Α. και Καθηγήτρια Family and Child Services στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (Η.Π.Α). Η καθηγήτρια Cui έχει ειδικότητα στην γονική μέριμνα και την ανάπτυξη των παιδιών σε διαφορετικές κουλτούρες και ερευνητική μεθοδολογία και δηλώνει σχετικά με την έρευνα: «Οι σημερινοί γονείς μεγαλώνουν όλο και περισσότερο τα παιδιά τους με άγχος, γεγονός που αποτυπώνεται σε ευρήματα της έρευνας όπως η εξωτερική/εσωτερική πίεση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι οικονομικές απαιτήσεις.  Επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, πολλοί γονείς από διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικό – οικονομικές τάξεις νιώθουν πιεσμένοι να τα κάνουν όλα».

Πώς αντιλαμβάνονται οι γονείς την πίεση ανά τον κόσμο  

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Nestlé έφερε κοντά έξι γονείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Φιλιππίνες, τις Η.Π.Α., τη Βραζιλία, τη Σουηδία και τη Νιγηρία για να συζητήσουν τον αντίκτυπο αυτών των πιέσεων στη ζωή τους.

Μιλώντας για την ενοχή που νιώθει ένας γονιός, ο Diunte από το Τέξας, πατέρας που μεγαλώνει μόνος του τα τέσσερα παιδιά του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας ανησυχώ τα βράδια, σκέφτομαι αν κάνω το σωστό για τα παιδιά μου, γιατί δεν έχουν δύο γονείς στο σπίτι καθημερινά».  

O Ulysses από τη Βραζιλία, νέος μπαμπάς στο πρώτο του παιδί, βιώνει ιδιαίτερη πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είναι ωραίο για τους γονείς και τους φίλους μας που ζουν μακριά να βλέπουν μερικές φωτογραφίες της κόρης μας. Συνήθως οι άνθρωποι σχολιάζουν θετικά, αλλά ορισμένες φορές μας ασκούν κριτική και προσπαθούν να μας απαξιώσουν». 

Μιλώντας για το “mom-splaining” στη χώρα της, η Cynthia, μητέρα τριών παιδιών στη Νιγηρία λέει: «Στη χώρα μου είμαστε πρώτοι στο να μην κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να περπατάς στο δρόμο με το παιδί σου και αν κάποιος αισθάνεται ότι δεν το κρατάς σωστά ή κάνεις κάτι άλλο λάθος, να στο επισημαίνει, είτε το θέλεις είτε όχι!». 

Η Minneth, μητέρα δύο παιδιών από τις Φιλιππίνες, συμφωνεί: «Πιστεύω ότι η μητέρα μου μού έμαθε τα πάντα και φυσικά κάποιες φορές πρέπει να την ακούω. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζεις στα παιδιά σου όσα σου έχει πει».  

Η κοινωνική πίεση μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας  

Ενώ η πανδημία αναμενόταν να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους γονείς, αναλύσεις στις Η.Π.Α., την Ισπανία και την Κίνα κατά την έναρξη της πανδημίας, δείχνουν ότι οι γονείς με μωρά ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μικρότερη κοινωνική πίεση σχετικά με το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους αυτήν την περίοδο. Oι νέοι γονείς ένιωσαν αμοιβαία υποστήριξη – συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κοινωνικής συνοχής και της αίσθησης του ανήκειν.

Ποιο είναι το πλάνο της Nestlé

H ανάθεση του Δείκτης Γονικής Φροντίδας από τη Nestlé θα γίνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια ώστε να διερευνάται και να καταγράφεται το τοπίο της γονικής εμπειρίας.  Ως μέρος του στόχου της εταιρείας να δουλέψει μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσει να γίνει η ζωή των γονέων πιο εύκολη, η Nestlé σχεδιάζει επίσης να διοργανώσει και να φιλοξενήσει συζητήσεις προκειμένου να εδραιώσει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των οικουμενικών προκλήσεων των γονέων του 21ου αιώνα, όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από τον Δείκτη Γονικής Φροντίδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δείκτη Γονικής Φροντίδας και τα ευρήματα της έρευνας μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.theparentingindex.com.

Διάβασε ακόμα:

Τι είναι το Nutritient Gap;

Έρευνα: Η επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.