Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Έξυπνους τρόπους να διδάξεις στο παιδί σου τη διαφορετικότητα.
-Πόσο σημαντική είναι η προσαρμοστικότητα.


Στην προσπάθειά σου να ανοίξεις τους ορίζοντες του παιδιού σου προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βασικός είναι ο τρόπος που μαθαίνει να αντιμετωπίζει αλλά και να προσεγγίζει τους άλλους. Σε μία κοινωνία που είναι πλέον πολυπολιτισμική και έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, ένα παιδί πρέπει να μάθει τα πάντα και να τα αντιλαμβάνεται ως ισάξια μέρη του όλου. Άλλωστε, κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλον.

Έρευνες δείχνουν πως τα μικρά παιδιά τείνουν να αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα. Δημιουργούν φιλίες με παιδιά από διαφορετικό οικογενειακό ή πολιτισμικό πλαίσιο. Όσο, όμως, μεγαλώνουν, παρατηρούμε πως μαθαίνουν να αξιολογούν τη διαφορετικότητα ανάλογα με τις αντιλήψεις των γονέων.

“Το πρώτο που μπορείς να κάνεις, επομένως, είναι ν’ αναλογιστείς κατά πόσο είσαι εσύ ως γονιός έτοιμος να διευρύνεις τη «ζώνης ασφαλείας» σου, το λεγόμενο “comfort zone” ,και να ρισκάρεις να αποδεχτείς κάτι νέο στη ζωή σου, πέρα από όλα όσα στερεοτυπικά γνώρισες μέσα από το δικό σου οικογενειακό και πολιτισμικό περιβάλλον”, εξηγεί η Μαίρη Κυριακίδου Γαλλιού, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός Πιστοποιημένη στο “Lego-based therapy” University of Cambridge και συνεχίζει επισημαίνοντας: “Αυτό που επιτυγχάνει ένας γονιός βοηθώντας τον εαυτό του και το παιδί του να αποδεχτεί την διαπολιτισμικότητα, είναι η ευκαιρία να σεβαστεί, να αναγνωρίσει και να αναδείξει την πολύπλευρη ξεχωριστή δική του οντότητα.”

Έρευνες δείχνουν πως τα μικρά παιδιά τείνουν να αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα

Η Μαίρη Κυριακίδου μας δείχνει πώς ακριβώς μπορεί να διδαχτεί η διαφορετικότητα σ’ ένα παιδί στην πράξη:

Έξυπνοι τρόποι για να διδάξεις στο παιδί σου την διαφορετικότητα

• Βοήθησε το να μάθει τη δική σου οικογενειακή ιστορία και προέλευση.

• Μίλα στο παιδί σου για τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη και στα άτομα του δικού σας οικογενειακού κύκλου (εξωτερική εμφάνιση, ενδιαφέροντα, συνήθειες, ικανότητες).

• Ενθάρρυνε το παιδί σου να μιλήσει για όσα παρατηρεί και όσα το απασχολούν σχετικά με τη διαφορετικότητα. Πχ. «Θέλεις να μου μιλήσεις γι’ αυτό που σκέφτεσαι κοιτώντας τον κύριο στο αναπηρικό αμαξίδιο;».

• Μην αγνοήσεις, αποσιωπήσεις ή προσπεράσεις την παρατήρηση που έκανε αυθόρμητα το παιδί.

• Δώσε ήρεμα ξεκάθαρες και χωρίς επικριτικό ύφος απαντήσεις στο παιδί σου. Μπορείς να πεις για παράδειγμα: «αυτό το άτομο είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο επειδή έχει δυσκολίες στη μετακίνηση».

• Βοήθησε το παιδί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση, δηλαδή να προσπαθήσει να αντιληφθεί πώς μπορεί να αισθάνεται το άλλο άτομο.

• Παρότρυνε το παιδί σου να μάθει να αναγνωρίζει τις διαφορές και να τις εκτιμά.

• Διάβασε στο παιδί σχετικές ιστορίες («Έλμερ ο ελέφαντας», «Ο πράσινος λύκος», κα.).

• Επιδίωξε τα επισκεφτείς παιδικά μουσεία και πολιτιστικά φεστιβάλ και δοκιμάστε μαζί διαφορετικές γεύσεις, πχ. κουζίνες του κόσμου.

• Προσκάλεσε όλα τα παιδιά της τάξης στο γενέθλιο πάρτι του παιδιού σου κι όχι μόνο μερικά.

• Μίλα στο παιδί –ανάλογα με την ηλικία του– με προσιτό και σύντομο λόγο, για τις συνθήκες που αναγκάζουν κάποιες φορές τους πολίτες μίας χώρας να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή αλλού.

Γιατί να τα κάνεις όλα αυτά;

Επειδή σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, το μεγαλύτερο προσόν είναι η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και ταυτόχρονα η διατήρηση των αρχών και των αξιών της κάθε προσωπικότητας. Οι άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ψυχολογία, τείνουν να έχουν κατά βάση τις ίδιες ανάγκες, την ίδια ή διαφορετική χρονικά στιγμή. Ουσιαστικά, λοιπόν, η χωρίς φόβο αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελεί το σύνδεσμο για την ένωση διαφορετικών κόσμων με σκοπό τη βελτίωση του καθενός ξεχωριστά ως μονάδας, αλλά και της ανθρωπότητας συνολικά ως ομάδας. Επίσης, να θυμάσαι, ως γονιός, ότι το μέλλον βρίσκεται στη συνεργατική επίλυση των προβλημάτων. Όσα παιδιά του σήμερα καταφέρνουν να δρουν απαλλαγμένα από φυλετικά και άλλου είδους εμπόδια θα αποτελέσουν τους ηγέτες του αύριο σε όλους τους τομείς του υπέροχου αυτού πολύχρωμου κόσμου!

 

Διάβασε ακόμα:

Τι (Δεν Πρέπει Να) Κάνεις Αντί Για Το Παιδί Σου

Όσα Μπορεί Να Κρύβονται Πίσω Από Τα Θυμωμένα Παιδιά