Δέκα είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι που απειλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2021, οι οκτώ μάς είναι γνώριμοι, οι υπόλοιποι δύο αφίχθησαν στην αγορά του ελληνικού επιχειρείν πρόσφατα, είναι νέοι και με τάσεις ανόδου. 

Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος με τάσεις ανόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η πανδημία του Covid19, η διατήρηση της υγείας των εργαζομένων, εργασιακά θέματα, και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τα μέτρα κίνησης των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα για τους επιχειρηματικούς κινδύνους που έκανε η Allianz. 

Ο δεύτερος κορυφαίος κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι τα περιστατικά παραβίασης στον κυβερνοχώρο, όπως για παράδειγμα το cyber έγκλημα, η πτώση των ΙΤ συστημάτων πληροφορικής, οι παραβιάσεις δεδομένων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές κανονιστικές αρχές και οι κυρώσεις.

Ο τέταρτος κατά σειρά κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών όπως για παράδειγμα οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, καθώς και οι σεισμοί.

Πέμπτος κίνδυνος είναι οι αλλαγές που συντελούνται στη νομοθεσία και στις κανονιστικές διατάξεις, ο κίνδυνος του εμπορικού πολέμου και οι μεταβολές στα τιμολόγια, οι οικονομικές κυρώσεις, ο προστατευτισμός, η μετά-Brexit εποχή και βεβαίως το θέμα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο η διάσπαση της Ευρωζώνης. 

Έκτος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται όλο και πιο εμφανείς και επίκαιρες το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα με τις αυξημένες και έντονες εναλλαγές του καιρού. 

Ο έβδομος κίνδυνος αφορά στις μακροοικονομικές εξελίξεις. Οι νομισματικές πολιτικές, τα προγράμματα λιτότητας, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, ο αποπληθωρισμός, αλλά και πληθωρισμός επηρεάζουν άμεσα και έντονα τις ελληνικές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις.

Ο όγδοος κίνδυνος αφορά στις εξελίξεις στην αγορά. Φαινόμενα όπως είναι η στασιμότητα που επικρατεί στο εμπορικό γίγνεσθαι, η οικονομική αστάθεια και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται έχουν άμεσο, και, κυρίως, αρνητικό, αντίκτυπο.

Οι δύο τελευταίοι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Ελλάδα γενικότερα είναι: ο πολιτικός κίνδυνος και η βία, η πολιτική αστάθεια η τρομοκρατία και οι αναταραχές που καταλαμβάνει την όγδοη θέση και τέλος στην δέκατη θέση βρίσκονται οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που είναι νέοι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις. Η κρίση δε, του Covid-19 αποτελεί άμεση απειλή τόσο για την ατομική ασφάλεια όσο και για επιχειρήσεις.

Αρχική δημοσίευση από την Έλενα Ερμείδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Η πανδημία φέρνει αυτοματοποίηση – Πώς θα είναι η εργασία μέχρι το 2030

10+1 tips που κάνουν την ζωή μας ευκολότερη στον ψηφιακό κόσμο

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.