Σίγουρα το ξέρεις ή το έχεις ακούσει. Κάθε γυναίκα που βγαίνει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού χαρακτηρίζεται ως survivor. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι γυναίκες που μέσα από την αναμέτρηση τους με τη νόσο όχι μόνο βγαίνουν νικήτριες αλλά προχώρουν ένα βήμα ή μάλλον πολλά βήματα πιο πέρα δίνοντας κυριολεκτικά νέο νόημα στη ζωή όχι μόνο τη δική τους αλλά και των άλλων. Ας γνωρίσουμε τρεις εθελόντριες του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις που εξυμνούν την αγάπη και τη δύναμη για ζωή.  

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου

Διαγνώστηκε στα 49 της χρόνια με καρκίνου μαστού. Έδωσε τη μάχη και την κέρδισε. Σήμερα 21 χρόνια μετά, η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη ως Πρόεδρος του «Άλμα Ζωής», του σωματείου που στηρίζει χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού καθώς και τις οικογένειές τους.  Η ίδια εξηγεί ότι βασικός της στόχος μεταξύ πολλών άλλων είναι η σωστή ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού που οδηγεί με τη σειρά της στη σωστή πρόληψη. Η ενημέρωση, εξάλλου, είναι και ο βασικός στόχος του «Race for the Cure», του καθιερωμένου αγώνα δρόμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή του κοινού για την υποστήριξη των γυναικών που έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο του μαστού.


Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο “Race for the Cure” είναι διαρκώς αυξανόμενος όχι μόνο από γυναίκες survivors αλλά από άνδρες, παιδιά, συγγενείς, φίλους…

Η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε έχει συμμετάσχει στον αγώνα το ίδιο λέει. Είναι πράγματι μια μοναδική εμπειρία, ένα κοινό μοίρασμα που μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να γίνουμε όλοι ένα απέναντι στην αρρώστια και μ’ αυτόν τον τρόπο να την νικήσουμε. Το Race εξάλλου δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν νοσήσει. Καθημερινά υπάρχουν καινούργιες περιπτώσεις πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ακουμπήσει η ασθένεια εσένα ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Δεν τρέχουμε επομένως μόνο για συμπαράσταση. Τρέχουμε γιατί μας αφορά όλους. Τρέχουμε για τη ζωή!

Ποιος είναι σκοπός της συλλογής των εσόδων από τη συμμετοχές στον αγώνα δρόμου;

Η συλλογή εσόδων που θα στηρίξουν τα πολλά προγράμματα που τρέχουν από το Άλμα Ζωής είναι πράγματι ένας από τους στόχους του αγώνα. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν υποστήριξη των γυναικών που πάσχουν ή έχουν αποθεραπευτεί, group therapy, ενημερωτικές ομιλίες, καθοδήγηση σε ιατρικά θέματα, διεκδίκηση και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα αυτής τη ομάδας γυναικών, ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και πολλά άλλα. Αυτό, όμως, που κυρίως έχω διαπιστώσει από τον αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχόντων είναι ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες αφυπνίστηκαν και έχουν κάνει μια έντονη έγινε στροφή προς την αλληλουποστήριξη κάτι που είχαν παραμερίσει την εποχή της ευημερίας.

Πιστεύετε ότι οι Ελληνίδες είναι ενημερωμένες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού;

Σίγουρα είναι περισσότερο ενημερωμένες απ’ ότι στο παρελθόν αλλά όχι αρκετά. Την ίδια ώρα που στη Δυτική Ευρώπη η διάγνωση καρκίνου του μαστού με μαστογραφία επιτυγχάνεται στο 65% των γυναικών στις Ελληνίδες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 15% . Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι έχουμε ακόμα πολλούς «αγώνες δρόμου» μπροστά μας για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι να είναι ενημερωμένη κάθε Ελληνίδα ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας!

Nτόρα Δουμάν

Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, που ο πατέρας της νοσηλευόταν και η κόρη της έδινε πανελλήνιες εξετάσεις, έθεσε τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα. Κάπου εκεί στα μονοπάτια της προσωπικής παραμέλησης ήταν που ψηλάφησε με το χέρι της τον όγκο που σήμερα παραδέχεται ότι παρά το δύσκολο ταξίδι που της επιφύλασσε, της άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή και την κοσμοθεωρία. Η διάγνωση για καρκίνο πάγωσε την ίδια και την οικογένειά της. Εννέα δύσκολοι μήνες ακολούθησαν και παρόλο που όλα πήγαν καλά, η θλίψη και ο φόβος ήταν οι νέοι της κολλητοί φίλοι. Μέχρι που ο γιατρός της, την ενθάρρυνε να απευθυνθεί στο Άλμα Ζωής. Σήμερα όπως η ίδια λέει, μετανιώνει μόνο για το γεγονός ότι δεν απευθύνθηκε στο σύλλογο για υποστήριξη από την πρώτη μέρα της διάγνωσης της. «Όλα θα ήταν πιο εύκολα για μένα», παραδέχεται. Στο Άλμα η Ντόρα έλαβε υποστήριξη, ενημέρωση, εκπαίδευση. Και κάποια στιγμή ένιωσε τόσο δυνατή ώστε ήταν έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Ήταν έτοιμη να δώσει! Σήμερα είναι εθελόντρια φροντίζοντας όχι μόνο να παρέχει υποστήριξη στις γυναίκες με καρκίνο μαστού αλλά και να εκπαιδεύει τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν εθελόντριες.


Τι σε δίδαξε η εμπειρία της νόσου;

Ότι δεν χρειάζεται να αγχώνομαι, να θυμώνω ή να στεναχωριέμαι με πράγματα χωρίς σπουδαία σημασιά.

Τι έχεις εισπράξει από την εμπειρία του εθελοντισμού;

Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με γυναίκες για να τους δώσω βοήθεια και υποστήριξη όμως τα όσα εισπράττω από αυτή την επαφή μαζί τους είναι ανεκτίμητης αξίας. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο εθελοντισμός έχει να κάνει με την ανιδιοτελή προσφορά. Στην πραγματικότητα αυτό που παίρνεις πίσω δεν περιγράφεται με λόγια αφού αυτό που γεμίζει είναι η ψυχή! Χαίρομαι τόσο πολύ που όλο και περισσότερες Ελληνίδες μετά την περιπέτεια τους με τον καρκίνο του μαστού επιλέγουν να γίνουν εθελόντριες.

Τι έχεις να πεις στην κόρη σου για το θέμα αυτό;

Να μη φοβάται τη νόσο, αλλά να μην αμελήσει ποτέ τον προληπτικό έλεγχο του μαστού της.

Βάσω Γιοχάη

Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, δεν είχε παραπανίσια κιλά, δεν είχε οικογενειακό ιστορικό και δεν ήταν σε ηλικία όπου συστήνεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος. Κι όμως στα 29 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι η νόσος μπορεί να χτυπήσει αδιακρίτως κάθε γυναίκα ακόμα κι εκείνες χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες. Παρόλο που η Βάσω ήταν εκείνη που ψηλάφησε τον όγκο στο στήθος της, καθυστέρησε 3 περίπου μήνες να επισκεφτεί το γιατρό, πιστεύοντας ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό. Αυτό είναι κάτι που δεν θα έκανε ποτέ αν είχε την ενημέρωση για την καρκίνο του μαστού που έχει σήμερα αφού πλέον γνωρίζει ότι όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο που εντοπίζεται ο καρκίνος του μαστού τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Και δύο χρόνια μετά όντας ήδη εθελόντρια συνέχισε την εθελοντική της σταδιορδομία στο Άλμα Ζωής παρέχοντας υποστήριξη σε γυναίκες που είχαν βιώσει την ίδια εμπειρία με εκείνη.

Δεν φοβάσαι, αγχώνεσαι, στεναχωριέσαι που καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με γυναίκες που δίνουν μάχη με το καρκίνο του μαστού;

Το ακριβώς αντίθετο! Παίρνω δύναμη! Κάθε φορά που βλέπω μια γυναίκα να έρχεται φοβισμένη και να φεύγει μετά από την υποστήριξη που παίρνει με ένα χαμόγελο ανακούφισης και αισιοδοξίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, νιώθω ότι γεμίζω δύναμη!

Εκτός από εθελόντρια είσαι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Άλμα Ζωής. Τι έχεις να πεις στις γυναίκες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού;

Να μην φοβούνται, να μην καθυστερούν ή αμελούν τον προληπτικό τους έλεγχο και να πηγαίνουν για σωστή διάγνωση στον σωστό ειδικό που είναι ο μαστολόγος. Στόχος μας είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: με τη σωστή ενημέρωση όλο και περισσότερων γυναικών.

Υπάρχει ως σκέψη στο μυαλό σου η δημιουργία οικογένειας;

Ναι υπάρχει. Σαν σύγχρονη γυναίκα, όμως, έχω σαν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή την επιχείρησή μου. Είναι κάτι που με γεμίζει και ταυτόχρονα μου δίνει δύναμη στην καθημερινότητά μου. Δυστυχώς όταν εγώ ξεκίνησα τις θεραπείες δεν υπήρχαν επιλογές για τη διαφύλαξη της γονιμότητας. Σήμερα υπάρχουν επιλογές και οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού πρέπει να ενημερώνονται για αυτές ώστε να πάρουν έγκαιρα τις κατάλληλες αποφάσεις. Παρόλο, όμως, που σε μένα δεν δόθηκε η δυνατότητα επιλογής, σήμερα δέκα χρόνια μετά έχω πάρει το «πράσινο φως» από τους γιατρούς μου για να προχωρήσω στη δημιουργία οικογένειας και είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρω. Δέκα χρόνια μετά την περιπέτειά μου, σκέφτομαι πως ίσως και να ήταν τύχη αυτό που μου συνέβη. Ακούγεται οξύμωρο, όμως, η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε να δω τη ζωή αλλιώς, να βάλω άλλες προτεραιότητες, να μάθω να λέω «όχι» εκεί που πρέπει και να εκτιμώ ό,τι πραγματικά αξίζει. 

Διάβασε ακόμα:

“Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!”

4 Μαθήματα Ζωής Από Μία Μητέρα Των Παιδικών Χωριών SOS

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.