Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να επιβραδύνεις.
-Πού πρέπει να κάνεις ξεσκαρτάρισμα.


Στην τρέχουσα εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας η λέξη απλοϊκότητα δεν φαίνεται να ταιριάζει. Όμως έχει γίνει όλο και πιο αντιληπτό ότι πρέπει να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε την ύφεση και στην επόμενη φάση ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις και το άγχος επέστρεψαν στη ζωή πολλών ανθρώπων, καθώς τα μορατόριουμ στις προσλήψεις και η αυξημένη πίεση για απόδοση για να παραμείνουν απασχολημένοι έχουν γίνει ο κανόνας στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Πώς διατηρείς όμως αυτόν τον αυξημένο φόρτο εργασίας, την αυξημένη πίεση και τον αυξημένο ρυθμό ζωής;

Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε. Πρέπει να μάθουμε να επιβραδύνουμε για να πετύχουμε περισσότερα, να απλοποιήσουμε και να μειώσουμε.

Παρακάτω είναι μερικοί απλοί τρόποι για να μειώσεις τον φόρτο εργασίας και να αποφύγεις την απελπισία στην ζωή σου.

Ανάθεση

Αυτό θα πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά μην κάνεις ποτέ κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος άλλος για σένα. Έχουμε πάντα έναν πειρασμό να κάνουμε πράγματα μόνοι μας γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι για να το κάνουμε. Αντί να βάλεις έναν βοηθό για να κλείσει τις πτήσεις σου, το κάνεις μόνος σου, αντί να στείλεις κάποιον άλλον στη συνάντηση πωλήσεων, πηγαίνεις εσύ, αντί να ζητήσεις από τα παιδιά να τακτοποιήσουν το δωμάτιο τους το κάνεις μόνος σου. Οι λόγοι που δίνουμε στον εαυτό μας είναι πολλοί, ότι θα είμαστε πιο γρήγοροι, δεν θα χρειαστεί να ακούσουμε τα παράπονα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τυχόν λάθη ή ατυχίες.

Η φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η εξής: Κάνε μόνο αυτό που μόνο εσύ πρέπει να κάνεις! Ο χρόνος σου είναι πολύ πολύτιμος για να τον χάνεις κάνοντας εργασίες που μπορούν να γίνουν για σένα. Ο χρόνος σου είναι πολύ δαπανηρός, υπολόγισε τι αξίζεις ανά ώρα και αναρωτήσου αν θα πλήρωνες κάποιον αυτό το ποσό για να καθαρίσει το αυτοκίνητό σου ή να κλείσει μια πτήση;

Ξεσκαρτάρισμα

Απομόνωσε το μυαλό σου και το περιβάλλον σου. Προγραμμάτισε χρόνο για να καθαρίσεις το γραφείο σου και να καθαρίσεις τα αρχεία σου, γιατί διαφορετικά είναι εκπληκτική η ψυχική σύγχυση που βιώνουμε όταν έχουμε ένα χαοτικό περιβάλλον. Ξεκίνησε άμεσα. Μια απομόνωση του μυαλού καθαρίζει τα πάντα και τα καταγράφει είτε στο χαρτί είτε στα ηλεκτρονικά συστήματά σου, όπου δεν θα χάσεις την σειρά του τι πρέπει να γίνει.

Απλοποίησε τον χώρο εργασίας

Ρίξε μια ματιά στο εργασιακό σου περιβάλλον. Αφαίρεσε οτιδήποτε δεν σε βοηθά να ολοκληρώσεις τις καθημερινές σου εργασίες. Κοίταξε μέσα στα συρτάρια και τα ντουλάπια σου και αφαίρεσε το χάος και τα αντικείμενα που δεν σχετίζονται με την εργασία σου. Βεβαιώσου ότι το σύστημα αρχειοθέτησης βρίσκεται κοντά στο γραφείο σου, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί. Βεβαιώσου ότι όλα όσα χρειάζεσαι είναι κοντά σου και ότι δεν χρειάζεται να κάνεις δρομολόγια.

Απλοποίησε τα συστήματά σου

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πάρα πολλές υπενθυμίσεις συστημάτων στο iphone ή στο Android τους, για να κάνουν λίστες στα ημερολόγιά τους και υπενθυμίσεις εργασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να περιπλέκουν την ζωή σου. Το σύστημα GTD του David Allen είναι ένα εξαιρετικό προσωπικό σύστημα παραγωγικότητας που πρέπει να ακολουθήσεις, αλλά και αυτό πρέπει να παραμείνει απλό.

Απλοποίησε τις δεσμεύσεις σου

Κάνεις πάρα πολλά; Έλεγξε την ημέρα και το απόγευμα του ημερολογίου των ραντεβού σου και αξιολόγησε εάν έχεις δεσμευτεί για πάρα πολλά. Ίσως είσαι μέλος μιας επιτροπής που σου τρώει πολύ χρόνο, μια ένωση γονέων που περιμένει πολλά από σένα ή ίσως απλά ένα χόμπι που προσθέτει άγχος αντί να το αφαιρεί. Ρίξε μια νέα ματιά στα πράγματα που είναι απαραίτητα και τα στοιχεία που θα μπορούσες να εξαλείψεις από την ατζέντα σου. Είναι οι συναντήσεις ή οι ομάδες εργασιών στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχεις και θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εσένα; Θα αρκούσαν τα πρακτικά της συνάντησης;

Μείωσε τα Social Media και τα Newsletters

Έχεις κάνει ποτέ έναν απολογισμό της Online σου παρουσίας στο LinkedIn, στο Facebook, ή στο Twitter; Ποια προσδίδουν αξία στη ζωή σου και ποια είναι σπατάλη χρόνου; Εξάλειψε τα Sites που μειώνουν τον χρόνο σου και δεν σου δίνουν καμία απόδοση. Μείωσε τον αριθμό των Newsletters και των ροών RSS στις οποίες γράφεσαι, γιατί δεν μπορείς να τα διαβάσεις όλα.

Αφιερώνοντας χρόνο για να απλοποιήσεις και να βάλεις τάξη στη ζωή σου, έχεις κάνει μια καταπληκτική επένδυση και θα επωφεληθείς από το μειωμένο άγχος και την αυξημένη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Τα hobbies σου θα σε κάνουν πιο παραγωγικό!

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη στην εργασία

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.