Τα φύλλα του ημερολογίου γύρισαν γοργά, σαν ένας αέρας να φύσηξε και να μας έφερε στη σελίδα του σήμερα. Από τον Δεκέμβριο 2019 όταν απομονώθηκε για πρώτη φορά ο ιός  SARS-CoV-2 και τον Δεκέμβριο 2020 όταν εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια έναντι του ιού για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών, μέχρι το σήμερα, τον Δεκέμβριο 2021. Δύο χρόνια μετά, η πανδημία συνεχίζεται σ’ όλο τον κόσμο με την επικράτηση της Δέλτα μετάλλαξης και την ανάδυση της Όμικρον, ενώ οι εμβολιασμοί εφήβων κι ενηλίκων στη χώρα μας συνεχίζονται και πλέον άνοιξε η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Η Νόσηση των Παιδιών

Τις μέρες που διανύουμε καλούνται να εμβολιαστούν και τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, εγείροντας διαφορετικές αντιδράσεις των γονέων, ανακούφιση αλλά και δισταγμό. Στη χώρα μας, από το καλοκαίρι ως σήμερα, παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση της νόσησης των παιδιών λόγω της κυκλοφορίας της πολύ μεταδοτικής Δέλτα μετάλλαξης και της αυξημένης κινητικότητας των παιδιών και των εφήβων την περίοδο των διακοπών και, κατόπιν, τη σχολική περίοδο. Παράλληλα, αυτή η ηλικιακή ομάδα, που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, παραμένει ανεμβολίαστη, ανυπεράσπιστη έναντι του κορωνοϊού.

Τα παιδιά εξακολουθούν να νοσούν με ήπια συμπτώματα ή συχνά να είναι ασυμπτωματικά. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο εκκινεί η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού των παιδιών. Ένα άλλο σημείο είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις του. «Εγώ έκανα το εμβόλιο, αλλά φοβάμαι για το παιδί μου», «Δεν θα εμβολιάσω το παιδί μου για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται.

Τα Επιστημονικά Δεδομένα

Το τηλέφωνο χτυπά, οι συζητήσεις στο ιατρείο συχνές. Ξανά και ξανά, παραθέτω τα επιστημονικά στοιχεία έναντι στην ανησυχία, τον φόβο, έλλογο ή αβάσιμο, αλλά και την παραπληροφόρηση. Ο ιατρός αποτελεί την πιο έμπιστη πηγή ενημέρωσης για τους γονείς και τους ασθενείς. Όχι οι συγγενείς κι οι φίλοι. Ούτε οι συνάδελφοι. Πόσο μάλλον το διαδίκτυο…

Απαραίτητος ο Εμβολιασμός των Παιδιών

Το εμβόλιο της Pfizer BioNTech  φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, σε ποσοστό >90% στην πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης. Ο πρώτος κι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ένα παιδί πρέπει να εμβολιαστεί είναι η προστασία του. Ναι, τα παιδιά νοσούν ήπια, αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχει όμως κι η πιθανότητα υγιή παιδιά να νοσήσουν βαριά από την COVID-19.

Παιδιά δε, με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) και το σύνδρομο long COVID. Όσο πιο λίγα παιδιά νοσούν, τόσο λιγότερο απαντώνται οι επιπλοκές της νόσου. Όσο περισσότερα παιδιά νοσούν, κάτι που είναι αναπόφευκτο στη δεδομένη στιγμή, τόσο περισσότερο θα απαντώνται οι σπάνιες επιπλοκές. Ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών θα τα προστατέψει τόσο από τη βαριά νόσηση όσο κι από τις επιπλοκές της νόσου.

Επιπλέον, θα μειωθεί η διασπορά του ιού από τα παιδιά στο σπίτι τους ή στο σχολείο προστατεύοντας άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. «Για κάθε μια ζωή παιδιού που σώζεται με το εμβόλιο, μπορεί να σωθούν πολλές, πολλές περισσότερο ζωές ενηλίκων».

Τέλος, πολλοί γονείς εκφράζουν τον φόβο τους για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Έχουν γίνει διεθνώς μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2. Κι, ήδη, περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στην Αμερική έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer BioNTech κι 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Τέτοια είχαν παρατηρηθεί σε έναν μικρό αριθμό αγοριών ηλικίας 12-17 ετών μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer BioNTech, ήταν ήπια κι αυτοπεριοριζόμενα, με πλήρη επιστροφή των εφήβων στις καθημερινές κι αθλητικές δραστηριότητές τους.

Εμβολιάζω τελικά το παιδί μου για να το προστατεύσω. Για να προστατεύσω την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Για να προστατεύσω την κοινωνία. Για να σταματήσει η διασπορά του ιού. Κι η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Με την ανάδυση ήδη μίας καινούριας, της Όμικρον, είναι κρίσιμης σημασίας η όσο μεγαλύτερη ανοσία του πληθυσμού.

Αρχική δημοσίευση από την Σταυρούλα Μακρυνικόλα στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Στέλεχος Όμικρον: Ερωτήσεις και απαντήσεις από το Harvard

Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται από COVID-19;

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.