Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Ποια απολυμαντικά χεριών είναι αποτελεσματικά για τον COVID-19.
– Ποια κίνηση δεν πρέπει να ξεχνάς όταν χρησιμοποιείς απολυμαντικό χεριών.


Και ξαφνικά το απολυμαντικό έγινε το πιο σημαντικό αξεσουάρ της καθημερινότητάς σου καθώς η απολύμανση των χεριών αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τον COVID-19. Η αύξηση της συχνότητας της χρήσης τους, όμως, μπορεί να έχει ως συνέπεια ερεθισμένα χέρια. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν κυρίως με την επαναλαμβανόμενη, συχνή χρήση. 

Ξηροδερμία, αλλεργική δερματίτιδα ή δερματίτιδα εξ επαφής είναι μερικά συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, και συμπεριλαμβάνουν ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό, απολέπιση, «σκασίματα» στο δέρμα ή ακόμα και αιμορραγία και πόνο εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος ειδικός στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, ο οποίος μας έδωσε κάποιες διαφωτιστικές πληροφορίες σχετικά με τα αντισηπτικά χεριών.

Είναι τελικά απαραίτητα;

Όπως εξηγεί ο γιατρός τα απολυμαντικά αποτελούν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στο πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι για την αντιμετώπιση  παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο νέος κορονοϊός. Ο ιός αυτός, όπως και πολλοί άλλοι παθογόνοι ιοί, δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα που λέγεται έλυτρο και αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες εξηγεί. Λόγω των λιπιδίων, το έλυτρο διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό και ο κορονοϊός καταστρέφεται. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό δεν είναι πάντοτε εύκαιρα, ενώ το σαπούνισμα δεν σκοτώνει απαραιτήτως όλους τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι αναλόγως με την περίσταση μπορεί να χρειάζεται απολύμανση με απολυμαντικό.

Ποιά απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά στον ιό;

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στα χέρια συνήθως περιέχουν οινόπνευμα (αιθανόλη ή αλκοόλ) σε διάφορες πυκνότητες, διάφορες άλλες αλκοόλες, χλώριο σε ποικίλες μορφές και συγκεντρώσεις ή διάφορα άλλα χημικά συστατικά.

Τον COVID-19 εκτιμάται ότι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα ορισμένα από αυτά. Μελέτες που είχαν γίνει με τους παλαιότερους λοιμογόνους κορονοϊούς SARS και MERS, είχαν δείξει ότι αποτελεσματικά εναντίον τους ήταν τα απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ σε περιεκτικότητα 62-71%. Επομένως τα αντισηπτικά χεριών που θεωρούνται αποτελεσματικά και εναντίον του νέου ιού είναι εκείνα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ιδανικά πάνω από 70%.

Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στη χρήση τους

Δεν προκαλούν όλα τα αντισηπτικά ερεθισμούς στα χέρια. Εξαρτάται από το είδος τους εξηγεί ο Δρ. Μιχαλάκης ενώ ρόλο παίζουν και κάποια λάθη που κάνουν κάποιοι στη χρήση τους όπως τα εξής: 

Λάθος Νο1: Χρησιμοποιείς αντισηπτικά κακής ποιότητας

Τα δερματικά προβλήματα παρατηρούνται συνήθως είτε με κακής ποιότητας αντισηπτικά είτε σε άτομα με ευαισθησία στο δέρμα. Τα καλής ποιότητας αλκοολούχα αντισηπτικά συνήθως δεν προκαλούν ξηροδερμία, διότι περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες που τα καθιστούν πιο “φιλικά” προς το δέρμα. Αν, όμως, ένα άτομο έχει προδιάθεση και ευαισθησία στο δέρμα όχι μόνο μπορεί να εκδηλώσει ξηροδερμία με αυτά, αλλά ακόμα και δερματίτιδα με ήπιες ή έντονες εκδηλώσεις. 

Λάθος Νο2: Αντικαθιστάς  το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό

Σύμφωνα με τον γιατρό  ένα συνηθισμένο λάθος είναι να  χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά ως εναλλακτική λύση στο σαπούνισμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι. 

Λάθος Νο3: Πλένεις τα χέρια μετά τη χρήση αντισηπτικού

Ένα ακόμα λάθος είναι το συνεχές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση του αντισηπτικού. Δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό γιατί διαταράσσεται η σωστή ενυδάτωση του δέρματος.

Τα αντισηπτικά χεριών που θεωρούνται αποτελεσματικά και εναντίον του νέου ιού είναι εκείνα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ιδανικά πάνω από 70%.

Λάθος Νο4: Φοράς προστατευτικά γάντια με υγρά χέρια

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η χρήση γαντιών ενόσω τα χέρια είναι ακόμα υγρά από το αντισηπτικό ή από το πλύσιμο γιατί η υγρασία που εγκλωβίζεται οδηγεί σε δερματοπάθειες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να πλένουμε τα χέρια με καυτό νερό. Δεν προσφέρει καμία απολύμανση παρά μόνο ερεθίζει ακόμα περισσότερο τα χέρια μας. Το ίδιο και το συνεχές στέγνωμα με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες.

Λάθος Νο5: Ξεχνάς να χρησιμοποιήσεις ενυδατική κρέμα

Ένα ακόμα λάθος είναι ότι ξεχνάμε ή παραμελούμε να χρησιμοποιήσουμε ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο των χεριών. Ο γιατρός υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό να τα βάζουμε στα χέρια με μια καλή ενυδατική κρέμα έτσι ώστε να είναι καλά ενυδατωμένα όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικά. 

Ο Μάρκος Μιχελάκης είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, με εξειδίκευση στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική. 

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza» και στη συνέχεια τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». 

Είναι και υπεύθυνος ιατρός του Δερματολογικού Τμήματος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). 

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Μητέρα.

Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής Κλάδου 6 στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αιγάλεω, διδάσκοντας Ανατομία, Βιολογία, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Αιματολογία, Μικροβιολογία, Ακτινολογία και Τεχνολογία Οργάνων.

Έχει πλούσια εθελοντική προσφορά, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στα ιατρεία του Δήμου Αμαρουσίου και σε κοινωνικές αποστολές. 

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: 5 μύθοι αποστείρωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

15+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Τρίμη για τον κορωναϊο


Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.