Συμβουλή #5: Αντιμετώπισε Τους Αρνητικούς Ανθρώπους

Υπάρχουν στη ζωή σου και στη δουλειά σου. Τους γνωρίζεις, τους συναναστρέφεσαι και μπορεί να τους συναντάς καθημερινά. Μπορεί να είναι ο μπροστινός σου σε μία ουρά, ο διπλανός του στο μετρό, ο υπάλληλος που σε εξυπηρετεί ή η φωνή που ακούς στην άλλη πλευρά του ακουστικού σου. Μπορεί όμως ένα αρνητικό πρόσωπο να ανήκει στον πιο στενό σου κύκλο. Να είναι ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειάς σου, ένας συνάδελφος ή το αφεντικό σου. Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι παντού. Και όποια σχέση κι αν έχετε, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη ζωή σου. Το θέμα είναι πώς τους αντιμετωπίζεις. Και το πιο σημαντικό είναι να μην τους αφήσεις να σε επηρεάσουν.

Αρχικά προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι ο αρνητισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με εσένα. Γι΄αυτό μην παίρνεις προσωπικά τη συμπεριφορά τους. Προσπάθησε να εντοπίσεις την πηγή του κακού. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Από ζήλεια; Κακία; Είναι δυστυχισμένοι ή απλά τους αρέσει να γκρινιάζουν διαρκώς; Μήπως απλά περνούν μία άσχημη ημέρα ή η αρνητική τους στάση είναι μόνιμη;

Τώρα έχεις τις εξής επιλογές: θα ανεχτείς την αρνητική συμπεριφορά ή θα αντιδράσεις; Αν αποφασίσεις να αντιδράσεις, μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Εξήγησε στο άλλο άτομο την αρνητική του συμπεριφορά. Αν πάλι δε θέλεις να ασχοληθείς ή αν εκείνο δεν έχει πρόθεση να σε ακούσει, απομακρύνσου. Αν για παράδειγμα είσαι σε μία ουρά, πήγαινε σε μία άλλη. Αν μιλάς στο τηλέφωνο με έναν αρνητικό υπάλληλο, κλείσε το τηλέφωνο και κάλεσε ξανά. Γενικότερα, αν αισθανθείς ότι δεν μπορείς να ανεχτείς και να υπομείνεις τη συμπεριφορά κάποιου, η απομάκρυνση είναι η καλύτερη λύση. Ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι ένα άτομο της οικογένειάς σου.

Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι παντού. Το θέμα είναι πώς τους αντιμετωπίσεις και το πιο σημαντικό να μην τους αφήσεις να σε επηρεάσουν.

Απόφυγε τον αρνητισμό και διατήρησε τη θετική σου ενέργεια. Η ζωή σου είναι εξαιρετικά πολύτιμη, για να αναλώνεσαι με αρνητικούς ανθρώπους. Και το σημαντικότερο; Μην προσπαθήσεις να τους αλλάξεις.

Ακολουθούν 4 μικρά βήματα, που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους αρνητικούς ανθρώπους:

1.Σκέψου την καθημερινότητά σου και προσπάθησε να δεις σε ποιες περιπτώσεις συναντάς τον αρνητισμό. Είναι μία σκέψη; Μία κατάσταση ή μήπως ένα πρόσωπο;

2. Αναρωτήσου από τι πρέπει να αποστασιοποιηθείς, έτσι ώστε να αποφύγεις ό,τι σε επηρεάζει.

3. Προστάτευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τον αρνητισμό και μην αφήνεις οποιαδήποτε κατάσταση να σε επηρεάσει. Βάλε τα όριά σου και σεβάσου τα.

4. Πάρε μερικές αναπνοές για να μπορέσεις να διατηρήσεις τη γαλήνη και την ηρεμία σου και μην αφήσεις κανέναν να σε ταράξει.

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.