Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δε χρειάζεται να είσαι τόσο ευαίσθητος.
-Γιατί τα έντονα συναισθήματα δεν είναι καλός σύμβουλος.


«Μην μου λες ότι ο ουρανός είναι το όριο όταν υπάρχουν πατημασιές στο φεγγάρι». – τραγουδούσε ο καναδός τραγουδιστής της κάντρυ Paul Brandt και δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από άλλους. 

Τι κάνουν λοιπόν και ξεχωρίζουν από τη μάζα; 

Κάνουν την ανθεκτικότητα και την ευημερία κορυφαίες τους προτεραιότητες. Διαβάστε τις 10 συνήθειες ανθρώπων με υψηλή αντοχή όπως τις γράφει Bryan E. Robinson, Ph.D., ψυχοθεραπευτής, δημοσιογράφος και ομότιμος  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Σάρλοτ.

1. Γίνετε λίγο «χοντρόπετσοι»,  μην έχετε τόσες πολλές ευθαισθησίες και περιμένετε την απόρριψη και την αποτυχία. Δεσμευτείτε εκ των προτέρων πως θα αντιμετωπίσετε, όπως όλοι οι χαρούμενοι άνθρωποι πριν από εσάς, με ψυχραιμία τα πολλά «νοκ άουτ» στα οποία πολύ πιθανό να πέσετε. 

2. Απαλλαγείτε από την επιθυμία για ανέσεις και προετοιμαστείτε για «μεγάλα βάσανα» και μεγάλα εμπόδια σε αυτά που θέλετε να πετύχετε. Να είστε έτοιμοι να φτάσετε μέχρι την  άκρη των συναισθηματικών σας δεινών, ώστε στη συνέχεια να είστε ολοκληρωτικά παρόντες σε αυτό που θα βρείτε μετά,αφου περάσετε τα εμπόδια.

3. Να είστε διατεθειμένοι να αναβάλλετε τη βραχυπρόθεσμη άμεση ικανοποίηση προς όφελος της μακροπρόθεσμης επίτευξης των στόχων σας.

4. Μελετήστε καλά τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να επιβιώσετε σε περίπτωση αποτυχίας του στόχου σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν μια ελαστική ταινία που κάμπτεται και τεντώνεται προς ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να φτάσετε ψηλότερα από εκεί που πέσατε.

5. Ανατρέξτε σε προηγούμενες εμπειρίες σας. Αναλογιστείτε τα εμπόδια που έχετε ξεπεράσει στο παρελθόν καθώς περνούσαν τα χρόνια. Συγκεντρωθείτε  στα μαθήματα που πήρατε,θυμηθείτε ποια  αξιοποιήσατε και υπογραμμίστε ποιες εμπειρίες σας άφησαν τα σκληρά χτυπήματα του παρελθόντος.

6. Εντοπίστε τα σημεία που δείχνουν ότι αμφισβητείτε τον εαυτό σας τα οποία περιορίζουν στον τρόπο που εργάζεστε και σακατεύουν την εξέλιξή σας. Εκμεταλλευτείτε τα και διοχετεύστε τα σε χρήσιμες δεξιότητες για να αποφύγετε να βαλτώσετε.

7. Μείνετε μακριά από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Διαχειριστείτε τα,  αντιμετωπίστε τα. Γιορτάστε τις επιτυχίες σας αλλά μην τις παίρνετε πιο σοβαρά από τις αποτυχίες σας. Γενικά, άσχετα με τα πάνω-κάτω, να στοχεύετε  στην ανάκαμψη και μόνο.

8. Αποφύγετε τα έντονα συναισθήματα όπως «Μα τί στο διάολο έγινε». Αυτή η στάση είναι προσβολή στο τραύμα που μόλις αποκτήσατε από μια αποτυχία. Αντιμετωπίστε την απογοητεύση που σας διακατέχει παίρνοντας την πετσέτα που θέλετε να πετάξετε και χρησιμοποιήστε την για να σκουπίσετε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας και στη συνέχεια αναρωτηθείτε τί διδαχτήκατε από όλο αυτό που σας συνεβη και πως θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε.

9. Σύμφωνα με την πρακτική του θετικού μονόλογου  και της αισιοδοξίας. Αποφύγετε τις  αρνητικές σκέψεις  και τις επικρίσεις. Αντί να τα βάζετε με τον εαυτό σας μετά από μια αποτυχία, δώστε του θετική επιβεβαίωση και ενθάρρυνση για να επιστρέψετε πάλι στο «παιχνίδι».

10. Πιάστε τον εαυτό σας όταν πέσετε. Μετά από μια αποτυχία ή αποθαρρυντική κατάσταση, το κίνητρό σας ανακάμπτει πιο γρήγορα όταν υποστηρίζετε τον εαυτό σας με συμπόνια. Αντί να κλωτσάτε τον εαυτό σας όταν είστε κάτω, να είστε στο πλευρό σας και να ευχηθείτε στον εαυτό σας «καλή επιτυχία» καθώς θα προχωράτε προς στους στόχους σας.

Πώς να διατηρήσετε την ανθεκτικότητά σας

Μόλις κάνετε δικές σας αυτές τις συνήθειες, τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. Αρχίστε να αποδέχεστε την αποτυχία ως απαραίτητο βήμα για την επιτυχία, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει τα λάθη απαραίτητα για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Όσο περισσότερο αποδέχεστε την αποτυχία, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχετε για να επιστρέψετε υψηλότερα από εκεί που πέσατε. Και κάθε φορά που αποτυγχάνετε – αντί να τα παρατάτε – κάνετε ό, τι κάνει κάθε ανθεκτικό άτομο: πάρτε την πετσέτα που θέλετε να πετάξετε, σκουπίστε τον ιδρώτα από τα φρύδια σας και σχεδιάστε την επόμενη κίνηση προς τα εμπρός.

Σημ. Η ανθεκτικότητα είναι η ψυχολογική κατάσταση που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να μην καταβληθούν από τις αντιξοότητες της ζωής και να επιστρέψουν τουλάχιστον τόσο ισχυροί όσο πριν. Αντί  να αφήνουν τις δυσκολίες,τα τραυματικά γεγονότα ή την αποτυχία να τους ξεπεράσουν και να εξαντλήσουν την δυναμική τους, οι πολύ ανθεκτικοί άνθρωποι βρίσκουν έναν τρόπο να αλλάξουν πορεία, να θεραπεύσουν τα  συναισθηματικά τους τραύματα και να συνεχίσουν να κινούνται προς τους στόχους τους.

Διάβασε ακόμα:

Οι ερευνητές του Harvard αποδεικνύουν ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναζητούν τον σκοπό, όχι το πάθος

Μια πρωινή ρουτίνα 3 βημάτων που μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σου

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.