“Δεν γίνεσαι ευτυχισμένος αναζητώντας την ευτυχία. Γίνεσαι ευτυχισμένος αν ζεις μία ζωή με νόημα” – Harold S. Kushner.

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει το κίνητρό σου, ότι έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, αν νιώθεις ότι έχεις χάσει τον σκοπό σου, δεν είσαι ο μόνος.

Ο Tom Path, συγγραφέας του Are You Fully Charged υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να είσαι απόλυτα προσηλωμένος στην δουλειά σου αυξάνονται κατά 250% αν ασχολείσαι με projects που έχουν κάποιο νόημα.

Γι΄αυτό πρέπει να επιλέξεις σήμερα κάτι που έχει νόημα για εσένα.

Όσο περισσότερο νόημα έχει η ζωή σου, τόσο περισσότερη χαρά νιώθεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το νόημα δημιουργεί θετικά συναισθήματα και ενδυναμώνει την θέλησή σου.

Η ευτυχία είναι η λάθος αναζήτηση

Για πολύ κόσμο ο ορισμός της ευτυχίας είναι λανθασμένος. Για παράδειγμα δεν θα είσαι τόσο ευτυχισμένος όσο νόμιζες αν πάρεις αύξηση ή προαγωγή. Θα είσαι χαρούμενος βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι απαραίτητα και μακροπρόθεσμα.

“Πολλά άτομα έχουν λάθος εντύπωση για το τι είναι η πραγματική ευτυχία. Δεν είναι να κερδίζεις ικανοποίηση, αλλά να έχεις ένα σκοπό που να αξίζει.” — Helen Keller

Η Iris Mauss, ψυχολόγος, μελέτησε τις αρνητικές πιθανότητες της αναζήτησης της ευτυχίας και ανακάλυψε ότι όσα άτομα προσπαθούν πολύ για να είναι ευτυχισμένα, καταλήγουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την ψυχική τους υγεία.

“Η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί τελικά να σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο” λέει η Mauss. Γι’ αυτό μην σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου για να αναζητήσεις την ευτυχία. Άρχισε να αναζητάς το νόημα. Αυτό θα σου δώσει κίνητρο και ενέργεια. Και αν αρχίσεις να δίνεις σημασία στο νόημα, θα το αναζητάς ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα.

Η κοινωνιολόγος Christine L. Carter, εξηγεί ότι η αναζήτηση της ευτυχίας δεν θα σου προσφέρει ολοκλήρωση γιατί παρόλο που η αναζήτηση της ευτυχίας είναι δικαίωμά σου και σε καθοδηγεί, έχεις καλύτερα αποτελέσματα αν αναζητάς το νόημα. Γιατί έτσι δημιουργείς μία ζωή με νόημα. Γι΄αυτό επίλεξε προσεκτικά πράγματα που σε εμπνέουν.

Ξεκίνα σήμερα ένα ταξίδι με νόημα

Τι είναι αυτό που ψάχνεις;  Αναζήτησε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Κάτι που πιστεύεις ότι έχει νόημα. Αυτό σου δίνει δύναμη και ενέργεια και δίνει νόημα στην ημέρα σου.

“Οι δύο σημαντικότερες ημέρες της ζωής σου είναι η ημέρα που γεννιέσαι και εκείνη που καταλαβαίνεις το λόγο.” — Mark Twain

Πάρε για παράδειγμα τους μεγάλους εφευρέτες. Ξεκίνησαν με την πεποίθηση ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι πολύ σημαντικό που οι άλλοι δεν θα μπορούσαν. Ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική ή όχι ήταν.

Όταν αναζητάς το νόημα, δημιουργείς χώρο για νέες ανακαλύψεις. Γι΄αυτό ξέχνα ποιος θα έπρεπε να είσαι και επίλεξε να είσαι ο εαυτός σου. Βρες και κάνε αυτό που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός.

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου; Να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς, να γελάς και να ξεχνιέσαι. Αν δεν τον έχεις βρει ακόμα, άρχισε να τον αναζητάς.

“Αναζήτησε κάτι σημαντικό. Ακόμα και αν αποτύχεις, θα ξέρεις ότι έχεις προσπαθήσει” – Tim O’ Reilly

Δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να βρει έναν σκοπό στη ζωή του αύριο, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο. Κάνε όμως μικρά βήματα καθημερινά που θα σε οδηγήσουν στα όνειρά σου. Η αναζήτηση του δικού σου νοήματος μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Δεν μπορείς να ανακαλύψεις την μαγεία της ζωής αν δεν αναζητήσεις και αν δεν κάνεις πράγματα καθημερινά. Αν δεν συνειδητοποιήσεις τι λειτουργεί για σένα και τι όχι και αν δεν βρεις έναν σκοπό στη ζωή σου.

Αντί λοιπόν να διαλέγεις δουλειές, χόμπι και σχέσεις ανάλογα με το πόσο χαρούμενο θα σε κάνουν, δώσε έμφαση στα πράγματα που κάνουν τη ζωή σου σημαντική και της δίνουν νόημα και αξία.

Διάβασε ακόμα:

10+1 Σημάδια Ότι Έχεις Βρει Το Νόημα Της Ζωής Σου

Φτιάξε Την Δική Σου Ομάδα Και Βρες Μια Ζωή Γεμάτη Νόημα

Author(s)

  • Ο Thomas Oppong είναι αρθρογράφος της HuffPost και του Business Insider.