Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει επιτυχία.
-Πώς θα βρεις τον σκοπό της ζωής σου.


Συχνά αναρωτιέσαι: έχω επιτύχει στην ζωή μου; Θα γίνω ποτέ τόσο επιτυχημένος όσο πίστευα όταν ήμουν νέος; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να γνωρίσω την επιτυχία; Δοκίμασε να ψάξεις στο Google, “πώς θα γίνω επιτυχημένος”. Θα σου βγάλει 60 εκατομμύρια αποτελέσματα. Στο YouTube, θα βρεις 25.9 εκατομμύρια βίντεο και στο Amazon περισσότερα από 360.000 βιβλία. Τι προσπαθούν όμως να πετύχουν όλα αυτά τα άτομα σε όλο τον κόσμο όταν ψάχνουν απάντηση;

Τι είναι επιτυχία;

Η επιτυχία έχει διάφορους ορισμούς. Μπορεί να είναι η επίτευξη ενός στόχου, η κοινωνική αναγνώριση, η φήμη, η οικονομική ευχέρεια. Ας σταθούμε στον πρώτο ορισμό – την επίτευξη ενός στόχου. Όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει πρώτα να καθορίσεις τον στόχο ή τον σκοπό σου. Όσον αφορά στην αναγνώριση και την οικονομική άνεση, ο στόχος σου θα πρέπει να σχετίζεται με αυτά.

Όμως για σκέψου λίγο. Αυτό μόνο είναι η επιτυχία; Φήμη και αναγνώριση; Επιτυχία είναι μία προαγωγή, ένας μεγάλος τίτλος και ένας παχυλός μισθός; Είναι ένα ωραίο σπίτι και ένα ακριβό αυτοκίνητο; Ή είναι κάτι περισσότερο και πέρα από αυτό; Και σίγουρα διαφορετικό για τον καθένα;

Για να έχει ο στόχος σου νόημα και για να είσαι εσύ συγκεντρωμένος σε αυτόν, θα πρέπει να έχεις ένα είδους εσωτερικό κίνητρο. Ένα κίνητρο διαφορετικό από τα όσα προστάζει η κοινωνία ή οτιδήποτε άλλο προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνεις. Ένα κίνητρο που θα πηγάζει από μέσα σου και θα ικανοποιεί τις δικές σου επιθυμίες.

Η επιτυχία είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες και άσχημες στιγμές που σε κάθε του βήμα μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες, όνειρα και επιθυμίες.

Καθόρισε τον στόχο σου

Αν δεν το κάνεις, θα καταλήξεις κάπου που δεν θέλεις και θα γίνεις κάποιος που επίσης δεν θέλεις. Αν δεν το κάνεις, θα αφήσεις – έστω και ασυνείδητα – τους άλλους να αποφασίσουν για εσένα. Και τι θα γίνει τότε; Μήπως πιστεύεις ότι θα αποκτήσεις την κοινωνική αναγνώριση που αναζητάς; Το πιθανότερο είναι όχι. Και αν τα καταφέρεις, θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και θα νιώθεις γεμάτος;

Άρα λοιπόν σκέψου ποιος είναι ο στόχος σου; Τι προσπαθείς να επιτύχεις και να καταφέρεις στη ζωή σου; Πρόσεξε! Στη ζωή σου όχι στη δουλειά σου. Συχνά κάνεις το λάθος και θεωρείς ότι η επιτυχία είναι συνυφασμένη μόνο με τη δουλειά σου. Όμως δεν είναι έτσι. Η δουλειά είναι μέρος της ζωής σου, με την έννοια ότι περνάς πολλές ώρες στο γραφείο και ακόμα περισσότερες όταν κάνεις σκέψεις αναφορικά με την επαγγελματική σου δράση. Δεν είναι όμως όλη η ζωή σου.

Γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτείς πολύ προσεκτικά τι είναι η επιτυχία για εσένα.

Πώς θα βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Υπάρχει μία πολύ καλή άσκηση που μπορείς να κάνεις: φαντάσου ότι έχεις βγει στην σύνταξη και κάνεις μία ανασκόπηση της ζωής σου. Σκέψου λίγο τι θα έπρεπε να είχε συμβεί για να είσαι ευτυχισμένος. Υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει; Ή κάτι που θα έκανες διαφορετικά; Ποιοι σε πλαισιώνουν; Όλα όσα φαντάζεσαι και θέλεις να έχεις 20 ή 30 χρόνια μετά, αυτά αποτελούν τον σκοπό της ζωής σου.

Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα κάνε το εξής: σκέψου τους 5 διαφορετικούς τομείς της ζωής σου: την υγεία και ευεξία, τις σχέσεις σου, την εξέλιξή σου, την καριέρα σου και τη διασκέδασή σου. Πού βρίσκεσαι σήμερα στον κάθε έναν από αυτούς. Τώρα σκέψου τι στόχους πρέπει να βάλεις στον καθέναν από αυτούς για να φτάσεις στο σημείο που θέλεις, έτσι ώστε να έχεις μία ισορροπημένη, γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή.

Όλα όσα φαντάζεσαι και θέλεις να έχεις 20 ή 30 χρόνια μετά, αυτά αποτελούν τον σκοπό της ζωής σου.

Να θυμάσαι ότι η επιτυχία είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες και άσχημες στιγμές που σε κάθε του βήμα μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες, όνειρα και επιθυμίες. Είναι όμως το δικό σου ταξίδι και εσύ αποφασίζεις πώς θα το ζήσεις καλύτερα.

Διάβασε ακόμα:

Φτιάξε Την Ζωή Που Θέλεις Σήμερα Κιόλας

Η 75ετής Έρευνα Του Harvard Που Αποκαλύπτει Το Μυστικό Μιας Ευτυχισμένης Ζωής

Author(s)

  • Anna Lundberg

    σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Η Anna Lundberg είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και αρθρογράφος του Business Insider.