Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αφαιρέσεις το “πρέπει” από το λεξιλόγιό σου.
-Να εντοπίζεις τους περισπασμούς.


Συχνά φτάνεις στο τέλος της ημέρας και σκέπτεσαι: “Ήμουν απασχολημένος όλη μέρα. Όμως τελικά τι κατάφερα με αυτό;” Αν δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσεις τα περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε ή θα ήθελες, υπάρχει πρόβλημα. 

Στην αρχή κάθε ημέρας, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι θα κάνεις το καλύτερο δυνατό.

1.Καθόρισε ποια είναι η εστίασή σου στο τώρα

Πρώτα θα πρέπει να παραδεχτείς αν πράγματι διαπιστώνεις ότι κάτι άλλο τραβάει την προσοχή σου. Ρώτα τον εαυτό σου: “Πώς είναι μια τυπική εργάσιμη ημέρα;” Εάν είναι δυνατόν, όρισε κάποιον να ελέγχει την ροή εργασίας σου για περίπου μια ημέρα. Ζήτησε του να σου πει αν φαίνεται ότι χάνεις  την εστίαση και την ορμή σου. Το να γνωρίζεις τι διαταράσσει την εστίασή σου είναι το πρώτο βήμα.

Πόσο ποιοτικό χρόνο διαθέτεις να κάνεις τα σημαντικά καθήκοντα, να αναπτύξεις νέες ιδέες και να ολοκληρώσεις τις  παλιές; 

Εάν πιάνεις πολλές φορές τον εαυτό σου να κάνει Multitasking, προσπάθησε να κάνεις το επόμενο πενθήμερο πείραμα. Μόνο για τις επόμενες πέντε ημέρες, δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα αφιερωθείς σε μερικά μεγαλύτερα κομμάτια εστιασμένης ώρας προκειμένου να ολοκληρώσεις την πιο σημαντική σου εργασία. Ξεκίνα με ένα κλείδωμα χρόνου για 30 με 45 λεπτά κάθε μέρα για να εστιάσεις στις πιο σημαντικές εργασίες σου.

2. Βγάλε από το λεξιλόγιο σου την λέξη ‘’πρέπει’’

Είσαι πολύ καλύτερος χωρίς τα “πρέπει” στη ζωή σου. Πίστεψέ με. Το να παγιδεύεσαι σε πράγματα που “πρέπει” να κάνεις είναι μια αρνητική νοοτροπία που μόνο θολώνει την εστίασή σου και σε απομακρύνει από το να σκεφτείς τι ολοκληρώνεις την παρούσα στιγμή.

Φυσικά όλοι έχουμε λίστες πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε. Εγώ αρχικά μείωσα αυτή τη λίστα απλά παρατηρώντας ότι στην πραγματικότητα προβληματίζομαι και περιορίζονται από αυτή την πεποίθηση. Η παύση που έκανα προκειμένου να προβληματιστώ για ένα “πρέπει” μου επέτρεψε να κάνω ένα βήμα δράσης σχετικά με αυτό. Αυτή η αλλαγή και μόνο μείωσε το άγχος μου.

Επανέρχομαι όμως σε εσένα. Εάν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις, απλά ζύγισε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εστιάζοντας στο συγκεκριμένο καθήκον.

Αυτές οι δραστηριότητες εστίασης καθιστούν ευκολότερο να αποφασίσεις αν θα αποφασίζσει να  λες “ναι” ή “όχι”, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή την ερώτηση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείς να εξοικονομήσεις  χρόνο και να εμπλακείς γρηγορότερα στην υλοποίηση των ιδεών σου. Στο εξηγώ με μια απλή ερώτηση που μπορείσ να κάνεις στον εαυτό σου. Αντί να πεις “Πρέπει να το κάνω;” καλύτερα να πεις “Πώς μπορώ να το κάνω;”

3. Αφαίρεσε τους περισπασμούς

Συνειδητοποίησε και παραδέξου ότι η συγκέντρωσή σου αποσπάται από τους περισπασμούς, κυρίως οπτικών και ακουστικών.

Ποιοι περισπασμοί γύρω σου μειώνουν την παραγωγικότητα σου; Οι οπτικοί περισπασμοί περιλαμβάνουν σωρούς χαρτιών ή ημιτελή έργα, ακόμα και  Post it στον υπολογιστή σου. Οι ακουστικοί περισπασμοί είναι γενικά ήχοι που τραβούν την προσοχή σου από την εργασία σου. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις, τα αναδυόμενα παράθυρα και τους ήχους που μπορείς να ελέγξεις.

Μην προσπαθείς να αλλάξεις  τα πάντα με τη μία. Επίλεξε μόνο μία ακουστική ή οπτική απόσπαση της προσοχής και στόχευσε στο να την εξαλείψεις. Κάνε αυτές τις μικρές αλλαγές μέσα στην εβδομάδα και παρατήρησε τι θα συμβεί. Εάν βελτιωθεί η εστίαση, συνέχισε την μείωση της απόσπασης.

Η καλύτερη συγκέντρωση μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που είναι σημαντικό για εμάς. Με έναν ισχυρό και σαφή στόχο και 10 με 15 λεπτά εστιασμένο χρόνο, μπορείς να κινηθείς πολύ μακρύτερα και ταχύτερα από ότι νομίζεις.

Διάβασε ακόμα:

7 πρακτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζουν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις

Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.