Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο δικός σου τύπος προσωπικότητας.
-Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο κώδικας Holland.


Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα. Όταν η προσωπικότητά του εκφράζεται με συμβατό τρόπο μέσα από το επάγγελμα που επιλέγει, τότε αυτό θεωρείται κάτι πραγματικά πολύ καλό. Η συμβατότητα προσωπικότητας και εργασίας οδηγεί στο να νιώθει κάποιος αίσθημα ικανοποίησης από τη δουλειά που κάνει με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει αυξημένη αποδοτικότητα αλλά και περισσότερες πιθανότητες για μια επιτυχημένη καριέρα. Επιπλέον, νιώθει μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία.

Σύμφωνα με θεωρία του ψυχολόγου Dr. John Holland, τα βασικά ενδιαφέροντα κάθε ατόμου, δηλαδή τα πράγματα που του αρέσουν να κάνει, καθορίζονται από τον τύπο της προσωπικότητάς του. Με βάση αυτά μπορεί να εντοπίσει το πεδίο εργασίας που του ταιριάζει.

Βρίσκοντας τον προσωπικό σου κώδικα Holland και αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σου θα βρεις και το κλειδί που θα σε οδηγήσει στο εργασιακό περιβάλλον και την καριέρα που σου ταιριάζει.

Οι 6 τύποι προσωπικότητας

Καθένας από αυτούς προσδιορίζεται με ένα γράμμα. Διαβάζοντας παρακάτω μπορεί να βρεις ότι ταυτίζεσαι με δύο ή και με τρεις από αυτούς. Αυτά τα δύο ή τρία γράμματα που θα προκύψουν από την ταύτισή σου με τους τύπους προσωπικότητας είναι ο προσωπικός σου «κώδικας Holland». Και ο συνδυασμός τους θα σου δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τα επαγγελματικά πεδία που σου ταιριάζουν περισσότερο. Ορίστε ποιοι είναι αυτοί:

1.Ρεαλιστής- Realistic (R): Του αρέσουν οι σωστά οργανωμένες δραστηριότητες ή να δουλεύει με αντικείμενα, εργαλεία και μηχανές. Θεωρεί τον εαυτό του ως μηχανολογικά ή αθλητικά ταλαντούχο και εκτιμά συγκεκριμένα και απτά πράγματα. Μερικά παραδείγματα επαγγελμάτων που ταιριάζουν σε αυτόν τον τύπο προσωπικότητα είναι μηχανικός, οδοντίατρος, αγρότης.

2. Διερευνητικός – Investigative (I): Του αρέσουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν δημιουργική διερεύνηση του κόσμου ή της φύσης. Θεωρεί του εαυτό του ως πολύ έξυπνο και αναλυτικό και εκτιμά τα επιστημονικά δεδομένα, την έρευνα και την ακρίβεια. Μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός επιστήμονας, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος.

3. Καλλιτεχνικός – Artistic (A): Του αρέσουν οι μη δομημένες δραστηριότητες και απολαμβάνει να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και διάφορα υλικά για να δημιουργήσει τέχνη. Αποφεύγει «συμβατικά» επαγγέλματα και εκτιμά τη δημιουργικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα σε ό,τι κάνει. Του ταιριάζει να είναι καλλιτέχνης, σχεδιαστής, συγγραφέας.

4. Κοινωνικός – Social (S): Απολαμβάνει την ενημέρωση, την κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη θεραπεία και τη διαφώτιση άλλων. Απολαμβάνει να νιώθει χρήσιμος ως προς τους άλλους φροντίζοντας, ανακουφίζοντας, συμβουλεύοντας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Του αρέσει επίσης να διδάσκει στους άλλους. Μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός δάσκαλος, νοσοκόμος, κοινωνικός λειτουργός, θεραπευτής.

5. Επιχειρηματικός – Enterprising (Ε): Απολαμβάνει την επίτευξη οργανωτικών στόχων ή την επίτευξη οικονομικού κέρδους. Εκτιμά ιδιαίτερα τα πολιτικά και οικονομικα επιτεύγματα. Οραματίζεται τον εαυτό του δυναμικό, δημοφιλή ή μεγάλο ηγέτη. Είναι συνήθως καλός ομιλητής. Μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός επιχειρηματίας, πολιτικός, πωλητής.

6. Συμβατικός – Conventional (C): Του αρέσει ο χειρισμός δεδομένων, η τήρηση αρχείων, η αρχειοθέτηση, η αναπαραγωγή υλικού και η οργάνωση γραπτών ή αριθμητικών δεδομένων. Έχει γραφειοκρατικές και αριθμητικές ικανότητες και εκτιμά την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα. Θα του ταίριαζε μια δουλειά ως λογιστής, ασφαλιστής, τραπεζικός.

Βρίσκοντας τον προσωπικό σου κώδικα Holland και αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σου θα βρεις και το κλειδί που θα σε οδηγήσει στο εργασιακό περιβάλλον και την καριέρα που σου ταιριάζει. Αρκεί να λάβεις σοβαρά υπόψη τις παραπάνω πληροφορίες και να είσαι έτοιμος να προβείς σε αλλαγές αν και εφόσον χρειάζεται.

 

Διάβασε ακόμα:

Aλλαγή Καριέρας Βήμα Βήμα

Κι Όμως, Αν Δουλεύεις Λιγότερο Είσαι Πιο Αποδοτικός!

 

 

 

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.