Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ξεκινήσεις να κρατάς ημερολόγιο.
-Τι είναι η Εκφραστική Γραφή.


Οι άνθρωποι τηρούσαν ημερολόγια πολύ πριν οι επιστήμονες τα βάλουν κάτω από το «μικροσκόπιο» για να μελετήσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα τελευταία 30 χρόνια, εκατοντάδες μελέτες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη της τοποθέτησης των συναισθημάτων και των βαθύτερων σκέψεων σε χαρτί.

Πιο συγκεκριμένα η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων:

-Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αγωνίας και του στρες όταν παλεύουμε με μια δύσκολη κατάσταση. Η αποκάλυψη των συναισθημάτων, μέσω της γραφής μπορεί να αποδεσμεύσει συναισθήματα, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καλά νέα όταν η πηγή τόσου άγχους σήμερα είναι ένας μολυσματικός ιός. (Covid-19) Έρευνες, έχουν συνδέσει τη σωματική υγεία με την συναισθηματική αποκάλυψη, και έχουν δείξει ότι το να καταγράφεις τα θετικά συναισθήματα, σκέψεις, γεγονότα, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Είναι ένα εργαλείο για να βάζουμε τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες μας σε σειρά όταν βιώνουμε χάος και με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να τις εξερευνήσουμε, να τις κατανοήσουμε και να καθαρίσει η ομίχλη του μυαλού μας.

-Εξουδετερώνει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες του άγχους και συντελεί στην ανάπτυξη του αισθήματος της αισιοδοξίας, ειδικά η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης.

Πώς να ξεκινήσεις μια πρακτική τήρησης ημερολογίου

Μια από τις πιο απλές και πιο καλά μελετημένες τεχνικές ονομάζεται Εκφραστική Γραφή. Για να το κάνεις αυτό, γράφε συνεχώς για 20 λεπτά για τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά σου γύρω από ένα ζήτημα στη ζωή σου. Μπορείς να εξερευνήσεις πώς σε έχει επηρεάσει ή πώς σχετίζεται με την παιδική σου ηλικία, τις σχέσεις σου ή την καριέρα σου ή μπορείς απλά να γράψεις οτιδήποτε άλλο έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό σου.

Η εκφραστική γραφή γίνεται παραδοσιακά τέσσερις ημέρες στη σειρά, μελέτες όμως δείχνουν ότι μπορείς να γράφεις περιοδικά δύο φορές την εβδομάδα ή μόνο μία φορά την εβδομάδα για 10 ή 15 ή 20 λεπτά, και να βιώσεις τα ίδια οφέλη. Η εκφραστική γραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε εξίσου σε ήρεμες και χαλαρές φάσεις της ζωής μας για ν’ αφεθούμε στη ροή των πραγμάτων ή σε περιόδους που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή διλήμματα για ν’ αποφορτιστούμε, να δούμε πιο ξεκάθαρα τα γεγονότα και να δουλέψουμε πιο εντατικά με τα συναισθήματά μας (Progoff, 1992).

Εκμεταλλεύσου κι εσύ τα οφέλη που μπορούν να σου προσφέρουν οι καθημερινές σου σκέψεις και τα συναισθήματά σου ξεκινώντας σήμερα κιόλας. Σκέφτεσαι κάποιο καλύτερο τρόπο να ξεκινήσεις ή να κλείσεις την ημέρα σου από το να κάνεις αυτό το υπέροχο δώρο στον εαυτό σου;

Διάβασε ακόμα:

Πώς να γίνεις ευτυχισμένος μέσω της ευγνωμοσύνης

3 Συναισθήματα Που Σε Βοηθούν Να Επιτύχεις Τους Στόχους Σου

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.