Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β12.
-Πόσο πρέπει να ασκείσαι αν θες να μείνεις έγκυος.


Τα προβλήματα γονιμότητας απασχολούν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια με την πάροδο των ετών. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητά μας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καθιστική φύση εργασία και ζωής, το άγχος. Ρόλο όμως παίζουν και η παχυσαρκία καθώς και οι λάθος διατροφικές συνήθειες. 

Η διατροφή μας διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα. Η εφορμογή μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ενώ παράλληλα αποτρέπει διατροφικές ελλείψεις προετοιμάζοντας έτσι τον οργανισμό της μητέρας για αυξημένες πιθανότητες σύλληψης αλλά και για επάρκεια θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  

Η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως  C, E, A, Κ οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτή η δράση τους έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ουδέτερων ριζών στον οργανισμό οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα  μιας υγιούς γονιμοποίησης καθώς και την ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου. 

Σίδηρος

Η μητέρα θα πρέπει να έχει επάρκεια σε αποθέματα σιδήρου πριν την εγκυμοσύνη καθώς το έμβρυο έχει μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο τις οποίες θα αντλεί από την μητέρα. Το πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το μοσχάρι, βοδινό, πουλερικά, συκώτι,φακές, σόγια, ξηρά βερύκοκα αποτελούν πλούσιες διατροφικές πηγές σιδήρου. Η παρουσία βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. 

Βιταμίνη Β12

Η  έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής και με μειωμένη πιθανότητα σύλληψης. Προτιμάμε λοιπόν πλούσιες πηγές της βιταμίνης όπως συκώτι, κόκκινο κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα και όσπρια. Καθώς η βιταμίνη Β12 δρα ως συνένζυμο στο φολικό οξύ για την σύνθεση του DNA είναι σημαντικό να τα συνδυάζουμε. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του φολικού οξέως που λαμβάνουμε είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρώματος. 

Φολικό οξύ

Σύμφωνα με τις συστάσεις παγκοσμίως μια γυναίκα πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα 400mg φολικού οξέως περίπου 3 μήνες πριν να ξεκινήσει τις προσπάθειες εγκυμοσύνης. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο στις πρώτες εβδομάδες ζωής του εμβρύου όπου είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε αντιληφθεί την εγκυμοσύνη. Το φολικό οξύ προστατεύει το έμβρυο από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα ενώ ευνοεί την γονιμότητά μας. Επίσης ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα καθημερινά επηρρεάζει θετικά την γονιμότητα και την σύλληψη. 

Σωστή επιλογή στην κατανάλωση υδατανθρακών

Προτιμάμε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και επηρεάζουν σημαντικά λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου ενώ δεν δημιουργούν προβλήματα ωορρηξίας. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και την έκκριση ινσουλίνης και έτσι προκαλείται ανισορροπία στις ορμόνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Πηγές ανεπεξέργαστων υδατανθράκων είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης (μακαρόνια, ψωμί, φρυγανιές, παξιμαδάκια, δημητριακά κτλ). 

Υγιές σωματικό βάρος

Επαναφέρουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά πλαίσια εάν είμαστε υπέρβαροι και αυξάνουμε το βάρος μας εάν είμαστε ελλειποβαρείς. Το αυξημένο ή μειωμένο βάρος είναι ανασταλτικός παράγοντας στην γονιμότητα και τη σύλληψη. Το χαμηλότερο βάρος δυσκολεύει την κατάσταση καθώς ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται περίσσεια ενέργειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να αντλήσει τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Το αυξημένο βάρος  αυξάνει την ινσουλινοαντοχή ενώ αυξάνει την πιθανότητα παρουσίασης του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Οωθηκών το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την γονιμότητα. Έχει αποδειχτεί πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους είναι ικανή να αυξήσει την γονιμότητά μας.

Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος

Αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ εφόσον έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό μας. Η κατανάλωση αλκοόλ στη γυναίκα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης και αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Επίσης μετριάζουμε την κατανάλωση της καφεΐνης καθώς έχει κατηγορηθεί πως πιθανώς επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα.

Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά την γονιμότητά μας και παράλληλα διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να υπάρχει φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας σε μέτρια ένταση περίπου 3-5 φορές την εβδομάδα από 30-45 λεπτά την φορά σύμφωνα με τις γενικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το περπάτημα είναι άσκηση εξαιρετικής μορφής και αποτελεσματικότητας ακόμα και στην διαχείριση άγχους που πολύ συχνά ταλαιπωρούν μια μέλλουσα μητέρα. *Συμβουλεύεστε πάντα τον γυναικολόγο σας για πιο συγκεκριμένες συστάσεις ή αντενδείξεις. 

Διαχείριση άγχους

Στην διαχείριση του άγχους και του στρες που μπορούν να προκληθούν από την καθημερινότητά μας βοηθούν ροφήματα όπως η βαλεριάνα ή το χαμομήλι καθώς είναι γνωστά για την καταπραϋντική τους δράση. 

Αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να γίνουμε γονείς σύντομα εάν κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην διατροφή μας και στην φυσική μας κατάσταση περίπου 3 μήνες πριν ξεκινήσουμε τις προσπάθειες.

Διάβασε ακόμα:

Πώς η ύπνωση μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα

14 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Author(s)

  • Ελευθερία Σίσκογλου

    Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

    Η Ελευθερία Σίσκογλου είναι πτυχιούχος κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος και πτυχιούχος ψυχολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην διαιτολογία στο London Metropolitan University στο Λονδίνο όπου και είχε την ευκαιρία να ολοκληρώει την πρακτική μου άσκηση στα νοσοκομεία Lewisham Hospital NHS trust και Queen Mary's Hospital NHS trust, Sidcup λαμβάνοντας την απαραίτητη εποπτεία και εξειδίκευση στον τομέα της κλινικής διαιτολογίας και διατροφής. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στην διαιτολογία περιλαμβάνουν MSc Αθλητική Διατροφή καθώς και Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταρραχές και την παχυσαρκία από το National Center for Eating Disorders, UK. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της ψυχολογίας στο Cardiff Metropolitan University της Αγγλίας.Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ψυχολογία περιλαμβάνουν BTEC στην Συμβουλευτική ζευγαριών. Διατηρεί το διαιτολογικό γραφείο 'Armonia Diet and Wellness Lab' στην Κόρινθο και παρακολουθεί περιστατικά από όλα τα μέρη της Ελλάδας διαδικτυακά. Παράλληλα, τα τελευταία 5 χρόνια παρακολουθεί διατροφικά το σύνολο των ασθενών στο Μεσογειακό κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι.