Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι ΟΚ το να νιώθεις εξάντληση.
-Πώς θα την ξεπεράσεις έγκαιρα αν δεις τα κατάλληλα σημάδια.


Η εξάντληση στον επαγγελματικό χώρο ή αλλιώς το burnout δεν είναι απλά ένα συναίσθημα. Για την ακρίβεια ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μετά από έρευνα, το έχει αναγνωρίσει ως ένα σύνδρομο η αιτία του οποίου είναι το χρόνιο στρες στην εργασία μας.

Η εξάντληση χαρακτηρίζεται από τρεις παράγοντες σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ:

1) Συναισθήματα μόνιμης κόπωσης
2) Αυξημένο ψυχολογικό αίσθημα απέχθειας προς την δουλειά σου
3) Έλλειψη επαγγελματικής αποτελεσματικότητας

Φυσικά, η εξάντληση είναι το κύριο συναίσθημα όλων αυτών των παραγόντων αλλά δε γίνεται λόγος για σωματική εξάντληση, αλλά για κόπωση. Για την αδυναμία να ανταπεξέλθεις στα απαραίτητα στην δουλειά σου.

Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις καταλάβει πως είσαι ένα βήμα πριν την κατάρρευση; Μαζέψαμε 9 σημάδια τα οποία δεν είναι τόσο προφανή προκειμένου να τα αναγνωρίσεις έγκαιρα και να τα προλάβεις.

Ακόμα και η παραμικρή δραστηριότητα σου φαίνεται ενοχλητική

Όταν δεν σου φτάνουν 8 ώρες ύπνου και σου φαίνεται τραγικό το γεγονός ότι έχεις ένα meeting, ή όταν σου πέφτουν από τα χέρια τα μολύβια, τα στυλό ή ακόμα και το laptop σου, τότε μην το αγνοήσεις. Πάρε τον χρόνο σου και απλά κάνε reset.

Η συγκέντρωση σου φαίνεται άγνωστη λέξη

Όταν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ακόμα και για πέντε λεπτά, ή ακόμα και για μικρές εκκρεμότητες, τότε ήρθε η ώρα να το παραδεχθείς: Είσαι κουρασμένος. Όταν σου συμβαίνει αυτό απλά κλείσε τον υπολογιστή σου και μετάφερε ό,τι μπορείς για την επόμενη μέρα.

Δεν έχεις διάθεση να πας πουθενά

Αν είναι Παρασκευή και αντί να ανυπομονείς για το δείπνο στο αγαπημένο σου εστιατόριο, το σκέφτεσαι σαν μαρτύριο, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αφιέρωσε έστω 15 λεπτά από την ημέρα σου σε εσένα και σίγουρα θα δεις διαφορά.

Μικρά ενοχλητικά συμπτώματα στην σωματική σου υγεία κάνουν την εμφάνισή τους

Αν ξαφνικά πονάς κάπου, αν έχεις έντονη φαγούρα ή μικρά σημαδάκια στο σώμα σου, μην το αγνοείς. Είναι ο τρόπος του οργανισμού σου να σου πει ότι έχει χτυπήσει «κόκκινο συναγερμό». Ίσως σου φανεί δύσκολο στην αρχή να πάρεις λίγο χρόνο για εσένα αλλά με τον καιρό θα μάθεις ότι το να θέτεις τα όρια σου και να διαβάζεις τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου είναι σωτήριο.

Νιώθεις ανησυχία αλλά και απάθεια

Αν νιώθεις ανήσυχος αλλά και απαθής για ό,τι συμβαίνει γύρω σου, τότε αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Όταν πάλι νιώσεις ότι απλά δεν είσαι ο εαυτός σου και ανησυχείς για όλα, τότε να ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να κάνεις ένα βήμα πίσω. Κλείσε κινητά και υπολογιστές και χαλάρωσε.

Δεν αναγνωρίζεις το σώμα σου

Αν βλέπεις σημάδια που δεν έχεις ιδέα πώς απέκτησες, αν ξαφνικά εκεί που ήσουν προσεκτικός χτυπάς παντού, τότε η εξάντληση σού έχει χτυπήσει την πόρτα. Μόλις δεις ένα από αυτά τα σημάδια, απλά αποσυνδέσου για λίγο.

Η φύση δεν σου κάνει πλέον αίσθηση

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αν δεν λαχταράς μια εκδρομή ή αν δεν σε συγκινεί ένα ολάνθιστο λιβάδι, είναι πολύ πιθανό να είσαι εξαντλημένος. Πάρε λίγες μέρες άδεια και σίγουρα όταν επιστρέψεις, θα νιώσεις καλύτερα. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, μια βόλτα στο κοντινό σου πάρκο επίσης θα κάνει διαφορά.

Δεν σε ενδιαφέρουν οι συζητήσεις

Αν εκεί που ήσουν η ψυχή της παρέας, έχεις χάσει την μιλιά σου, είναι ένα ακόμα ανησυχητικό δείγμα. Το να μην θες να συζητήσεις επίσης για την εξάντλησή σου, σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι. Να θυμάσαι ότι το κοντινό σου περιβάλλον είναι εκεί για να σε στηρίξει και μια κουβέντα μαζί τους πάντα θα σε βοηθήσει.

Δεν έχεις υπομονή ακόμα και με τον εαυτό σου

Αν μονίμως έχεις νεύρα και φωνάζεις με το παραμικρό που συμβαίνει, το τεστ για την εξάντληση μόλις βγήκε θετικό. Αυτό είναι ένα σημάδι που όλοι μας αγνοούμε, αλλά ίσως το πιο προφανές.

Διάβασε ακόμα:

Burnout: Ο εχθρός της αποδοτικότητας

Burnout: Νίκησέ το πριν σε νικήσει!

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.