Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Με ποια ψυχική διαταραχή μοιάζει ο έρωτας.
-Είναι οι ερωτευμένοι οι πιο ευτυχισμένοι από όλους; 


Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις γιατί από όλους τους ανθρώπους γύρω σου εσύ θα ξεχωρίσεις ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για να ερωτευτείς. Και γιατί, όταν τα βέλη του έρωτα σε χτυπήσουν, θα καταλήξεις να σκέφτεσαι το πρόσωπο αυτό όλη μέρα, σε βαθμό που θα χάσεις τη συγκέντρωσή σου ή ακόμα και τον αυτοέλεγχό σου. Ούτε γιατί ο αποχωρισμός από το πρόσωπο που έχεις ερωτευτεί – ακόμα κι αν πρόκειται για γνωριμία λίγων μηνών – πονάει τόσο πολύ, σε βαθμό που μπορεί να βλάψει ακόμα και την υγεία σου. 

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι για όλα αυτά υπάρχει εξήγηση. Ο έρωτας, εξάλλου, είναι ένα πεδίο που μελετάται από τους επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από ποτέ. Έτσι, πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το πώς, ποιους ερωτευόμαστε και γιατί. Τι καινούργιο, όμως, αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα για το φαινόμενο του έρωτα; 

Προκαλεί καρδιοχτύπι, συνήθως στους αγχώδεις τύπους

Γνωρίζουμε ότι ένα από τα πιο τυπικά και ηχηρά σημάδια του έρωτα, το καρδιοχτύπι ή πιο σωστά η αίσθηση παλμών που νιώθουμε, οφείλεται στην αύξηση της καρδιακής συχνότητας,  η οποία κατά κανόνα συμβαίνει κάθε φορά που είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης λόγω στρες, φόβου ή ενθουσιασμού. Υπό μία έννοια κάθε ερωτευμένος πιθανόν να νιώθει κάποιας μορφής άγχους ή ενθουσιασμού κάθε φορά που αντικρίζει το πρόσωπο που έχει ερωτευτεί. Πράγμα που δικαιολογεί το καρδιοχτύπι του. Όσο περνά ο καιρός όμως, ο εγκέφαλος συνηθίζει στο ερέθισμα και η ηρεμία αποκαθίσταται. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η αντίδραση όλων των ερωτευμένων δεν είναι ίδια. Οι πιο αγχώδεις είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να νιώθουν το ερωτικό καρδιοχτύπι, ενώ οι πιο ψύχραιμοι πιθανόν να μη σωματοποιούν το συναίσθημά τους μέσω της ταχυκαρδίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο ερωτευμένοι.

Κάνει δύο καρδιές να χτυπούν σαν μία

Όταν οι ερωτευμένοι κοιτάζονται στα μάτια, συγχρονίζεται ο ρυθμός της καρδιάς τους. Να κάτι καινούργιο που αφορά τις καρδιές των ερωτευμένων. Τι ακριβώς όμως δείχνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Psychology;  Στο πείραμα, όπου συμμετείχαν ερωτευμένα ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι, όταν κοιτάζονταν στα μάτια, η καρδιά τους μετά από τρία λεπτά της ώρας χτυπούσε παρόμοια. Με λίγα λόγια, στον έρωτα οι καρδιές των δύο χτυπούν σαν μία!

Μοιάζει με ναρκωτικό

Έρευνα, που διεξήχθη από το Syracuse University, αποκαλύπτει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine ότι στον εγκέφαλο του ερωτευμένου αυξάνονται τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών που προκαλούν ευφορία και ενεργοποιούν 12 περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα. Ακριβώς, όμως, το ίδιο συμβαίνει μετά από τη λήψη μιας δόσης κοκαΐνης. Αυτό εξηγεί όχι μόνο την ευφορική διάθεση που νιώθει ο ερωτευμένος, αλλά και τα συμπτώματα στέρησης που βιώνει, όταν απομακρύνεται από το πρόσωπο που ποθεί. 

Και με ψυχαναγκασμό

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ερωτευμένοι, τον πρώτο καιρό, στη φάση του έντονου έρωτα, έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης – της ορμόνης της ευφορίας – και πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες. Αυτή η αναλογία σύμφωνα με τους ψυχιάτρους είναι παρόμοια με την αναλογία που συναντάται στα άτομα με OCD (Obsessive Compulsive Disorder), αυτό που στα ελληνικά ορίζεται ως Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Οι ειδικοί εξηγούν πως η ανασφάλεια την οποία νιώθουμε στην αρχή μιας σχέσης σχετικά με την εξέλιξή της και το άγχος μιας πιθανής απόρριψης ή χωρισμού δικαιολογούν αυτό το μπέρδεμα στον εγκέφαλό μας, προκαλώντας συναισθήματα που συχνά οδηγούν σε εμμονικές συμπεριφορές και εγκεφαλικά “κολλήματα”, που θυμίζουν τα συμπτώματα της εν λόγω διαταραχής. 

Έχει παυσίπονη δράση

Πάνω σε αυτό οι έρευνες έχουν να πουν πολλά. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές, η οποία έχει δημοσιευθεί και στη New York Times, αναφέρει ότι ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση με ισχυρό δεσμό σύνδεσης μπορούν να νιώσουν αυτόματα ηρεμία και ανακούφιση, όταν έρχονται αντιμέτωπα με στρεσογόνες καταστάσεις, απλά κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Μια ακόμα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Stanford δείχνει ότι η αγκαλιά από τον αγαπημένο σου την ώρα που έχεις πονοκέφαλο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, πράγμα που μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου. 

Τέλος, ένα ακόμα πείραμα που διεξήχθη από το ίδιο πανεπιστήμιο δείχνει ότι, αν κάποιος βιώνει συμπτώματα πόνου, κοιτώντας τη φωτογραφία του αγαπημένου του, μειώνεται ο πόνος κατά 44%. Μαγικό; Κι όμως, αληθινό. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν ο κλάδος της Ιατρικής θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη θεραπευτική επίδραση των σχέσεων αγάπης. 

Ραγίζει καρδιές … κυριολεκτικά

Μόλις πριν μερικά χρόνια η επιστήμη μίλησε για το “Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς”. Προκαλείται σε σπάνιες περιπτώσεις λόγω ενός μεγάλου συναισθηματικού σοκ και εκφράζεται με συμπτώματα που μοιάζουν με έμφραγμα. Οι νέες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι ακόμα και πιο συνηθισμένα δυσάρεστα στρεσογόνα περιστατικά, όπως ένας απλός χωρισμός, ένα διαζύγιο ή ακόμα και η αποκάλυψη μιας απιστίας προκαλούν πόνο και επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Όχι, φυσικά, ο ίδιος ο έρωτας, όσο μία κακή έκβαση ενός έρωτα, είναι αυτή που μπορεί να “ραγίσει” μια καρδιά.  

Δίνει έμπνευση

Εντάξει … αυτό το υποψιαζόμαστε όλοι. Τόσα ποιήματα. Τόσα τραγούδια. Τόσα μυθιστορήματα και τόσα έργα τέχνης έχουν εμπνευστεί από τα συγκλονιστικά συναισθήματα που προκαλεί ο έρωτας. Δεν αρκούν όμως μόνο οι υποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η ώθηση που δίνει ο έρωτας σε επίπεδο έμπνευσης. Υπάρχουν, εξάλλου, και αποδείξεις. Πλέον, έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ερωτευμένο μυαλό πράγματι δίνει ώθηση στη δημιουργική αλλά και στην αφηρημένη σκέψη. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις σεξουαλικές σκέψεις. Διεγείρουν επίσης με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τον εγκέφαλό μας. Αν και φαίνεται ότι οι σεξουαλικές σκέψεις επηρεάζουν περισσότερο τη διάθεση να θέτουμε στόχους και να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, εν αντιθέσει με τον έρωτα, που επηρεάζει κυρίως την έμπνευσή μας.

Τελικά … περνάει

Εντάξει, αυτό δεν είναι καινούργια πληροφορία. Πάει καιρός που η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι η διάρκεια του έρωτα, που εκφράζεται με τη μορφή του έντονου πάθους, του τρελού ενθουσιασμού και της μέγιστης εξιδανίκευσης διαρκεί από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, μετά από ένα χρόνο ο έρωτας δίνει τη θέση του στη δεσμευτική δύναμη της αγάπης, που αποτελεί βασικό και κύριο δεδομένο για την εξέλιξη μιας σχέσης. Η καινούργια είδηση είναι ότι το μέγιστο της διάρκειας εκτιμάται ότι είναι τελικά περίπου ένας χρόνος και όχι δύο. Κι αυτό υπολογίζεται βάση των νευροτροφινών, που είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, τα επίπεδα των οποίων φαίνεται ότι απογειώνονταιι όταν ερωτευόμαστε, προκαλώντας την ευχάριστη συνήθως αναταραχή στο “είναι” μας. Σταδιακά όμως πέφτουν, φτάνοντας στα φυσιολογικά πάλι επίπεδα το αργότερο σε έναν χρόνο. 

Είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας 

Πρόσεξέ το αυτό και μην το προσπεράσεις επιπόλαια. Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Harvard και διήρκησε 75 χρόνια! Σε τι συμπέρασμα κατέληξε; Ότι η αγάπη είναι αυτή που μετράει πάνω από όλα στον ορισμό της ευτυχίας. Πιο ευτυχισμένοι αποδεικνύεται επομένως ότι είναι οι ερωτευμένοι, εκείνοι που απολαμβάνουν μια συντροφική σχέση αγάπης ή ακόμα κι εκείνοι που συνεχίζουν να αναζητούν εκεί έξω τον έρωτα, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την κατάκτηση της προσωπικής τους ευτυχίας.

Διάβασε ακόμα:

8 Αληθινά Νούμερα Του Έρωτα

Πώς Ερωτεύεται Κάποιος Με Οριακή Διαταραχή

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.