Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει η συμμετρία του προσώπου.
-Γιατί επιλέγουμε ένα σύντροφο που μοιάζει με τους γονείς μας.


Μερικές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι βρίσκουμε ελκυστικό σε κάποιον. Μπορεί να είναι η αυτοπεποίθησή του ή η αίσθηση του χιούμορ του ή απλά μπορεί να είναι η εμφάνισή του. Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στο τι μας κάνει να αρέσουμε ο ένας στον άλλον και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στις γυναίκες αρέσει η μυρωδιά των αντρών που ακολουθούν μία συγκεκριμένη διατροφή και οι άντρες βρίσκουν τις γυναίκες σε παρέες πιο ελκυστικές. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι επιλέγουμε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν κάποιον πιο ελκυστικό, σύμφωνα με έρευνες:

Συμμετρία

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Comparative Psychology και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Evolution & Human Behaviour έχουν δείξει ότι σε πειραματικές συνθήκες άντρες και γυναίκες προτιμούν τα συμμετρικά πρόσωπα. Ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι με βάση τη θεωρία της εξέλιξης, σύμφωνα με το οποίο ένα συμμετρικό πρόσωπο είναι αποτέλεσμα καλής υγείας. Ένα συμμετρικό πρόσωπο είναι δείγμα καλών γονιδίων, επειδή σηματοδοτεί την ομαλή διαμόρφωση του προσώπου υπό συνθήκες πίεσης μέσα στη μήτρα. Ωστόσο, το 2014 μία έρευνα από το Brunel University στο Λονδίνο συνέκρινε τη συμμετρία του προσώπου 5.000 εφήβων και δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ συμμετρίας και γενικής υγείας.

Ασυμμετρία

Η συμμετρία δεν είναι ο απόλυτος κανόνας. Στην πραγματικότητα, μπορείς να σκεφτείς πολλούς επωνύμους που σου αρέσουν και δεν έχουν καθόλου συμμετρικά πρόσωπα. Μερικές φορές, ένα στραβό χαμόγελο αυξάνει τη γοητεία κάποιου. Για την ακρίβεια, η απόλυτη συμμετρία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μοιάζουν περίεργοι.

Ομοιότητα

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να προτιμούν πρόσωπα τα οποία είναι συνηθισμένα ή αυτά που μοιάζουν στον γενικό πληθυσμό. Μία έκθεση στο περιοδικό Nature παρατήρησε ότι περισσότερα πρόσωπα συνδυασμένα θεωρούνται πιο ελκυστικά από κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Επίσης, μία άλλη έρευνα ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συνηθισμένα πρόσωπα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτερο φάσμα γονιδίων, κάτι που θεωρείται γενετικό πλεονέκτημα για την καταπολέμηση των ασθενειών και των παρασίτων.

Ηλικία

Έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Evolutionary Psychology, έδειξε ότι οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες που δείχνουν μεγαλύτεροι.

Τρίχες στο πρόσωπο

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μία πλούσια γενειάδα, ενώ άλλοι καλοξυρισμένους άντρες. Μία έρευνα του 2013 χρησιμοποίησε 177 άντρες και 351 γυναίκες και τους έβαλε να κοιτάξουν φωτογραφίες αντρών με διαφορετική ποσότητα τριχών στο πρόσωπό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες θεωρούσαν πιο ελκυστικούς τους άντρες με γένια περίπου 10 ημερών. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν εξίσου λιγότερο ελκυστικοί.

Σημάδια στο πρόσωπο

Αυτό εξαρτάται από το αν σου αρέσουν οι άντρες ή οι γυναίκες. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences βρήκε ότι οι άντρες μπορεί να θεωρούνταν πιο ελκυστικοί, αν είχαν μία ουλή στο πρόσωπο, ενώ αυτό δεν ίσχυε για τις γυναίκες. Οι ερευνητές φωτογράφισαν 24 άντρες και 24 γυναίκες φοιτητές και τους φωτογράφισαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζουν ότι έχουν κάποια ουλή. Στη συνέχεια, άλλοι 200 φοιτητές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικές ήταν οι φωτογραφίες κι αν τα εικονιζόμενα πρόσωπα θα ήταν κατάλληλα για μία βραχυχρόνια ή μακροχρόνια σχέση. Οι άντρες με ουλές βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικοί για βραχυχρόνιες σχέσεις σε σχέση με τους άντρες χωρίς ουλές. Δεν υπήρχε καμία διαφορά στο πόσο ελκυστικές ήταν οι γυναίκες με ή χωρίς ουλές.

Οικειότητα

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα γονίδια δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα είδη προσώπων που μας αρέσουν επηρεάζονται περισσότερο από τις προσωπικές μας εμπειρίες παρά από οτιδήποτε άλλο. Η έρευνα βρήκε ότι πανομοιότυπα δίδυμα είχαν διαφορετικές αντιλήψεις για το ποιος ήταν ελκυστικός, υπονοώντας ότι η γενετική προδιάθεση δεν ήταν παράγοντας. Σε γενικές γραμμές, η γενετική εξηγεί μόνο το ⅕ των διαφοροποιήσεων στις προτιμήσεις των ανθρώπων.

Απλότητα

Μία έρευνα του 2016 έδειξε ότι άντρες προτιμούν το συνολικό αποτέλεσμα, αντί να έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις για τα μάτια ή τα χείλη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 169 άντρες στη Γαλλία και τους έδειξαν τυχαίες φωτογραφίες γυναικών και τους ζήτησαν να τις βαθμολογήσουν από 0 έως το 20 από άποψη ελκυστικότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες έβρισκαν πιο ελκυστικά τα πρόσωπα που ήταν συμμετρικά, πιο επίπεδα και εκείνα που δεν είχαν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Ομοιότητα με τους γονείς

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τείνουμε να βρίσκουμε ελκυστικούς ανθρώπους που μοιάζουν με τον γονιό μας του αντίθετου φύλου. Σύμφωνα με μία έρευνα από το St.Andrews, μας αρέσουν χαρακτηριστικά που είχαν οι γονείς μας όταν γεννηθήκαμε, ίσως επειδή είναι οι πρώτοι που μας φρόντισαν και έχουμε συνδέσει θετικά συναισθήματα με τα χαρακτηριστικά τους. Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα προσώπων διαφορετικών ηλικιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που προέρχονταν από γονείς άνω των 30 ετών δεν εντυπωσιάζονταν τόσο από τη νεότητα και προτιμούσαν μεγαλύτερους άντρες σε σχέση με γυναίκες που προέρχονταν από νεότερους γονείς. Σχετικά με τους άντρες, οι προτιμήσεις τους επηρεάζονταν από την ηλικία της μητέρας κι όχι του πατέρα τους, αλλά μόνο για μακροχρόνιες σχέσεις. Επίσης, στη συνέχεια της έρευνας, ένα δείγμα 697 αντρών και γυναικών επέλεξε ως συντρόφους άτομα που είχαν το ίδιο χρώμα μαλλιών και ματιών με τους γονείς του αντίθετου φύλου.

 

Διάβασε ακόμα:

To Μυστικό Της Δημοτικότητας

Έρευνα: Πώς Να Γίνεις Πιο Συμπαθητικός Στην Δουλειά Σου

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.