“Παθαίνω πολύ συχνά ουρολοιμώξεις. Τι μπορώ να κάνω για να τις αποφύγω” – ΕΚ;

Οι γυναίκες για ανατομικούς λόγους (βραχύτερη ουρήθρα) προσβάλλονται πιο εύκολα από τους άνδρες από λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδες). Η αναβολή της ούρησης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για ουρολοιμώξεις. Επίσης, αρκετές γυναίκες αποφεύγουν την επίσκεψη στην τουαλέτα στον εργασιακό χώρο επειδή φοβούνται μην κολλήσουν κάποιο μικρόβιο. Ο κίνδυνος, όμως, να πάθουν ουρολοίμωξη επειδή κρατούν τα ούρα είναι μεγαλύτερος από το να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο από την τουαλέτα.

Γενικά, κάποια μέτρα πρόληψηςτων ουρολοιμώξεων είναι τα εξής:

1.Προσπαθήστε να πίνετε συστηματικά νερό στο γραφείο γιατί βοηθά να αποβάλλονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μπροστά σας στοχεύοντας να το αδειάσετε.

2.Μην αναβάλλετε για αργότερα την επίσκεψη στην τουαλέτα λόγω φόρτου εργασίας.

3.Να θυμάστε όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα να ουρείτε σωστά, χωρίς να σφίγγεστε, με στόχο νααδειάζει όλη η κύστη.

4.Αποφύγετε το άδειασμα της κύστης σε ημιόρθια στάση (βαθύ κάθισμα) γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν αδειάζει όλη η κύστη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντιλάκια για να απολυμάνετε το κάθισμα της τουαλέτας, όπως επίσης και να τραβήξετε το καζανάκι πριν τη χρησιμοποιήσετε.

5.Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας και να σκουπίζεστεπάντα από μπροστά προς τα πίσω.

6.Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υγρά μαντιλάκιακαθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής για το σκούπισμα. Δεν ενδείκνυνται, καθώς αφήνουνυγρασία στην περιοχή, η οποία μπορεί να ευνοήσειτην ανάπτυξη μικροβίων/μυκήτων.

7.Φροντίστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά εσώρουχα αναπτύσσουν μεγαλύτερη θερμοκρασία στην περιγεννητική περιοχή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων. Επίσης, αποτελούν αιτία ερεθισμού του δέρματος στην ευαίσθητη περιοχή.

8.Αποφύγετε για τους ίδιους λόγους τα στενά ρούχα στο γραφείο, π.χ. πολύ στενά παντελόνια,δεδομένου ότι οι ώρες παραμονής στη δουλειά είναι πολύ περισσότερες από ό,τι σε μία έξοδο.

9.Ο χυμός cranberry θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Καλό θα ήταν να τον εντάξετε στη διατροφή σας.

10.Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προσωπικές σας στιγμές, καλό είναι να επισκέπτεστε την τουαλέταπριν από τη σεξουαλική συνεύρεση και κυρίως αμέσως μετά. Σε περίπτωση που εμφανίζονταισυμπτώματα στην ούρηση έπειτα από κάθε επαφή, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Ο Ανδρέας Φιλντίσης είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιμελητής της Α΄ Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας.

Διάβασε ακόμα:

10 Συμβουλές Διατροφής Για Υγιή Καρδιά

Ένας Γιατρός Μοιράζεται Τα 5 Απαραίτητα Στοιχεία Για Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.