Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις αμέσως μόλις ξυπνήσεις.
-Πώς σε βοηθά ένα κρύο μπάνιο.


Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται. Όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό, ο τρόπος που ξεκινάς την ημέρα σου, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το υπόλοιπό της. Δοκίμασε, λοιπόν, να εντάξεις κάποιες νέες συνήθειες στην πρωινή σου ρουτίνα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα επίπεδα της ενέργειας και της απόδοσής σου στα ύψη ώστε να αντιμετωπίσεις ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Τι σου προτείνω να κάνεις;

1.Πιες νερό

Μετά από 8 ώρες ύπνου ξυπνάς αφυδατωμένος, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενυδατωθείς. Ένα ποτήρι νερό με λίγο λεμόνι, που θα πιείς αμέσως μόλις ξυπνήσεις, είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου, να σε ξυπνήσει και να αυξήσει την απόδοσή σου.

2.Στρώσε το κρεβάτι σου

Για να ξεκινήσεις πιο δημιουργικά την ημέρα σου καλό είναι να στρώσεις το κρεβάτι σου. Χρειάζεσαι λιγότερο από 1 λεπτό για να το κάνεις. Αυτό όμως σε βοηθάει να αρχίζεις το πρωινό σου βάζοντας τάξη, όχι μόνο στον χώρο, αλλά και στις σκέψεις σου και σου δημιουργεί την αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο αυξάνοντας κατ’ επέκταση την παραγωγικότητά σου.

3.Κάνε ένα κρύο μπάνιο

Ή έστω δροσερό. Πέρα από το ότι ξυπνάει τον οργανισμό σου, το κρύο νερό ξυπνάει και τον εγκέφαλό σου και αυξάνει την ενέργειά σου. Γι’ αυτό δοκίμασέ το. Αν θες μπορείς να ξεκινήσεις το ντους σου με ζεστό προς χλιαρό νερό και σταδιακά να μειώνεις τη θερμοκρασία, μέχρι να νιώσεις αναζωογονημένος και γεμάτος ενέργεια.

4.Κάνε διαλογισμό

Μην τρομάζεις. Δεν εννοώ να κάνεις κάτι περίπλοκο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συγκεντρωθείς για λίγο στην αναπνοή σου. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις διαύγεια και να ξεκινήσεις ήρεμος και πιο συγκεντρωμένος την ημέρα σου. Ακόμα και μόλις 5 – 10 λεπτά μπορούν να κάνουν την διαφορά.

5.Κινήσου

Είτε αυτό σημαίνει push ups, είτε κοιλιακοί, είτε πρωινό περπάτημα ή τρέξιμο, είτε απλά να χορέψεις το αγαπημένο σου τραγούδι. Απλά κινήσου. Όσο μικρό σε διάρκεια και αν είναι αυτό που θα επιλέξεις, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις, όχι μόνο τις σωματικές, αλλά και γνωστικές σου λειτουργίες. Η κίνηση ξυπνάει την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

6.Διάβασε, γράψε, σκέψου και ξαναγράψε

Μετά τη σωματική άσκηση, σειρά έχει το διάβασμα. Έστω και λίγες σελίδες αρκούν. Γι’ αυτό ξεκίνα να διαβάζεις ένα βιβλίο. Ενώ διαβάζεις, σημείωσε φράσεις που σε αγγίζουν. Αναζήτησε το βαθύτερο νόημα των φράσεων και δες πώς μπορεί να σχετίζονται με εσένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις τον κόσμο αλλιώς. Το διάβασμα σε βοηθάει να βελτιώσεις τη ζωή σου, τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, ακόμα και τη συμπεριφορά σου. Διευρύνει τους ορίζοντές σου και κατ’ επέκταση σε κάνει να σκέφτεσαι. Και τότε καινούργιες σκέψεις και ιδέες σε κατακλύζουν. 

7.Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου

Συνήθως στρέφεις την προσοχή σου σε όλα όσα δεν έχεις και θα ήθελες να αποκτήσεις. Σκέφτεσαι το μέλλον χωρίς να δίνεις σημασία στο παρόν. Δοκίμασε να νιώσεις ευγνώμων για όλα όσα υπάρχουν ήδη στην ζωή σου. Δώσε σημασία στο τώρα.

8.Αντιμετώπισε το άγχος σου

Η λίστα με όλα όσα έχεις να κάνεις μπορεί να σε αποθαρρύνει γιατί είναι ατελείωτη. Αποτέλεσμα; Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Μην αγχώνεσαι. Υπάρχει λύση: Σημείωσε τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις σήμερα και σου προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος. Σκέψου όσα αναβάλεις τις τελευταίες ημέρες και ξεκίνα με αυτά. Αφού τα σκεφτείς, οργάνωσε τον χρόνο σου και δεσμεύσου να ασχοληθείς με αυτά. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα ξέροντας ότι ξεκινάς την ημέρα σου με βάση ένα καλά δομημένο πρόγραμμα. 

Διάβασε ακόμα:

7 Λάθη Που Κάνεις Όταν Ξυπνάς Το Πρωί

Τι Κοινό Έχει Ένα Βιβλίο Με Τις Διακοπές;

Author(s)

  • Dr. Stephanie Estima

    νευρολόγος

    Η Dr. Stephanie Estima είναι νευρολόγος και χειροπρακτικός.