Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε δραστηριότητες σαν οικογένεια.
-Γιατί δεν πρέπει να ξεφεύγουν τα παιδιά από τον προγραμματισμό


Κάθε γονέας έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του να διδάξει στα παιδιά του πώς να διαχειρίζονται σωστά τη σχέση τους με την τεχνολογία. Αν και ο πειρασμός είναι προφανής, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς, το να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με υγιή όρια σχετικά με την τεχνολογία, έχει γίνει υψηλή προτεραιότητα και κάτι αναγκαίο, ώστε να δημιουργηθεί μια υγιής οικογενειακή δυναμική.

Αν και είναι σίγουρα μια πρόκληση από μόνο του το να είσαι ως γονέας πρότυπο για να παιδιά σου, αναφορικά με ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία, αν είσαι αποφασισμένος και αφοσιωμένος στον στόχο σου, μπορείς να το πετύχεις και να θέσεις υγιή όρια, τα οποία και σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές, ώστε να βρεις ποιες από αυτές ταιριάζουν σε εσένα και να τις υιοθετήσεις.

Κάνε τα παιδιά σου να εκτιμήσουν την ώρα που έχουν διαθέσιμη με το tablet τους

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία τα παιδιά σου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τεχνολογίας τους, είτε αυτό είναι το laptop τους, είτε ένα tablet. Το γεγονός πως δεν θα έχουν όση ώρα θέλουν, αλλά συγκεκριμένο χρόνο στη διάθεσή τους, θα τα κάνει να εκτιμήσουν την δυνατότητα αυτή περισσότερο.

Κάνε την τεχνολογία “δώρο” για ειδικές περιστάσεις

Η τεχνολογία, είναι ένα δώρο και σίγουρα αυτό το προνόμιο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κανέναν. Φρόντισε τα παιδιά σου να εκτιμούν την ώρα που έχουν στη διάθεσή τους, με διάφορα «κεράσματα» για ειδικές περιστάσεις, όπως μια ζεστή σοκολάτα ή σνακ, κάθε φορά που βλέπετε μια ταινία όλοι μαζί στο laptop.

Μην ξεχνάς όσα μπορείς να κάνεις που δεν χρειάζονται την τεχνολογία

Είναι σημαντικό να έχετε παραδόσεις, που δεν χρειάζονται την τεχνολογία ώστε να περάσετε όμορφα. Φάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια χωρίς κινητά και tablets στο τραπέζι ή οργανώστε ένα πικ νικ για όλη την οικογένεια. Τα μικρά πράγματα, κάνουν στο τέλος μεγάλη διαφορά.

Βρες την ισορροπία που δουλεύει για την οικογένειά σου

Πολύ βασικό κομμάτι είναι του να βρεις ο ίδιος την «χρυσή τομή», την ισορροπία που χρειάζεται ώστε να είστε όλοι ικανοποιημένοι αλλά όχι εξαρτημένοι από την τεχνολογία. Υπάρχουν μέρες που έχετε ανάγκη να βλέπετε ταινίες πολλές online και αυτό είναι φυσιολογικό, όμως πρέπει να υπάρχουν και μέρες που κλείνετε τις συσκευές τεχνολογίας και λειτουργείτε σαν οικογένεια.

Δώσε εσύ το παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν, όχι ό,τι ακούνε. Δώσε εσύ το παράδειγμα στα παιδιά σου και σίγουρα, θα είναι πιο εύκολο να τα πείσεις να αφήσουν το κινητό τους.

Θέσε ένα όριο στη χρήση τεχνολογίας, ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές

Ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα και τα Χριστούγεννα, είναι απαραίτητο να έχουν τα παιδιά σου ένα οργανωμένο πρόγραμμα από το οποίο δεν πρέπει να παρεκκλίνουν. Για παράδειγμα, σε χαλαρές περιόδους, μπορείς να ορίσεις ένα διάστημα 2 ωρών στο οποίο μπορούν να βλέπουν ό,τι θέλουν στην τηλεόραση ή στο κινητό τους, αλλά όχι παραπάνω.

Οργάνωσε δραστηριότητες που δεν απαιτούν τη χρήση τεχνολογίας ώστε να διασκεδάσετε όλοι μαζί

Ένα ακόμα σημαντικό tip, είναι να οργανώνεις δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές για όλη την οικογένεια, αλλά δεν απαιτούν τη χρήση τεχνολογίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε συγκεκριμένα μουσεία ή θεματικά πάρκα, και σίγουρα το να συζητάτε για δεινόσαυρους είναι πιο διασκεδαστικό από το να βλέπετε βίντεο στο Youtube.

Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να επικοινωνούν ουσιαστικά, και όχι μέσω συσκευών

Η επικοινωνία ή καλύτερα η ουσιαστική επικοινωνία, είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία όλων μας. Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους φίλους τους, και όχι μέσα από οθόνες.

Διάβασε ακόμα:

Εσύ ξέρεις τι συμβαίνει στο Instagram του παιδιού σου;

Γιατί Τα Σημερινά Παιδιά Δυσκολεύονται Να Κρατήσουν Σωστά Ένα Μολύβι

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.