Η φροντίδα του αγαπημένου σου ανθρώπου ίσως απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου και δε σου αφήνει ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να ασχοληθείς με τα επαγγελματικά σου. Ενδεχομένως τα έχεις αφήσει λίγο πίσω, ή και πολύ, ή να τα έχεις εγκαταλείψει. Μην ξεχνάς όμως ότι και η επαγγελματική ενασχόληση αποτελεί για σένα μια διέξοδο, έναν τρόπο να εστιάσεις σε κάτι άλλο, να νιώσεις δημιουργικός και αποδοτικός και να πάρεις χαρά και ικανοποίηση. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να (ξανα)ασχοληθείς με τα επαγγελματικά σου, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

Συμβουλή #1: Βρες τρόπο να παραμείνεις ενημερωμένος

Ίσως έχεις αφήσει τη δουλειά σου, ίσως δουλεύεις part time ή και εξ αποστάσεως προσπαθώντας να εξισορροπήσεις την προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή και την ιδιότητα του φροντιστή με εκείνη του εργαζομένου. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, προσπάθησε όσο μπορείς να παραμείνεις ενημερωμένος και να ξέρεις τι συμβαίνει στο χώρο σου. Ακόμα κι αν οι προτεραιότητές σου έχουν αλλάξει, αν εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι για τα επαγγελματικά σου, προσπάθησε να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις στον τομέα σου και παρακολούθησε σεμινάρια και online μαθήματα πάνω στο αντικείμενό σου, προκειμένου να αποκτήσεις επιπλέον δεξιότητες. 

Συμβουλή #2: Φτιάξε το βιογραφικό σου

Το πρώτο βήμα αν θέλεις να αναζητήσεις μία δουλειά και να επιστρέψεις στον επαγγελματικό στίβο είναι η δημιουργία ή η ενημέρωση του βιογραφικού σημειώματος. Με τη βοήθεια του διαδικτύου, πλέον είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς ένα προσχέδιο για το βιογραφικό του σημείωμα και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του. Αυτό που πρέπει να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου όταν συμπληρώνεις το βιογραφικό σου είναι ότι οι περισσότεροι εργοδότες αφιερώνουν ελάχιστα δευτερόλεπτα στην ανάγνωση των βιογραφικών, γι’ αυτό θα πρέπει να το κάνεις ελκυστικό. Και κάτι ακόμα. Πέρα από τις πληροφορίες που θα αναφέρεις, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν γραμματικά και συντακτικά λάθη, στη δομή και στη συνολική εικόνα του βιογραφικού.

Συμβουλή #3: Βάλε πρόγραμμα

Σίγουρα ως φροντιστής, έχεις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις και μετά από μια κουραστική ημέρα είναι εύκολο να αμελήσεις την αναζήτηση εργασίας. Για να καταφέρεις όμως να μείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου, πρέπει να έχεις πρόγραμμα. Γι’ αυτό όρισε κάθε μέρα ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου δεν θα ασχολείσαι με τίποτα άλλο παρά μόνο με αυτό. 

Συμβουλή #4: Σκέψου τι θέλεις να κάνεις

Αν η ειδικότητά σου είναι πολύ συγκεκριμένη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν όχι, τότε πρέπει να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου: Τι ξέρω να κάνω; Σε τι είδους εταιρείες θέλω να εργαστώ; Ακόμα και αν δεν έχω όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση που επιθυμώ, έχω τη δυνατότητα να τα αποκτήσω και πώς; Ποιες εταιρείες έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα και ποιες μου επιτρέπουν να έχω ευέλικτο ωράριο εργασίας ή και να εργάζομαι από το σπίτι; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσεις σχεδιάζοντας το πλάνο σου. 

Συμβουλή #5: Φτιάξε μία λίστα με εταιρείες

Αφού απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και αποφασίσεις προς τα πού θα κινηθείς –τουλάχιστον σε πρώτη φάση – καλό είναι να καταγράψεις τις εταιρείες στις οποίες μπορείς να στείλεις το βιογραφικό του. 

Συμβουλή #6: Ψάξε τις αγγελίες

Εφημερίδες με αγγελίες και αντίστοιχες ιστοσελίδες δημοσιεύουν καθημερινά θέσεις εργασίας. Μία εύκολη λύση είναι να πρσθέσεις όλες αυτές τις ιστοσελίδες στα “αγαπημένα” σου στον υπολογιστή σου, έτσι ώστε να  μπορείς πολύ εύκολα καθημερινά να ελέγχεις αν έχουν δημοσιευτεί νέες θέσεις εργασίας.

Συμβουλή #7: Επικοινώνησε με γνωστούς και φίλους

Ενημέρωσε τον κύκλο σου ότι ψάχνεις για δουλειά και ζήτησέ τους να σε έχουν υπόψη τους, αν προκύψει κάτι. Ειδικά αν οι φίλοι και οι γνωστοί σου εργάζονται στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, η επικοινωνία μαζί τους θα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και μάλιστα μπορούν και οι ίδιοι να αποτελέσουν τις συστάσεις σου σε μια ενδεχόμενη θέση εργασίας. Αν εργαζόσουν παλιά, έλα σε επαφή και με τους παλιούς σου συναδέλφους. Άρχισε να επικοινωνείς ξανά μαζί τους και δείξτους ότι παρόλο που φροντίζεις το αγαπημένο σου πρόσωπο, ενδιαφέρεσαι και για τη δουλειά σου και θέλεις να εργαστείς. 

Συμβουλή #8: Εξοικειώσου με το LinkedIn

Μπορεί να γνωρίζεις, μπορεί και όχι. Το LinkedIn είναι το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για τα επαγγελματικά σου, οπότε εξοικειώσου με αυτό και αξιοποίησέ το! Ειδικά αν έχεις σταματήσει να εργάζεσαι, το LinkedIn είναι ο καλύτερος σου φίλος, γιατί μπορείς να συνδεθείς με άτομα του χώρου που μπορεί να φανούν χρήσιμα, να ενημερωθείς για τις εξελίξεις, να επικοινωνήσεις με όποιον σε ενδιαφέρει και φυσικά να ψάξεις για μία δουλειά και να υποβάλεις πολύ απλά και εύκολα την αίτησή σου μέσα από αυτό. Το προφίλ σου στο LinkedIn λειτουργεί σαν ένα διαδικτυακό βιογραφικό που πρέπει πάντα να είναι ενημερωμένο και να λέει ποιος είσαι και τι κάνεις, έτσι ώστε να μπορείς κι εσύ να προσελκύσεις τα κατάλληλα άτομα. Επομένως, αν σε ενδιαφέρει να αναζητήσεις μία δουλειά, άρχισε να το φτιάχνεις κι εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου προσφέρει. Καλή επιτυχία!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου

Τι σημαίνει να είσαι Φροντιστής;