Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ότι η αυτό-ύπνωση δεν είναι μεταφυσική ή μαγική διαδικασία.
– Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις στην ευγνωμοσύνη.


Όταν ακούν τη λέξη ύπνωση ή αυτο-ύπνωση, πολλοί φαντάζονται κάτι μεταφυσικό ή ίσως κάποια παράσταση ενός μάγου. Ωστόσο, η ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του νου που παρατηρείται στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Μπορεί κάποιος, αφού μάθει τον τρόπο, εύκολα και με ασφάλεια να μπαίνει σε αυτή την κατάσταση (αυτο-ύπνωση) και να αλλάζει περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές – ώστε να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του. Σκόπιμο είναι, ωστόσο, να εξηγήσουμε ακριβώς τον ορισμό της.

Τι είναι ύπνωση;

Η ύπνωση είναι μια βαθιά κατάσταση δεκτικότητας, αποκριτικότητας και ανοικτότητας σε σκέψεις, αισθήσεις ή δράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση αυτόματων θετικών αποκρίσεων. Χαρακτηρίζεται από βαθιά χαλάρωση, σωματική και νοητική, μεγαλύτερη επίγνωση και διευρυμένη αντίληψη. Είναι μία κατάσταση εσωτερικής ειρήνης και ευεξίας, κατά την οποία ο υποσυνείδητος νους είναι ανοικτός και δεκτικός σε νέο προγραμματισμό.

Σου έχει συμβεί αυτό;

Πιθανόν δεν το υποψιάζεσαι, όμως βρίσκεσαι σε κατάσταση ύπνωσης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή λίγο πριν κοιμηθείς ή λίγο πριν ξυπνήσεις. Θα αντιληφθείς την κατάσταση, όταν νιώσεις μυρμήγκιασμα στις άκρες των δακτύλων, ελαφρύ μούδιασμα, ελαφριά αίσθηση σαν να αιωρείσαι ή σαν να βυθίζεσαι. Μπορεί ακόμα να νιώσεις την ενέργεια να ρέει στο σώμα σου και μία όξυνση των αισθήσεων. Ή ελαφρές κινήσεις των βλεφάρων, καθώς νιώθεις ότι είσαι σε μία μισοκοιμισμένη κατάσταση (ενώ δεν κοιμάσαι). Όλα αυτά θεωρούνται κατάσταση ύπνωσης.

Πώς όμως μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου με τη βοήθεια της αυτο-ύπνωσης;

Σου παραθέτω τη διαδικασία βήμα-βήμα, για να την δοκιμάσεις:

Βάλε ένα στόχο, μία πρόθεση

Μια εικόνα για το πώς θέλεις να είναι η ζωή σου έχοντας υψηλή αυτοεκτίμηση, αγαπώντας τον εαυτό σου και νιώθοντας άφθονη αυτοπεποίθηση. Η αυτό-ύπνωση μπορεί, μάλιστα, να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου σήμερα.

Διατύπωσε μία δήλωση με αυτά τα χαρακτηριστικά

Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και να δημιουργεί ζωηρές εικόνες που είναι πάντα θετικές, πιθανές, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εμπεριέχουν δράση. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να αναγνωρίσεις μία περιοριστική πεποίθηση. Π.χ. «Δεν πιστεύω στον εαυτό μου και δεν αρέσω σε κανέναν». Μπορείς να εξετάσεις καταστάσεις, ώστε να βρεις πότε συγκεκριμένα το πιστεύεις αυτό και πόσο συχνά. Αναρωτήσου επίσης αν υπάρχουν καταστάσεις που αυτό δεν είναι ισχύει. Μετά άλλαξε αυτό που συνηθίζεις να πιστεύεις με μία θετική δήλωση: «Νιώθω καλά με τον εαυτό μου και αρέσω στους άλλους».

Κάθισε ή ξάπλωσε σε μία αναπαυτική θέση και ανάπνευσε

Στα σεμινάριά μου χρησιμοποιώ μία μαύρη βούλα, την οποία τοποθετώ λίγο πιο πάνω από το ύψος το ματιών. Κοίταξε τη βούλα παρατεταμένα. Μόλις τα βλέφαρα αρχίζουν να πεταρίζουν, πάρε τρεις βαθιές εισπνοές και καθώς τα κλείνεις απελευθέρωσε όλη την ένταση από όλο σου το σώμα.

Χαλάρωσε βαθύτερα

Πώς θα το κάνεις αυτό; Με το να οραματιστείς την αναπνοή να ταξιδεύει και να χαλαρώνει όλα τα μέρη του σώματός σου. Αφιέρωσε 10 δευτερόλεπτα για κάθε μέρος του σώματος με αυτή τη σειρά: κεφάλι, λαιμός, ώμοι, χέρια, στήθος, στομάχι, λεκάνη, πόδια, πατούσες. Δώσε έμφαση στην αναπνοή, γιατί η σωστή αναπνοή μειώνει το άγχος σου.

Οραματίσου σαν να έχεις ήδη πετύχει τον στόχο

Πες το, δες το, οραματίσου το, νιώσε το, βίωσέ το σαν να συμβαίνει στην πραγματικότητα τώρα.

Νιώσε τα αντίστοιχα συναισθήματα

Παρατήρησε αν υπάρχουν συναισθήματα. Θυμήσου, τα συναισθήματα είναι το καύσιμο που στέλνει το υποσυνείδητο σε δράση. Κράτησε επαφή μαζί τους. Αν είναι αρνητικά ή περιοριστικά, άσ’ τα απαλά να φύγουν, απελευθέρωσέ τα.

Νιώσε ευγνωμοσύνη

Αφιέρωσε 20 δευτερόλεπτα ή παραπάνω νιώθοντας ευγνωμοσύνη που κατάφερες να πετύχεις τον θετικό σου στόχο. Το πόσο καλά θα δουλέψει, εξαρτάται από το πόσο ρεαλιστικά θα κάνεις την εικόνα της δήλωσής σου και πόσο θα τη βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Επίσης, ρόλο κλειδί παίζει πόσο παρών θα νιώσεις σε όλο αυτό, σαν να συμβαίνει στο εδώ και τώρα.

Τη διαδικασία τη διάβασες. Τώρα μένει απλά να τη δοκιμάσεις.

Διάβασε ακόμα:

Αυτο-Ύπνωση. Η Εμπειρία Που Σε Βοηθάει Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου Με Τη Δύναμη Του Μυαλού Σου

Οι Συνήθειες Που Βλάπτουν Την Εμπιστοσύνη Στον Εαυτό Και Τις Δυνάμεις Σου

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.