Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δε χρειάζεται να τα αντιμετωπίζεις όλα μόνος σου.
-Πρέπει να πετυχαίνεις ένα στόχο κάθε μέρα.


Όποιους στόχους κι αν ελπίζεις να πετύχεις, όποια εμπόδια κι αν συναντήσεις στο μονοπάτι σου για την επιτυχία, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι μεγαλύτερες μάχες είναι ανάμεσα σε σένα και τον εαυτό σου. 

Η αλήθεια είναι ότι οι συμπεριφορές και οι πράξεις πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν από την σκέψη σου. Και στο μυαλό βρίσκεται το μονοπάτι για την επιτυχία ή την αποτυχία. Το πρώτο βήμα για ένα δυνατό και επιτυχημένο μυαλό είναι να αναλάβεις την ευθύνη για τον τρόπο που σκέφτεσαι. 

Ακολουθούν 7 τρόποι να ενισχύσεις την ψυχική σου δύναμη.

1. Ανακάλυψε ακριβώς τι θέλεις

Οι άνθρωποι που είναι σίγουροι για την πορεία τους και γνωρίζουν την αρχή και το τέλος τους, δεν μιλούν γενικόλογα για τις προθέσεις και τις πράξεις τους. Είναι ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τους στόχους τους και θα δράσουν αναλόγως σε κάθε βήμα της διαδρομής. 

2. Μη μεγαλοποιείς την καθημερινότητά σου

Μερικοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τείνουν να εξηγούν την κατάστασή τους με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ενώ η πραγματικότητα δεν είναι τόσο σοβαρή. Συνηθίζουν να μιλούν με αρνητική ενέργεια, σαν να εκτυλίσσεται κάποια κρίση, χωρίς λύση. Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι σε παρόμοια σενάρια αποφεύγουν να παρασύρονται στο δράμα τους. Αντί για αυτό, θα εστιάσουν στην αναζήτηση κάθε δυνατής λύσης σε ένα πρόβλημα και θα λάβουν τη σωστή απόφαση με αυτοπεποίθηση. 

3. Μην μετανιώνεις για μια απόφαση που πήρες στο παρελθόν 

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι ίσως μετάνιωσαν μια απόφαση, όταν την πήραν, ή τη σκέφτονταν για μια χρονική περίοδο αφού την έλαβαν. Γι’ αυτό το λόγο, κάνε ό,τι κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι: σταμάτα να υπεραναλύεις τι θα έπρεπε ή τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Εστίασε στην αυτοφροντίδα, θεράπευσε τις πληγές σου και προχώρα. Ό,τι κι αν συνέβη, έγινε στο παρελθόν και δεν έχει δύναμη ή έλεγχο πάνω σου. 

4. Δεν είσαι μόνος σου

Όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι είναι: “Σε ποιον πρέπει να μιλήσω σήμερα;” Τα επιτυχημένα άτομα θα συναναστρέφονται ένα δίκτυο σοφών και συμβούλων, από τους οποίους θα μπορούν να αποκομίσουν γνώση για κάθε μοναδική περίσταση. Γνωρίζουν ότι αυτές οι επαφές μπορούν να είναι κάποια στιγμή πολύτιμες πηγές συμβουλών και πληροφοριών. 

5. Ξεκίνα να πετυχαίνεις ένα ρεαλιστικό στόχο κάθε μέρα 

Οι ψυχικά δυνατοί προγραμματίζουν σωστά. Τηρούν ένα πρωινό τελετουργικό για να οργανώσουν τη μέρα τους και αποφασίζουν για τον ένα στόχο της ημέρας που θα πετύχουν και μένουν συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας. Να είσαι σίγουρος ότι θα συμβούν διάφορα που θα σου αποσπάσουν την προσοχή, αλλά τα ψυχικά δυνατά άτομα θα προστατεύσουν με όλες τις δυνάμεις τους το πρόγραμμά τους, ώστε στο τέλος της ημέρας να έχουν πετύχει το στόχο τους. 

6. Αφιέρωσε το χρόνο και την ενέργειά σου σε ό,τι αξίζει περισσότερο

Πολλές φορές, δεν μπορούμε να πούμε όχι, είμαστε ανίκανοι να βάλουμε όρια. Για να αποφύγεις την εξάντληση, αναρωτήσου κάθε μέρα: “Τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μου αυτήν τη στιγμή;” Αυτό είναι το πεδίο, όπου ο χρόνος και η ενέργειά σου θα έπρεπε να εστιάζουν, για να αισθάνεσαι πιο ολοκληρωμένος και αποδοτικός. 

7. Βρες το κουράγιο να προχωρήσεις

Ένας φίλος μου παραλύει από το φόβο εδώ και μια δεκαετία. Το φόβο της αλλαγής καριέρας, το φόβο της αποτυχίας και το φόβο της οικονομικής ανασφάλειας, για εκείνον και τα παιδιά του. Είναι κυρίως ένα ψυχικό εμπόδιο που τον κρατά πίσω από τον ακολουθήσει τα όνειρά του. Αν βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση, το σημαντικό είναι να βρεις το κουράγιο και να κάνεις το πρώτο βήμα. Μόλις σταματήσεις να υπεραναλύεις όλα τα “τι θα γινόταν αν”, ξεκίνα και η μόνη ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι “Τι πρέπει να κάνω για να ξεκινήσω;”

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες κατά την διάρκεια μίας κρίσης

Διαχείριση αλλαγής: βγείτε εκτός της “ζώνης ασφαλείας” σας

Author(s)

  • Marcel Schwantes

    ειδικός σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης

    Ο Marcel Schwantes είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.