Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το σωστό επαγγελματικό λεξιλόγιο.
-Γιατί να αποφεύγεις τις βαρύγδουπες εκφράσεις.


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι στο Λονδίνο, η εικόνα που αντανακλάται από εμάς προς κάθε εξωτερικό παρατηρητή, πλην του ότι έχει διαφοροποιηθεί άρδην εν έτει 2019, τον επηρεάζει σε ποσοστό έως και 60%. Η εμφάνιση μας, οι ενδυματολογικές επιλογές, η στάση του σώματος, η χειραψία, ο λόγος, το βλέμμα μας καθιστούν τον καμβά επί του οποίου θα δημιουργήσουμε, όταν μας δοθεί το βήμα. 

Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι προαναφερθέντες παράγοντες ποικίλουν και τροποποιούνται βάσει συνθηκών. Ωστόσο, ένας εξ αυτών δύναται να παραμείνει αναλλοίωτος και να υπερισχύσει όλων, καθιστάμενος ως ακρογωνιαίος λίθος και «από μηχανής θεός» της επικοινωνιακής μας σχέσης. Στα εργασιακά περιβάλλοντα το πρώτο επίπεδο προς κατοχύρωση μιας θέσης καθίσταται η «επαγγελματική συνέντευξη», στην οποία, ενώ αρκετοί θεωρούν πως πέτυχαν –καθώς απάντησαν όπως «πρέπει»-  τελικά δεν επιλέχθηκαν. Θα δούμε, λοιπόν, επτά τρόπους που επισπεύδουν τη διαδικασία αυτή και την επισφραγίζουν με επιτυχία. 

1.Μην χρησιμοποιείς κοινότοπα ρήματα

Σαφώς και θα σε προσφωνήσουν οι αρμόδιοι, πρωτού εισέλθεις στον χώρο ωστόσο σίγουρα θα χρειαστεί να επαναλάβεις το ονοματεπώνυμό σου, ενδεχομένως στην αρχή της συνέντευξης. Αντί να μονολογήσεις αμήχανα «με λένε» ή το ακόμα απλοϊκότερο «είμαι ο τάδε», δοκίμασε το «ονομάζομαι». Αντίστοιχα, στις πιο προσωπικές ερωτήσεις αναφορικά με την κατοικία ή τις προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες, απόφυγε ρήματα όπως «μένω» ή «δούλεψα» και αντικατάστησέ τα ως εξής, «είμαι κάτοικος» ή «κατοικώ», «εργάστηκα» ή «συνεργάστηκα». 

2.Απόφυγε τους βερμπαλισμούς 

Μην επιστρατεύεις πομπώδεις λέξεις και εκφράσεις χωρίς ουσιαστικό νόημα, αποκλειστικά για να προκαλέσεις τον εντυπωσιασμό του ακροατηρίου σου. Λέξεις όπως γεραρός, γλίσχρος, ιταμός, εναργής, ευεπίφορος, μειλίχιος, φαλκιδεύω, ψήγμα και άλλες των οποίων το νόημα ενδεχομένως αγνοείς και εσύ ο ίδιος και οι συνομιλητές σου καθιστούν το λόγο σου λεξιθηρικό και καταδεικνύουν πως έχεις αφενός προετοιμαστεί ικανοποιητικά, αφετέρου όμως με έναν τρόπο απρεπή. Μην εντάσσεις στο λόγο σου σύνθετες λέξεις, λέξεις με πολλές παρηχήσεις, λέξεις με συμπλέγματα που ηχούν βαρείς. 

3.Μην πλατιάζεις 

Είναι φυσικό επόμενο πως όταν κάτι το επιθυμούμε πολύ και αναφερόμαστε σε αυτό υποπίπτουμε σε υπεργενικεύσεις και πλατιασμούς. Στην προκειμένη, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί ακροατές και δέκτες της ερώτησης που θα μας απευθύνουν. Ένα πολύ μεγάλο λάθος το οποίο κάνουμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι πως ακούμε την ερώτηση όπως θεωρούμε ότι θα μας τη θέσουν και όχι όπως πράγματι μας τη θέτουν. Για το λόγο αυτό απαντάμε, αλλά τμηματικά, επιλεκτικά και όταν συνειδητοποιούμε ότι αγνοούμε κάποιο νοηματικό τμήμα της ερώτησης, τότε προσθέτουμε περιττές πληροφορίες. 

4.Δώσε έμφαση στη σωστή άρθρωση

Κατά την άρθρωση, ήχοι παράγονται από τις φωνητικές χορδές και στη συνέχεια με τη συνδρομή των υπόλοιπων οργάνων της φώνησης, μετατρέπονται σε φθόγγους, συλλαβές και λέξεις. Σωστή άρθρωση έχουμε όταν προφέρουμε ξεχωριστά, διακριτά και με καθαρότητα αυτούς τους φθόγγους που καταλήγουν μέσω των συλλαβών σε λέξεις. Πολλές φορές, επειδή ακριβώς βιαζόμαστε να μιλήσουμε γρήγορα, παραλείπουμε, αντικαθιστούμε ή παραφθείρουμε συνήθως τα φωνήματα. Συχνά, ενθέτουμε μορφήματα στις λέξεις ή αλλοιώνουμε την ακουστική τους μέσω οποιασδήποτε απλούστευσης. Καλό θα ήταν λοιπόν να αρθρώνουμε αργά, καθαρά και να κάνουμε τις πρέπουσες παύσεις, τονίζοντας στη σωστή συλλαβή. 

5.Ρύθμισε τον τόνο της φωνής σου 

Πρόσφατα πειράματα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, έβγαλαν το εξής αποτέλεσμα: οι άνθρωποι μπορούν να θεωρήσουν ότι είσαι πιο έξυπνος από κάποιον άλλον, μόνο και μόνο από τον τόνο της φωνής σου. Ακόμα και αν λες τα ίδια πράγματα. Η χροιά, η τονικότητα, το ύψος, το ηχόχρωμα της φωνής σου είναι στοιχεία που συνθέτουν τη μελωδία της επιτυχίας σου. Προσπάθησε να μιλάς από το διάφραγμα, καθώς έχει αποδειχθεί πως ηχεί ισχυρότερα η φωνή όταν εκπνέεται απο αυτό. Μάλιστα συνδύασε την διαδικασία αναπνοής και εκπνοής σου κατά τρόπο τέτοιο που να μην πραγματοποιούνται στο μέσο των λέξεων, παρά στα σημεία που θέλεις να πραγματοποιήσεις παύση.  Μην τρέψεις τη φωνή σε μπάσα και μην προβείς σε εκλέπτυνσή της. Διατήρησε μια σταθερή ροή, μέσης έντασης και απόλυτης καθαρότητας.

6.Απόφυγε τις ανώφελες παύσεις 

Προφανώς και η δομή του λόγου σου θα χαρακτηρίζεται από ροϊκότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα πρέπει να αποβείς υπερφίαλος. Βέβαια δεν αρμόζει να είσαι και φειδωλός. Εν μέρει οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων είναι τυποποιημένες, επομένως, έχοντας την όποια επαγγελματική εμπειρία, δύνασαι να προετοιμάσεις ορισμένες απαντήσεις έστω στο βασικό σκελετό τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις το πολλαπλό κεκέδισμα, την αερολογία μέσω αέναης επανάληψης των φωνηέντων «ε» και «α» ή τις μακροσκελείς παύσεις. Δημιούργησε εκ των προτέρων ένα εσωτερικό ειρμό σκέψεων και αποτύπωσέ τον λεκτικά ανάλογα με το εργασιακό περιβάλλον. 

7.Απόκλεισε τις προστακτικές

Φράσεις όπως «πάρτε με τηλέφωνο» ή «ενημερώστε με» ή ακόμα και «πείτε μου», κάθε άλλο παρα τον λόγο σου εξομαλύνουν. Αντιθέτως, δημιουργούν μια επιθετική στάση, συνοδευόμενη από άκρατη βεβαιότητα για επιτυχία που ενδέχεται να αποβεί μοιραία. Ίσως ορισμένοι να εκλάβουν τη χρήση της προστακτικής ως προσβολή ή έλλειψη τρόπων. Λογικό ενδεχομένως αφού στην παρούσα περίσταση, εσύ είσαι ο «εξεταζόμενος». Προσπάθησε να φανείς ήπιων τόνων, επιλέγοντας φρασεολογία δυνητική και υποτακτική, «θα αναμένω επικοινωνία από μέρους σας» ή «βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση». 

Ένα ορθό επαγγελματικό προφίλ φυσικά αποτελεί κράμα πολλαπλών παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών. Ο εκλεπτυσμένος λόγος προδιαθέτει φυσικά τον ακροατή ή τον συνομιλή με τρόπο ώστε να διάκειται θετικά προς εμάς, παραβλέποντας ενδεχόμενα λοιπά ολισθήματα. Δεν εκμηδενίζει ωστόσο το ενδεχόμενο αποτυχίας. Εξασφαλίζει, όμως, την επιτυχία όταν είμαστε προετοιμασμένοι στις υπόλοιπες πτυχές. Αποβαίνει λοιπόν, η κορωνίδα της επαγγελματικής ανέλιξης, όταν συνδυάζεται απο αντίστοιχου κύρους πράξεις. Άλλωστε, όπως είπε και ο Δημοκράτης, ο Αθηναίος ρήτορας, «Λόγος έργου σκιή», δηλαδή «Τα λόγια είναι η σκιά των έργων». Υπό την έννοια ότι όπως η σκιά συμπληρώνει και ακολουθεί τη φιγούρα, κατά όμοιο τρόπο ο ορθός λόγος εφάπτεται τέλεια των επαγγελματικών ενεργειών. 

Διάβασε ακόμα:

Τα 11 Συχνότερα Εκφραστικά Λάθη Στον Καθημερινό Λόγο

Η Δύναμη Των Λέξεων

Author(s)

  • Η Φρέρια Παπαθανασίου είναι απόφοιτος του κλασικού τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Κατέχει το ανώτατο πτυχίο γλωσσομάθειας στα αγγλικά και στα γαλλικά. Ασχολείται, παράλληλα με τη διδασκαλία, και με τη Συμβουλευτική Μεθοδολογία Διαβάσματος, καθώς και τη Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αρθρογραφεί για το προσωπικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο που διατηρεί και ασχολείται με τη μετάφραση, την επεξεργασία και την επιμέλεια φιλολογικών κειμένων.