Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να οριοθετήσεις το χώρο εργασίας σου.
-Τι έπιπλα να επιλέξεις.


Περνάμε πολύ χρόνο στο χώρο εργασίας μας, είτε πρόκειται για ένα παραδοσιακό γραφείο, είτε για ένα γραφείο στο σαλόνι μας και ο τρόπος που είναι διαμορφωμένη αυτή η περιοχή επηρεάζει τη διάθεση και την αποδοτικότητά μας. Ένα φορτωμένο, ακατάστατο γραφείο είναι τόσο κακό όσο ένα αποστειρωμένο γραφείο χωρίς χαρακτήρα. Πρέπει να βρεις την ισορροπία μεταξύ δύο άκρων και να δημιουργήσεις ένα πραγματικά ήρεμο, χαλαρωτικό χώρο που θα σε βάλει στη σωστή διάθεση για να κάνεις τη δουλειά σου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εξασφαλίσεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας.

1.Όρισε τον χώρο εργασίας

Πρώτα από όλα, αν δουλεύεις από το σπίτι, ίσως είσαι εξοικειωμένος με το γεγονός ότι δεν έχεις ένα προκαθορισμένο γραφείο. Ωστόσο, το να δουλεύεις από τον καναπέ σου ή ακόμα χειρότερα από το κρεβάτι σου, δεν είναι κακό μόνο για την αποδοτικότητά σου, αλλά και για το σώμα σου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι υψίστης σημασίας να ορίσεις έναν εργασιακό χώρο, όπου οι δουλειές του σπιτιού δεν θα σε απασχολούν και θα μπορείς να εργαστείς με την ησυχία σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις ένα κενό δωμάτιο για να το μετατρέψεις σε γραφείο, μια γωνιά σε ένα δωμάτιο είναι καλύτερη από το τίποτα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια ρουτίνα και να ξεκινάς κάθε μέρα με παραγωγικό τρόπο.

2.Ξεκαθάρισε το χώρο σου

Ανεξάρτητα από το εάν δουλεύεις από το σπίτι ή έχεις το δικό σου εταιρικό γραφείο, η ακαταστασία είναι ένα μεγάλο “όχι”. Η υλική ακαταστασία δημιουργεί ψυχική ακαταστασία και σε στρεσάρει. Εκτός από την τακτοποίηση και την οργάνωση του χώρου σου, πρέπει να απομακρύνεις οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι. Κάνε την τακτοποίηση μέρος της καθημερινής ή της εβδομαδιαίας σου ρουτίνας και θα καταφέρεις να κάνεις το χώρο εργασίας σου πολύ πιο ήρεμο.

3.Αγόρασε τα κατάλληλα έπιπλα

Όπως αναφέρθηκε ξανά, το να δουλεύεις από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου δεν είναι το ιδανικό. Μία κακή καρέκλα είναι καλύτερη, αλλά όχι αρκετή. Για να φροντίσεις το σώμα σου και να αποφύγεις τους ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη, στο λαιμό και στους καρπούς, φρόντισε να έχεις έναν εργονομικό χώρο εργασίας. Ξεκινώντας από τα βασικά, θα χρειαστείς μία άνετη καρέκλα που στηρίζει την πλάτη σου. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της σωστής στάσης κατά τη διάρκεια της δουλειάς, η αναζήτηση ποιοτικών επίπλων δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Ακόμα, ίσως πρέπει να σκεφτείς ένα εργονομικό ποντίκι και πληκτρολόγιο αν πληκτρολογείς πολύ. Θα συνειδητοποιήσεις ότι όταν το γραφείο σου αποκτήσει στυλάτα και βολικά έπιπλα, η διάθεσή σου θα βελτιωθεί.

4.Εξασφάλισε άπλετο φως

Για ένα πιο όμορφο και ήρεμο εσωτερικό χώρο, χρειάζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά ακόμα και εδώ υπάρχουν μέρες που ο ήλιος δεν σου κάνει το χατίρι. Γι’ αυτό το λόγο, εφοδιάσου με λάμπες που μιμούνται το φως του ήλιου. Φρόντισε τα φώτα να μην είναι πολύ σκληρά, ώστε να μην βλάψουν τα μάτια σου  αλλά και να μην χαμηλώνουν γιατί θα σε πάρει ο ύπνος. Ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας σε κάθε χώρο, οπότε μην παραλείψεις αυτό το βήμα.

5.Η φύση είναι ο καλύτερός σου φίλος

Δεν είναι νέο ότι η φύση έχει super δυνάμεις που επηρεάζουν θετικά τους ανθρώπους. Μπορείς να αξιοποιήσεις τα οφέλη των φυτών βάζοντάς τα στο γραφείο σου. Απογειώνουν την εμφάνιση κάθε γραφείου και φέρνουν αυτήν την πολυπόθητη ηρεμία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καθαρίζουν τον αέρα. Ακόμα και οι εικόνες φυσικών τοπίων μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα ηρεμίας, οπότε αν το μικροσκοπικό γραφείο σου δεν μπορεί να φιλοξενήσει ένα φίκο, κάτι μικρό είναι καλύτερο από το τίποτα.

6.Αξιοποίησε τα οφέλη της μουσικής

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ακούν μουσική ενώ δουλεύουν. Αν, όμως, οι στίχοι σε αποσυντονίζουν, άκουσε κομμάτια με όργανα, όπως jazz ή κλασική μουσική που όχι μόνο θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα, αλλά και θα αυξήσει τη συγκέντρωσή σου μειώνοντας τους περισπασμούς. Μπορείς να αξιοποιήσεις τη δύναμη της μουσικής ακόμα κι αν μοιράζεσαι το γραφείο σου χρησιμοποιώντας ακουστικά.

7.Πρόσθεσε λίγη διακόσμηση

Ενώ δεν πρέπει να το παρακάνεις, λίγη διακόσμηση μπορεί να κάνει το γραφείο σου πιο ήρεμο και οικείο. Εκτός από τα φυτά, μπορείς να προσθέσεις κάποιο πόστερ με ένα ενθαρρυντικό quote που αγαπάς ή να πάρεις στο γραφείο μερικά από τα αγαπημένα σου αρωματικά κεριά. Φρόντισε μόνο να ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι οπτικά ευχάριστο.

Αν έχεις την ευκαιρία να διαμορφώσεις τον χώρο εργασίας σου, είσαι τυχερός γιατί μπορείς να ενσωματώσεις όσες ιδέες επιθυμείς και να δημιουργήσεις τον ιδανικό χώρο για σένα. Μόλις κάνεις αυτές τις αλλαγές, είναι βέβαιο ότι θα παρατηρήσεις μία αλλαγή όχι μόνο στη διάθεση αλλά και στην αποδοτικότητά σου όταν ξεκινάς την ημέρα σου στο νέο σου χώρο.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Σωστά Επικοινωνείς Τις Επαγγελματικές Σου Επιτυχίες;

Πώς Να Ξεχωρίσεις Όταν Κάνεις Αίτηση Για Μία Δουλειά

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.