Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να μπορέσεις να αποταμιεύσεις χρήματα.
-Πώς να ελέγξεις πόσα ξοδεύεις και πού.


Το άγχος για τα οικονομικά είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στην ζωή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα 85% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν είπαν πως έχουν βιώσει στρες για τα οικονομικά τους, ενώ 30% παραδέχτηκαν ότι νιώθουν συνέχεια αγχωμένοι για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος για να βάλεις ένα φρένο αν νιώθεις κι εσύ έτσι. Για την ακρίβεια, παρακάτω θα βρεις 7 τρόπους ώστε να σταματήσεις να αγχώνεσαι:

Ζήσε απλά

Προσπάθησε να μην βάζεις χρέη ώστε μετά να μην ανησυχείς για την αποπληρωμή τους. Φυσικά, αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη μιας και θα πρέπει να ζεις ενδεχομένως σε ένα μικρό σπίτι ή να οδηγείς ένα παλιό αμάξι. Ωστόσο, σίγουρα θα απαλλαγείς από το μόνιμο άγχος για το πώς θα τα καταφέρεις αφού βασικά, έχεις πλανάρει την ζωή σου με βάση το budget σου.

Μάθε να λες όχι

Σκέψου που θες να ξοδέψεις τα χρήματά σου και αν οι προτάσεις που έχεις για φαγητό ή για διασκέδαση δεν σε ικανοποιούν, απλά πες όχι. Ίσως αν έχεις χρήματα για ένα ποτό, να μην είναι τόσο συνετό να πάρεις δεύτερο και τρίτο, παρά την πίεση της παρέας σου. Εξάλλου, μπορείς να περάσεις καλά ακόμα και με πιο περιορισμένα έξοδα.

Βγάλε ένα budget και μείνε σε αυτό

Ακούγεται απλό, αλλά είναι σωτήριο. Με το να έχεις ένα budget στο νου σου, θα μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα τα έξοδά σου, και αν μείνεις πιστός στο budget σου, τότε δεν θα ξεμένεις από χρήματα τόσο συχνά όσο παλαιότερα. Υπολόγισε τον μισθό σου, τα έξοδά σου και τα χρήματα που θες να ξοδέψεις για τον εαυτό σου και απλά προσπάθησε να μην ξεφεύγεις.

Αποταμίευσε χρήματα για κάτι έκτακτο

Επειδή η ζωή δεν μπορεί να πηγαίνει πάντα όπως την προγραμματίζεις, είναι καλό να έχεις λίγα χρήματα στην άκρη για κάτι έκτακτο. Σύμφωνα με έρευνα του Federal Reserve, 40% των ενηλίκων δεν έχουν στην τράπεζα χρήματα ούτε για μια έκτακτη ανάγκη που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί. Με το να έχεις ένα ποσό για ένα πρόβλημα υγείας ή αν χάσεις ξαφνικά την δουλειά σου, θα νιώσεις πολύ πιο ασφαλής για το μέλλον σου.

Να σκέφτεσαι θετικά

Όταν νιώθεις πιεσμένος για τα χρήματα, δοκίμασε να κάνεις μια μικρή κουβέντα με τον εαυτό σου. Ιδού μερικά από τα πράγματα που μπορείς να σκεφτείς:

  • Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και ευκαιρίες.
  • Δεν χρειάζεται να το περάσεις αυτό μόνος σου.
  • Αν μείνω ψύχραιμος και χειριστώ το θέμα με ηρεμία, θα μαζέψω τα χρήματα που θέλω.

Με το να πεις αυτά τα απλά 3 πράγματα, θα μπορέσεις να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις.

Σκέψου ότι είσαι σε σχέση με τα χρήματα

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά αυτό πραγματικά θα βοηθήσει. Δες πόσα χρήματα έχεις καθημερινά με έναν μικρό έλεγχο, προσπάθησε να μην τα αφήσεις να σου φύγουν εκτός και αν υπάρχει ανάγκη και «ευχαρίστησέ» τα με το να τα κρατάς ασφαλή.

Δες ακριβώς που πάνε τα χρήματά σου

Μια φοβερή ιδέα για να δεις αν κάνεις περιττά έξοδα ή αν μπορείς να κόψεις κάποιο από τα έξοδα που κάνεις, είναι να καταγράφεις πού πηγαίνουν ακριβώς τα χρήματά σου. Βάλε σαν προτεραιότητα τα πάγια έξοδα και τους λογαριασμούς του σπιτιού σου και τσέκαρε ακριβώς πόσα χρήματα ξοδεύεις απερίσκεπτα ή για εσένα. Θα δεις ότι στο τέλος, όλο και κάτι υπάρχει που μπορείς να κόψεις.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Βοηθήσεις Το Παιδί Σου Να Καταλάβει Την Αξία Της Αποταμίευσης

Πώς Θα Βάλεις e-τάξη Στο Νοικοκυριό Σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.