Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι στόχοι θα σε κάνουν καλύτερο επαγγελματία.
–Πώς να φτάσεις στους στόχους σου με μικρά και σταθερά βήματα.


Μπορεί η νέα χρονιά να αργεί ακόμα, αλλά η νέα σεζόν είναι εδώ και οφείλεις να εκμεταλλευτείς αυτό το νέο ξεκίνημα για να γίνεις ακόμα καλύτερος στη δουλειά σου. Στο Thrive Global, πιστεύουμε πολύ στα μικροβήματα και στη δύναμή τους αφού στο τέλος της ημέρας, οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα.

Αν ωστόσο, δεν έχεις θέσει ακόμα τους στόχους σου ενόψει νέας σεζόν, μπορείς να πάρεις παραδείγματα από την παρακάτω ενδεικτική λίστα:

Στόχος 1: Να γίνεις πιο συμπονετικός, χωρίς να μείνεις πίσω στα επαγγελματικά σου καθήκοντα

«Είναι σημαντικό να το είμαστε αποτελεσματικοί, δεν πρέπει όμως να βάζουμε στο ίδιο καλάθι και τους άλλους», λέει η Daisy Zeijlon, η οποία είναι account director στο video production, το marketing και την επικοινωνία της εταιρίας Wicked Good Media. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα της ζητήσει να ξαναστείλει κάτι μέσω email, δεν θα απαντήσει «Όπως έστειλα και στο προηγούμενο email». Αλλά αντίθετα, θα γράψει «Μπορείς να το βρεις παρακάτω», όπως άλλωστε δεσμεύεται η ίδια.

Το Microstep: Κάνε την συμπόνια και την αγάπη για τον διπλανό συνήθεια με το να σκέφτεσαι λίγο πριν δώσεις ένα feedback. Αν είσαι αγχωμένος ή βιάζεσαι το πιο πιθανό είναι να δώσεις αρνητική απάντηση.

Στόχος 2: Να βγάλεις περισσότερα χρήματα

Το μέλος του WeWork Lauren Berger, που είναι και ο ιδρυτής του Intern Queen και συγγραφέας του of Get it Together: Ditch the Chaos, Do the Work, and Design Your Success, αναφέρει ότι πρέπει να είσαι πιο συγκεκριμένος.

«Βρες τον δικό σου τρόπο να συνδυάσεις τον στόχο σου με ένα πλάνο, ώστε να τον πετύχεις. Μετά κάνε ένα πιο μικρό πλάνο που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα το να θέτεις ένα στόχο να πουλάς τρία πράγματα παραπάνω την ημέρα στην επιχείρησή σου, κάθε μέρα, ακούγεται πιο εφικτό από τον στόχο του να γίνεις εκατομμυριούχος αυτή τη χρονιά».

Το Microstep: Μπες στον κόσμο του digital ώστε να γνωρίσεις πετυχημένους και σοβαρούς επιχειρηματίες. Οι γνωριμίες θα σου φέρουν πιο προσωπικές σχέσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε πετυχημένες συνεργασίες.

Στόχος 3: Να έχεις πρόγραμμα και να το ελέγχεις όπως θέλεις

Αν έχεις άπειρα emails , είναι δύσκολο να χωρέσεις όσα θέλεις μέσα στην ημέρα και κάποια στιγμή νιώθεις ότι το πρόγραμμά σου δεν βγαίνει. Ακόμα και ο James Clear νιώθει το ίδιο άγχος με εσένα. Ο στόχος του είναι ότι προσπαθεί να λέει πιο πολλά “όχι” και έτσι να κάνει μόνο όσα μπορεί και όχι όσα νομίζει ότι μπορεί.

Το Microstep: Πάρε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου ώστε να συγκεντρωθείς και να ανασυγκροτηθείς, χωρίς να κοιτάξεις τα social media. Αντί για αυτό, πάρε τηλέφωνο ένα αγαπημένο σου πρόσωπο και χαλάρωσε. Στη συνέχεια αξιολόγησε τι έχεις να κάνεις και βάλε προτεραιότητες.

Στόχος 4: Να έχεις περισσότερο χρόνο

Η Erin Cole, σχεδιάστρια νυφικών έχει θέσει τον παραπάνω στόχο για αυτή τη σεζόν. «Συνήθως τείνω να τα κάνω όλα μόνη μου ακόμα και αν έχω προσλάβει κόσμο για να κάνει μια δουλειά. Έτσι, αφήνω πίσω τον εαυτό μου και την κοινωνική μου ζωή», παραδέχεται.

Το Microstep: Είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες, μπορείς όμως πάντα να προσπαθήσεις. Σκέψου μια συνήθεια που είχες σε προτεραιότητα χωρίς να είναι, και σταμάτα να την κάνεις. Παράδειγμα: Αν έπλενες πάντα εσύ την κούπα σου στο γραφείο, αυτή τη φορά αν υπάρχει υπάλληλος καθαρισμού, άσε το συγκεκριμένο task σε εκείνον. Μόλις κόψεις όλα αυτά που έκανες χωρίς να χρειάζεται, θα δεις πόσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα έχεις.

Στόχος 5: Να είσαι πιο πιστός στα εργασιακά σου θέλω

H Job-search strategist Jenny Foss έχει καθημερινά πάρα πολλούς πελάτες που τελικά κατέληξαν να κάνουν ένα επάγγελμα το οποίο δεν αγαπούσαν. Τους βοήθησε όμως, με το να τους αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται. «Αντί να αναρωτιούνται πώς κατέληξαν έτσι, τους είπα να σκέφτονται πού θέλουν να τους πάει η ζωή σε 10 χρόνια», λέει η ίδια.

Αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά τότε μπορείς να το κάνεις, σύμφωνα με την Jenny. «Κάνε σεμινάρια μέσω διαδικτύου ή ακόμα και σε σχετικό τμήμα, πάρε την ευκαιρία και άλλαξε την ζωή σου», τονίζει.

Το Microstep: Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να ορίσει εκείνος το μονοπάτι του. Πάρε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και γράψε τους στόχους σου. Έτσι, θα έχεις γραμμένα σε χαρτί όλα όσα θέλεις να κάνεις, κάτι το οποίο δεν θα είναι πάντα εύκολο ψυχολογικά. Σκέψου πώς μπορείς να τους πετύχεις με ένα πλάνο.«Βρες τι θέλεις να κάνεις και μετά σκέψου πώς θα το κάνεις πραγματικότητα, λέει η Foss.

Στόχος 6: Να φιλτράρεις τις συμβουλές των άλλων

Αν και οι περισσότερες συμβουλές έρχονται από άτομα που έχουν καλή πρόθεση, δεν είναι πάντα χρήσιμες. Η Susan Swimmer, ιδρύτρια και creative director της συλλογής κοσμημάτων Evie Marques, έχει θέσει αυτόν τον στόχο για αυτή τη σεζόν. «Όλοι έχουν μια γνώμη για το τι θα έπρεπε να κάνω. Εγώ όμως πρέπει να μάθω να φιλτράρω τις συμβουλές τους και να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εμένα», τονίζει.

Το Microstep: Μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα κάνε μια μικρή συζήτηση με ένα άτομο από το περιβάλλον σου. Αντί να λες τη γνώμη σου ή να αλλάζεις το θέμα, πες στον συνομιλητή σου να σου θέσει με επιχειρήματα γιατί η συμβουλή που σου δίνει είναι σωστή. Είτε συμφωνείς, είτε όχι, πάρε λίγο χρόνο να το σκεφτείς. Η Swimmer λέει: «Κρατάω σημειώσεις στο κινητό μου και μετά τις κοιτάω ξανά. Ελέγχω δύο και τρεις φορές προτού πάρω την απόφαση αν θα ακολουθήσω την συμβουλή ή όχι», τονίζει.

Στόχος 7: Να έχεις πιο φρέσκιες ιδέες στην δουλειά

Την περασμένη σεζόν, ο σχεδιαστής Kenneth Cole άλλαξε τον τρόπο που εργάζεται στα τμήματά της. «Κανονικά τα αξεσουάρ και τα ρούχα μου ράβονται αλλού αλλά φέτος έκανα αλλαγή και όλοι δουλέψαμε μαζί. Ήταν ακόμα καλύτερος ο νέος τρόπος από τον παλιό γιατί μαζευτήκαμε όλοι μαζί και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Το Microstep: Ξεκίνα τις συναντήσεις σου με το να λες στην ομάδα σου ποιος είναι ο στόχος. Αν ο στόχος είναι δύσκολος, ρώτα την ομάδα σου τι μπορείτε να κάνετε μαζί, ρώτα τους τις ιδέες τους. Με το να έχετε όλοι μαζί τον ίδιο στόχο θα αποδώσετε καλύτερα, και τελικά θα φτάσετε εκεί πριν καν το καταλάβετε.

Διάβασε ακόμα:

Ξέχνα Τους Στόχους. Υπάρχει Καλύτερη Μέθοδος Για Να Πετύχεις!

Τι να κάνεις αν έχεις υπερβολικά πολλούς στόχους

Author(s)

  • Melanie Mannarino

    Συγγραφέας

    H Melanie Mannarino είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και υπεύθυνη στρατηγικής επικοινωνίας στο digital.