Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει ότι όλες οι μέρες είναι ίσες.
-Γιατί αν είσαι συνεχώς απασχολημένος, μάλλον είσαι αναποτελεσματικός.


Όταν σκέφτεσαι τον τρόπο που ζεις, τις αποφάσεις που παίρνεις και τα συναισθήματα που έχεις για όλα αυτά, διαμορφώνεις τη στάση της ζωής σου. Συχνά βλέπεις ανθρώπους που ζουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, αλλά οι ζωές τους ακολουθούν εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Όλα σχετίζονται με τη στάση σου. Ευτυχώς, μπορείς να υιοθετήσεις θετικές στάσεις για να γίνεις πιο δημιουργικός, φιλόδοξος, επιτυχημένος ή οτιδήποτε άλλο θέλεις.

Όλες οι μέρες είναι ίσες

Ο φιλόσοφος Seneca είπε: “Η ζωή είναι μεγάλη αν ξέρεις πώς να την αξιοποιήσεις.” Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι 7 μέρες την εβδομάδα, αλλά να αντιμετωπίζεις όλες τις ημέρες ισότιμα ως προς τη συμπεριφορά σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ασχολείσαι με το χόμπι σου ή να είσαι παρών με την οικογένειά σου. Αυτό που κάνουμε πολύ συχνά είναι να ψάχνουμε μερικές μέρες για να αποφορτιστούμε. Η ξεκούραση είναι σημαντική, αλλά υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος από όσο νομίζεις. Από όλες τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείς, η έλλειψη χρόνου είναι η πιο ψευδής. Έχεις τα πρωινά, τα Σαββατοκύριακα και τα διαλείμματα το μεσημέρι-μικρά κενά χρόνου για να χτίσεις μία καλύτερη ζωή. Χρησιμοποίησέ τα!

Ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τα χρήματα

Έχεις παρατηρήσει πώς ο χρόνος απλά περνάει μπροστά από τα μάτια μας; Μέρες, εβδομάδες, μήνες περνούν χωρίς να κάνουμε αυτό που πάντα θέλαμε. Στη ζωή, μπορεί ο χρόνος να κυλά και ξαφνικά να έρθει μία στιγμή που να αναρωτηθείς “Τι κάνω εγώ εδώ;” Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά, είμαστε πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο μας. Η πιο σημαντική συμβουλή αποδοτικότητας είναι να μάθεις να λες όχι πιο συχνά. Πολύ συχνά, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε κάθε πρόσκληση ή αίτημα για να βοηθήσουμε την οικογένεια και τους φίλους μας. Σιγά σιγά έξοδοι με φίλους και ασήμαντα συνέδρια, συναντήσεις για καφέ και δουλειά μετατρέπονται σε μία τεράστια δαπάνη χρόνου που μας “κλέβει” τον πολύτιμο χρόνο μας. Οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι βρίσκουν πάντα χρόνο για τους άλλους, αλλά μόνο αν είναι σημαντικό. Διαθέτουν την ικανότητα να πουν “όχι” όταν πρέπει και να τακτοποιήσουν πιο σημαντικά και επίμονα ζητήματα.

Αν είσαι συνεχώς απασχολημένος, σημαίνει ότι είσαι αναποτελεσματικός

Αν είσαι συνεχώς απασχολημένος, σημαίνει ότι δεν αξιοποιείς σωστά τον χρόνο σου. Τα μεγάλα διευθυντικά στελέχη μπορεί να έχουν άπειρα καθήκοντα να εκτελέσουν, αλλά όταν είσαι μαζί τους, είναι παρόντες. Ακόμα κι αν η μέρα τους είναι προγραμματισμένη μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, αξιοποιούν κάθε λεπτό πετυχαίνοντας πολλά, χωρίς να είναι απασχολημένοι. Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τις ίδιες 24 ώρες. Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι απασχολημένοι, είναι αυτοί που το πιθανότερο ασχολούνται με ασήμαντα πράγματα. Πολλοί από εμάς είμαστε εμμονικοί με τις λίστες μας και με τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε. Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι απλά αγνοούν ό,τι δεν είναι επείγον και προτεραιότητα.

Όλα συνδέονται

Οι μη δημιουργικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, τις συνθήκες και τους άλλους ανθρώπους ξεχωριστά. Οι δημιουργικοί άνθρωποι, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι όλα συνδέονται. Γιατί αυτό έχει σημασία; Γιατί είναι πολύ εύκολο να αγνοείς το περιβάλλον σου. Είναι εύκολο να αγνοείς τους ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήριά σου. Οι δημιουργικοί άνθρωποι κατανοούν ότι η κάθε στιγμή είναι μία ευκαιρία για να δημιουργήσεις επαφές και όταν ζεις με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είσαι πραγματικά παρών. Κι όταν είσαι παρών, βρίσκεσαι πιο κοντά στην απόλυτη δημιουργική σου στιγμή. Ένας συγγραφέας μπορεί να πάρει έμπνευση από μία συζήτηση, ένας επιχειρηματίας μπορεί να μετατρέψει ένα παράπονο από φίλο σε ένα νέο προϊόν και ένας άνθρωπος που απλά εύχεται η ζωή του να ήταν διαφορετική, μπορεί να κινητοποιηθεί από ένα τυχαίο γεγονός.

Η γνώση είναι το μεγαλύτερό σου εφόδιο

Θα μπορούσες να στερήσεις από πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους τα αποκτήματά τους, αλλά δεν θα μπορούσες να ακουμπήσεις τη γνώση τους που θα τους οδηγούσε και πάλι στην επιτυχία. Όλη η δύναμη που χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου. Επίσης, η πραγματική γνώση δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα σου. Όταν μαθαίνεις κάτι καινούριο, γίνεσαι πιο έξυπνος, γιατί η ευφυΐα δεν είναι στεγανή και καθορισμένη. Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας τρόπος να αλλάξεις τη ζωή σου με πολύ χαμηλό κόστος. Ακόμα πιο σημαντική είναι η συναναστροφή με έξυπνους ανθρώπους που αυξάνουν τις ικανότητές σου. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεχούς επιμόρφωσης σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορείς να κάνεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθεις που δεν ξέρεις καν ότι δεν ξέρεις. Οπότε καλύτερα να ξεκινήσεις!

Πρέπει να αμφισβητείς τα πάντα

Ένας βασικός λόγος για την έλλειψη ικανοποίησης, επιτυχίας, καινοτομίας είναι ο συμβιβασμός με τους κοινωνικούς κανόνες και η υιοθέτηση ενός μαζικού τρόπου σκέψης. Ας απομακρύνουμε αντιλήψεις περί καλού και κακού από την εξίσωση. Η κοινωνία έχει λόγους να θέλει να σκέφτεσαι με συγκεκριμένο τρόπο-πραγματικοί και απτοί οικονομικοί λόγοι. Το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες, τα ΜΜΕ, ακόμα και τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Επίσης, αν καταλήξεις να πιστεύεις και να κάνεις ό,τι πιστεύουν και κάνουν όλοι, θα γίνεις όπως όλοι. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα, αν αυτό θες. Ωστόσο, αν θες να ζεις διαφορετικά, πρέπει να σκέφτεσαι διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιστέκεσαι χωρίς λόγο, αλλά να σκέφτεσαι μόνος σου. Δημιούργησε τη δική σου φιλοσοφία, μην αποδέχεσαι τυφλά τη φιλοσοφία των άλλων!

Δημιούργησε τη δική σου πραγματικότητα

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αυτό το αναπόφευκτο συμπέρασμα. Είσαι ο μοναδικός που μπορεί να διαμορφώσει την πραγματικότητά σου και στην ουσία το κάνεις ήδη, αλλά ακούσια. Αν υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζωντανοί, τότε υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια ερμηνείες και απόψεις για τον κόσμο. Και όλοι νομίζουμε ότι εάν οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν με εμάς, κάνουν λάθος. Τόσο αλαζόνες είμαστε. Ο καθένας είναι ικανός να διαμορφώσει τον δικό του ορισμό για την επιτυχία και δεν θα γίνουμε όλοι εκατομμυριούχοι με μία ζωή γεμάτη απολαύσεις. Αλλά μπορούμε να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε βρίσκοντας και ακολουθώντας τον σκοπό μας. Αν δεν σου αρέσει η τωρινή σου πραγματικότητα, δημιούργησε μία καινούρια. Μπορεί να χρειαστεί να κοπιάσεις και να κουραστείς, αλλά θα σε γεμίσει χαρά. Και να θυμάσαι ότι όσο κι αν νομίζεις ότι απλά σου συμβαίνουν πράγματα, στην πραγματικότητα εσύ τα προκαλείς!

 

Διάβασε ακόμα:

7 Πρωινές Συνήθειες Που Θα Σε Κάνουν Πιο Επιτυχημένο

5 Χαρακτηριστικά Των Πιο Επιτυχημένων Ατόμων

Author(s)

  • Ayodeji Awosika

    σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Ο Ayodeji Awosika είναι συγγραφέας και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.