Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει πέφτεις προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.
-Γιατί είναι σημαντικό να βοηθάς τους συναδέλφους σου.


Δεν έχουν όλοι τις δυνατότητες να αναρριχηθούν στην εταιρική ιεραρχία και να φτάσουν ακόμη και στην θέση του CEO. Τι χρειάζεται όμως για να καταφέρεις κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τον Jon Youshaei, founder και marketing manager, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν εάν έχεις «τα φόντα» για να φτάσεις μέχρι το «τιμόνι» της εταιρείας. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1.Αγαπάς τη δια βίου μάθηση

Η υποχρεωτική εκπαίδευση μπορεί κάποια στιγμή να τελειώνει, όχι όμως και η μόρφωση. Η δια βίου μάθηση είναι πυλώνας της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο Bill Gates βρίσκει χρόνο να διαβάσει 50 βιβλία τον χρόνο. Όπως έχει δηλώσει «μπορώ να επισκεφτώ ενδιαφέροντα μέρη, να συναντηθώ με επιστήμονες και να παρακολουθήσω πολλές διαλέξεις. Αλλά τα βιβλία είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνω νέα πράγματα και δοκιμάζω την αντίληψη μου».

2.Κάνεις τη «βρώμικη» δουλειά

Μπορεί οι διασυνδέσεις και η ευφράδεια λόγου να σου ανοίξουν πόρτες, αλλά η σκληρή δουλειά είναι αυτό που θα σε διατηρήσει στην επιχείρηση και θα σε βοηθήσει να αναρριχηθείς. Παράδειγμα αυτού, ο Bob Iger. Χρειάστηκε 15 χρόνια δουλειάς στο ABC για να τεθεί επικεφαλής της ABC Entertainment. Το 2000 έγινε COO της Disney και, τελικά, CEO το 2005. Παρέχοντας ποιοτικά αποτελέσματα, ο Iger κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

3.«Πάσχεις» από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης

Όχι υπό την έννοια της αμνησίας ή κάποιας πάθησης, αλλά υπό την έννοια του ότι δεν αφήνεις την κριτική να «κατακτά» τις σκέψεις σου. Με άλλα λόγια, δεν την αφήνεις να σε κυριεύει. Μαθαίνεις από αυτήν και προχωράς. Αν και οι περισσότεροι ξεχνούν τα θετικά και μένουν μόνο στα αρνητικά, όσοι είναι σε θέση να βρεθούν κάποτε στο «τιμόνι» μιας εταιρείας δεν είναι ευαίσθητοι στην κριτική, αλλά ξέρουν πώς να την χειρίζονται, παίρνοντας την σοβαρά αλλά ποτέ πολύ προσωπικά. Συνεχίζουν και βελτιώνονται.

4.Δεν έχεις δεκαετές πλάνο

Το να έχεις σχέδια για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι παραπλανητικό. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μέσα σε δέκα χρόνια και όσο περισσότερο «δένεσαι» με κάποιο πλάνο, τόσο λιγότερο «ανοικτός» είσαι σε νέες ευκαιρίες που θα πάνε ακόμη πιο μπροστά την καριέρα σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν πολύ χρόνο στην προετοιμασία και όχι στην πράξη. Οι ηγέτες κατανοούν πως πρέπει να γίνει μια αρχή.

5.«Πέφτεις» προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω

Θα είσαι στα πάνω και στα κάτω ακόμη και αν βρεθείς στην θέση του επικεφαλής. Οι απροσδόκητες αλλαγές μπορεί να «εκτροχιάσουν» την καριέρα σου εάν δεν ξέρεις πως να ανταποκριθείς σε αυτές. Ο Thomas Edison απέτυχε πολλές φορές πριν εφεύρει τον λαμπτήρα. Εκείνοι που μαθαίνουν να μετατρέπουν τις αποτυχίες τους σε πρόοδο είναι και εκείνοι που εξελίσσονται και μένουν στην κορυφή.

6.Δίνεις ευκαιρίες σε άλλους

Οι σπουδαίοι CEO όχι μόνο ξέρουν πως να επιλέγουν ταλαντούχα άτομα για την ομάδα τους, αλλά ξέρουν και πώς να τους δώσουν την ευκαιρία να φέρουν αποτελέσματα. Οι σπουδαίοι ηγέτες ξέρουν πώς να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο, χωρίς να εμπλέκονται με λεπτομέρειες όπως η γραμματοσειρά σε κάποια παρουσίαση.

7.Είσαι πάντα στο πλευρό των συναδέλφων σου

Οι σπουδαίοι CEO ξέρουν πώς να φροντίζουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους γύρω τους. Γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η ομάδα τους μπορεί να φέρει περισσότερα μακροπρόθεσμα εάν διαθέτει την κατάλληλη ξεκούραση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Δεν μένουν στο να λένε πώς πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά το κάνουν πράξη.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

6 Τεχνικές Που Θα Σε Κάνουν Πιο Έξυπνο

Πόσο Σωστά Επικοινωνείς Τις Επαγγελματικές Σου Επιτυχίες;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.