Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να μην σε καταβάλλει το άγχος σου στην δουλειά.
-Πώς να το αποβάλλεις μια για πάντα.


Με τα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα εργασίας στα οποία όλοι βρισκόμαστε, αλλά και τη συνεχή ανάγκη μας να επιτύχουμε το τέλειο, δεν είναι περίεργο το ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν άγχος στην δουλειά τους.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Πρώτον, δεν είσαι ο μόνος: Μάλιστα, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων έχουν συμπτώματα αρκετά έντονα, ώστε να είναι κριτήριο ανάπτυξης ψυχολογικής διαταραχής, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι βιώνουν άγχος και ανησυχία, νευρικότητα μέσα στο χώρο εργασίας τους καθημερινά. Δεύτερον, θυμήσου ότι η ανησυχία είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα. Όταν όμως η ανησυχία, σε κρατάει πίσω ή σου προκαλεί στρες, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχεις αναπτύξει ορισμένες ικανότητες ώστε να ανταπεξέλθεις σε μια δύσκολη μέρα.

Παρακάτω θα βρεις τα πρακτικά tips δύο ψυχιάτρων από το Πανεπιστήμιο Columbia, ώστε να χειριστείς σοφά το άγχος σου στην δουλειά.

Κοιμήσου περισσότερο και θα δεις ότι θα ανησυχείς λιγότερο

Περίπου το 1/3 των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν κοιμούνται αρκετά. Ίσως να έχεις ακούσει και εσύ, ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την μνήμη και την γενική μας υγεία, και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους να κοιμούνται καλά, ειδικά πριν από ένα τεστ.

Επίσης, είναι πιθανόν να έχεις ακούσει ότι οι οδηγοί που νυστάζουν, είναι όσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την καλύτερη απόδοση και κρίση μας. Ωστόσο, πολλοί ξεχνούν ότι ο επανορθωτικός ύπνος είναι σημαντικός για την αντοχή και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Έτσι βγήκε και η φράση: «Κάποιος σήμερα ξύπνησε στραβά». Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εφτά με οκτώ ώρες ύπνου το βράδυ.

Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές που δίνουμε σχετικά με τον ύπνο στους ασθενείς μας είναι οι εξής:

  • Έχε μια δική σου ρουτίνα ύπνου, την οποία ακολουθείς καθημερινά.
  • Χρησιμοποίησε μάσκες ύπνου, ωτοασπίδες και ό,τι άλλο σε εξυπηρετεί ώστε να κοιμάσαι με ησυχία.
  • Απενεργοποίησε το κινητό σου και όλες τις ειδοποιήσεις με ήχο/φως ώστε να μην έχεις καθόλου μπλε φως στον χώρο που κοιμάσαι.
  • Αυτά τα tips, σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα.

Άσε λίγο την κούπα του καφέ στην άκρη

Η καφεΐνη, είναι η νούμερο ένα εθιστική ουσία που καταναλώνεται παγκοσμίως. Όπως πολλοί, καταναλώνουμε καφέ καθημερινά και σίγουρα απολαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνει μέσα στην ημέρα (ειδικά τα πρωινά). Όμως, όπως σε όλα τα υποκατάστατα, η δοσολογία παίζει ρόλο. Αρκετοί πέφτουν στην παγίδα του να χρησιμοποιούν την καφεΐνη ώστε να τους κρατάει ξύπνιους μέχρι αργά το βράδυ και όχι μόνο το πρωί. Το να πίνεις πολύ καφέ μπορεί να σε οδηγήσει στο να έχεις άγχος και ανησυχία στη δουλειά σου.

Το να πίνεις καφέ αργά το απόγευμα μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά και τελικά να κάνεις κακής ποιότητας ύπνος, κάτι που βλάπτει την παραγωγικότητά σου το επόμενο πρωί και τελικά σε οδηγεί στο να αγχώνεσαι περισσότερο. Προσπάθησε να περιορίσεις τον καφέ που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα (ή και το τσάι)μ σε σχεδόν 2 κούπες και αν χρειάζεσαι περισσότερο καφέ, δοκίμασε έναν με λιγότερη καφεΐνη μετά τις 15.00.

Αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, ξεκίνα έστω από κάπου

Σίγουρα και εσύ θα έχεις αναλάβει κάποιο project τόσο μεγάλο και δύσκολο, ώστε κυριολεκτικά να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Το άγχος αυτό, μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους, ωστόσο. Αν σου συμβαίνει συχνά, τότε χώρισε το project σου σε κομμάτια και κάνε αρχικά αυτά που σου φαίνονται πιο εύκολα. Αυτό, θα σου δώσει την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και καθώς προχωράς σε όλα όσα έχεις να κάνεις, θα δεις ότι τελικά, δεν ήταν τόσο δύσκολα.

Χρησιμοποίησε ωτοασπίδες για να μην σε αποσπάει κανείς

Πλέον, οι περισσότεροι εργάζονται σε έναν ενιαίο χώρο, με ειδικά διαχωριστικά. Αν και αυτού του είδους η εργασία βοηθάει στην επικοινωνία, μπορεί να βλάψει τη συγκέντρωσή σου. Το να σε διακόπτουν συνεχώς, ειδικά όταν έχεις να παραδώσεις κάτι άμεσα, μπορεί να σε κάνει να αγχωθείς ακόμα περισσότερο.

Αν έχεις την δυνατότητα, πάρε ειδικές ωτοασπίδες ή ακουστικά ώστε να εργάζεσαι ανενόχλητος. Εναλλακτικά, βάλε απαλή κλασική μουσική ή jazz ώστε να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς.

Κάνε ένα διάλειμμα, θα σε βοηθήσει

Αν νιώθεις ότι ο πανικός έχεις αρχίσει να σε πλησιάζει, τότε είναι η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα. Πιες ένα ποτήρι νερό ή κάνε έστω έναν μικρό περίπατο. Αν δεν δουλεύει τίποτα από τα δύο για εσένα, άκου λίγη μουσική ή ειδικές συνεδρίες διαλογισμού. Συγκεκριμένοι ήχοι της φύσης ή ζώων, έχουν αποδεδειγμένες ιδιότητες να σε χαλαρώνουν και να διώχνουν το στρες. Υπάρχουν πάρα πολλές playlists με τέτοιους ήχους στο Youtube.

Δες ξανά τους στόχους σου

Το άγχος, είναι σημάδι ότι δεν δουλεύεις προς τηην σωστή κατεύθυνση. Δες ξανά τους στόχους σου, προσωπικά και επαγγελματικά. Μετά, σύγκρινε τους στόχους σου με την λίστα καθηκόντων σου. Το να απέχει το ένα σημαντικά από το άλλο, είναι σημάδι ότι η πλευρά που έχεις διαλέξει να κατευθυνθείς, είναι η λάθος. Όσο κάνεις τη λίστα σου, αναρωτήσου πόσα αυτά που έχεις επιλέξει να κάνεις μέσα στην ημέρα σε ωθούν να εκπληρώσεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Να θυμάσαι ότι μπορείς πάντα να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει ή ότι δεν σε εκφράζει πια.

Δοκίμασε να μιλήσεις σε έναν φίλο

Τέλος, το να μιλήσεις σε έναν φίλο ή ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης σου, σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς. Η επικοινωνία μας βοηθάει να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, όπως και το να βρούμε υποστήριξη στα θέλω μας. Δοκίμασε μάλιστα, να κάνεις αυτές τις συζητήσεις από κοντά, όσο παλιομοδίτικο και αν σου ακούγεται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, δοκίμασε τις κλήσεις με βίντεο. Τα μηνύματα μπορεί γενικά να βοηθούν, αλλά το να ακούς τη φωνή του συνομιλητή σου κάνει πάντα την διαφορά.

Πότε να απευθυνθείς σε ειδικό

Το άγχος είναι μέρος της ζωής και της δουλειάς μας και πραγματικά ελπίζουμε αυτά τα tips να σε βοηθήσουν να ανασυγκροτηθείς. Αν ωστόσο, οι ανησυχίες σου γίνονται όλο και μεγαλύτερες ή συνοδεύονται από ταχυκαρδίες, ιδρώτα ή στομαχόπονο, είναι καιρός να απευθυνθείς σε ειδικό. Δεν χρειάζεται να υποφέρεις μόνος σου και κυρίως, δεν είσαι μόνος σου.

Διάβασε ακόμα:

6 Απλοί Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Το Άγχος

Πώς Και Γιατί Η Αμερική Απαγορεύει Τα Email Μετά Τη Δουλειά

Author(s)

  • Ramon Burgos

    Ψυχίατρος

    O Ramon Burgos είναι ψυχίατρος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia.
  • Ravi N. Shah, MD

    Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής

    Ο Ravi N. Shah, MD, MBA, είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ιατρικός Διευθυντής του τμήματος Ψυχιατρικής στο Columbia University Irving Medical Center.