Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα εξελιχθείς και θα γίνεις καλύτερος.
-Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.


Πώς θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Πώς θα μπορέσεις να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος; Η απάντηση δεν κρύβεται στα βιβλία. Η απάντηση κρύβεται σε εσένα τον ίδιο. Θα πρέπει να μάθεις να αξιολογείς τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα διαπιστώσεις τι σε κρατάει πίσω, τι πάει καλά και τι όχι και το σημαντικότερο; Τι πρέπει να βελτιώσεις για να μπορέσεις να εξελιχθείς και να καταφέρεις να κάνεις βήματα προς τα μπροστά. Υπάρχει όμως μία βασική προϋπόθεση. Για να τα κάνεις όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις σε εσένα.

7 ερωτήσεις για να γίνεις καλύτερος

1.“Τι έκανα ένα χρόνο πριν;”

Σκέψου τι έκανες πριν ένα χρόνο σε κάθε τομέα της ζωής σου – τη δουλειά, την προσωπική σου ζωή, τις σχέσεις σου. Κοιτάζοντας πίσω θα διαπιστώσεις πόσους λόγους έχεις για να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη.

2. “Απολαμβάνω την καθημερινότητά μου;”

Αν εσύ ο ίδιος δεν απολαβάνεις την καθημερινότητά σου, ό,τι και αν συμβαίνει τίποτα δεν θα είναι αρκετό για να σε κάνει να νιώθεις πλήρης. Σκέψου λοιπόν τι σε γεμίζει και τι όχι και διώξε ότι σε κρατάει πίσω.

3. “Με ποιον περνάω τον περισσότερό μου χρόνο;”

Για σκέψου. Περνάς αρκετό χρόνο με τους πραγματικούς σου φίλους, τα άτομα δηλαδή που σε γεμίζουν, ή μήπως με άτομα που ζητάνε πολλά και σου δίνουν πάντα λιγότερα; Οι φίλοι σου πρέπει να είναι άτομα που σε εμπνέουν και βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου.

4. “Πώς ξοδεύω τα χρήματά μου;”

Τα χρήματα είναι γεγονός ότι σε βοηθούν να κάνεις όλα όσα θέλεις στη ζωή σου. Ξεχνάς όμως ότι υπάρχουν δύο τρόποι να κερδίσεις περισσότερα χρήματα. Ο ένας είναι να δουλέψεις περισσότερο και να κερδίσεις περισσότερα. Και υπάρχει και ο άλλος, που είναι πιο απλός: να ξοδεύεις λιγότερα. Σκέψου λίγο μήπως ξοδεύεις περισσότερα, τι μπορείς να αλλάξεις ή να διορθώσεις.

5. “Τι θέλω να μάθω τώρα;”

Σκέψου λίγο τις καινούργιες γνώσεις που θέλεις να αποκτήσεις. Τι θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος σε κάθε τομέα της ζωής σου.

6. “Πώς είναι οι σημαντικότεροι τομείς της ζωής μου;”

Οι σημαντικότεροι τομείς της ζωής σου είναι η υγεία, οι σχέσεις, η καριέρα και… ο εαυτός σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο – αν μπορείς και σε καθημερινή βάση – και αξιολόγησέ τους. Ίσως διαπιστώσεις ότι ρίχνεις το βάρος σου σε ένα συγκεκριμένο τομέα και ότι παραμελείς κάποιον άλλον. Για παράδειγμα μπορεί να δουλεύεις τόσες πολλές ώρες που να μην έχεις χρόνο για την οικογένειά σου. Παρατήρησε τον τρόπο που κατανέμεις τον χρόνο σου, έτσι ώστε όλοι οι τομείς σου να έχουν μία ισορροπία.

7. “Πώς μπορώ να βοηθάω περισσότερο τους γύρω μου, αλλά και τον εαυτό μου;”

Δεν γίνεται να προσπαθείς να κάνεις χαρούμενους μόνο τους άλλους. Θα πρέπει το ίδιο να κάνεις και με εσένα. Γι΄αυτό προσπάθησε να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να βοηθάς και τους γύρω σου, αλλά και τον εαυτό σου.

Ώρα για δράση!

Η προσωπική ανάπτυξη είναι μία συνεχής διαδικασία. Γι΄αυτό μην χάνεις άλλο χρόνο. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Κάνε το ίδιο και την επόμενη ημέρα και τη μεθεπόμενη. Θα διαπιστώσεις ότι μέρα με τη μέρα η ζωή σου θα γίνεται καλύτερη και θα αποκτά περισσότερο νόημα.

Διάβασε ακόμα:

Φτιάξε Την Ζωή Που Θέλεις Σήμερα Κιόλας

Αναζήτησε Το Νόημα Και Όχι Την Ευτυχία

Author(s)

  • Nicolas Cole

    ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Nicolas Cole είναι συγγραφέας, αρθρογράφος του Inc Magazine και ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης.