Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, το 5,1% της παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση σπαταλάται. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» – ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές – είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Και όμως. Υπάρχουν τρόποι να γίνεις κι εσύ μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Μείωσε τη σπατάλη φαγητού

  • Ψώνιζε «με μέτρο»: Προγραμμάτιζε τα γεύματά σου. Χρησιμοποίησε λίστες για τα ψώνια σου και απόφυγε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγόραζες, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
  • Επίλεξε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγόραζε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  • Μάθε πότε στα αλήθεια “χαλάει” το φαγητό – Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
  • Τακτοποίησε το ψυγείο σου – Οργάνωσε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο σου και κατανάλωσε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθέτησε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
  • Αξιοποίησε την κατάψυξή σου – Μπορείς να συντηρείς φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρείς ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ζήτα μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθείς σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορείς να ρωτήσεις εάν υπάρχει δυνατότητα να σου δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπάθησε, όποτε σου δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστείς, να βάζεις μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο σου και εφόσον θέλεις να παίρνεις συμπλήρωμα.
  • Πάρε μαζί σου το περισσευούμενο φαγητό όταν τρως έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
  • Φτιάξε λίπασμα για τα φυτά σου – Χρησιμοποίησε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξεις λίπασμα.
  • Μετάδωσε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διάδωσε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γίνε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
  • Δώρισε το περισσευούμενο φαγητό – Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχεις αγγίξει, μπορείς να τα δωρίσεις σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής σου, αφού συμβουλευτείς τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο [email protected] εφόσον χρειάζεσαι βοήθεια να κάνεις τη δωρεά των τροφίμων μας.

2. Γίνε εθελοντής του Μπορούμε

Αν γνωρίζεις Ελληνικά (γραπτά και προφορικά), αν χειρίζεσαι με ευκολία e-mail, Word, Excel, αν έχεις ευχέρεια εργασίας διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Αν σε χαρακτηρίζουν η αισιοδοξία, η θετική ενέργεια, η επικοινωνιακή ικανότητα και οργάνωση, αν σου αρέσει η ομαδική δράση, τότε μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα από τα προγράμματα του Μπορούμε, συμπληρώνοντας αυτήν την φόρμα.

3. Πρόσφερε φαγητό

4. Πάρε μέρος σε ένα πρόγραμμα

Διάσωση και προσφορά τροφίμων, Πρόγραμμα ενημέρωσης “Καμιά Μερίδα Φαγητού Χαμένη”, Μπορούμε στο Σχολείο, Μπορούμε στη Λαϊκή, Μπορούμε στο Xωράφι, Είμαστε Οικογένεια και Μπορούμε στη Γειτονιά. Πάρε μέρος σε ένα από τα προγράμματα του Μπορούμε και βάλε κι εσύ το δικό σου λιθαράκι στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

5. Πραγματοποίησε μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Το Μπορούμε στηρίζει εταιρείες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην εκάστοτε φιλοσοφία και στρατηγική της εταιρείας και απαντούν στις επισιτιστικές ανάγκες κοινωφελών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

6. Διάδωσε το μήνυμα του Μπορούμε

Ενημέρωσε τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται στη γειτονιά σου για το πρόγραμμα “Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων” του Μπορούμε. Εάν έχουν περισσευούμενα είδη και θα ήθελαν να τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργάνωση στο τηλέφωνο 210 3237805. Οι άνθρωποι του Μπορούμε, θα τους δικτυώσουν με τον πιο κατάλληλο αποδέκτη στην περιοχή τους.

7. Υποστήριξε το Μπορούμε

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που βασίζεται 100% στις δωρεές και χορηγίες τρίτων για την υλοποίηση των στόχων του. Αν θέλεις κι εσύ να ενισχύσεις το έργο του, πάτησε εδώ.

Λίγα λόγια για το Μπορούμε

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού και
την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Ξεκίνησε σώζοντας 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο το 2011 και πλέον, καθημερινά, σώζει και προσφέρει τρόφιμα που αντιστοιχούν σε παραπάνω από 25.000 μερίδες, ενώ ως σήμερα έχει προσφέρει συνολικά περισσότερες από 50 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς
φορείς όλης της Ελλάδας!